Netradičné
Budete potrebovať:
- 1 väčšiu cuketu
- 500 g hladkej múky
- 20 g droždia
- 200 ml vody
- hrsť sušenej opraženej cibule
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- jemne nastrúhaný parmezán
- drvenú rascu
- rozmarín
- soľ
- cukor
- olej
Postup:
Cuketu dôkladne umyte a nastrúhajte nahrubo. V 100 ml vlažnej vody rozmiešajte štipku cukru a droždie. Nechajte postáť. Zatiaľ si do misky nasypte múku a prisypte pomedzi prsty rozmarín a rascu. Zopár sušených rajčín nakrájajte na malé kúsky a tiež pridajte do misky. Pridajte soľ – 2 lyžičky by mali stačiť, 5 až 6 lyžíc parmezánu, hrsť praženej cibuľky a vareškou premiešajte. Potom pridajte 2 lyžice oleja. Nastrúhanú cuketu poriadne postláčajte v rukách, aby ste ju zbavili šťavy a dajte do misky k múke a ostatným surovinám. Vypracujte vláčne cesto. Misku zakryte látkovou utierkou a nechajte na teplom mieste postáť asi 1 hodinu. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku, poprekladajte a pekne vytvarujte podľa tvaru zapekacej nádoby, ktorú pred vložením cesta vymažte olejom. Chlebík vo forme nechajte ešte aspoň 30 minút odpočívať. Vložte ho do rúry vyhriatej na teplotu 220 °C a pečte 10 minút. Po 10 minútach rúru otvorte, aby ste vypustili horúci vzduch a teplotu znížte na 180 °C. Pečte ešte cca 35 minút. Chlebík nechajte po upečení chladnúť na mriežke.