Dezert
Budete potrebovať:
- 400 g nastrúhanej žltej cukety
- 400 g polohrubej múky
- 250 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 100 ml kokosového oleja
- 100 ml vody
- 10 g sódy bikarbóny
- kokos
- kyslejší džem (napríklad ríbezľový)
Postup:
Cuketu očistite a zbavte jadierok. Potom ju najemno nastrúhajte. Plech vymažte maslom a vysypte múkou. Vajíčka rozmiešajte s cukrom a pridajte olej, vodu, múku, sódu bikarbónu a cuketu. Všetko premiešajte a vylejte na plech. Pečte 25 - 30 minút na 180 °C. Keď je koláč upečený, nechajte ho trochu vychladnúť a potom ho natrite džemom a posypte kokosom.
Patrí k najzdravšej zelenine
1. Obsahuje vitamíny skupiny B či vitamín A, C a E.
2. Až 91 % z hmotnosti cukety tvorí voda, takže prospieva aj k správnej hydratácii tela. Vďaka tomu obsahuje minimum kalórií a tuku, ale množstvo minerálov.
3. Je výborným pomocníkom pri snahe schudnúť aj pri detoxikácii.
4. Šupka obsahuje množstvo vlákniny, ktorá prospieva tráveniu aj črevám.
5. Pozitívne podporuje imunitný systém a vďaka obsahu mangánu prospieva zdraviu kostí.
6. Draslík zas napomáha znižovať krvný tlak.
7. Cuketa celkovo zlepšuje činnosť srdca, dodáva energiu, prospieva očiam a tiež pomáha odkysliť organizmus.