Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2024 15:00 | Nové Časy | Auto Moto

Vodiči, svoje vozidlo musíte chrániť aj v lete: TAKTO zabránite poškodeniu a vyblednutiu laku

Obvykle odporúčame voskovať karosériu auta pred zimou, aby sme zabezpečili optimálnu ochranu laku pred soľou a posypom, ale súčasné obrovské horúčavy si vyžadujú tiež použitie vosku. Slnečné žiarenie je veľmi silné a UV žiarenie môže spôsobiť vyblednutie a poškodenie laku. Voskovanie vytvára ochrannú vrstvu, ktorá pomáha chrániť farbu pred poškodením.

Čo sa deje s lakom auta

Vysoké teploty môžu urýchliť oxidáciu laku a spôsobovať jeho predčasné starnutie hlavne vtedy, ak auto parkujeme vonku. Navyše vo vzduchu je viac prachu, peľu a iných nečistôt - v ostatnom období aj púštny piesok zo Sahary. To sú všetko abrazívne častice, ktoré poškodzujú hornú vrstvu laku. Ten najskôr zmatnie a neskôr farba stráca sýtosť a vybledne. Voskovanie vytvára hladký povrch, na ktorom sa nečistoty a voda menej zachytávajú.

To znamená, že auto sa bude ľahšie čistiť a bude menej náchylné na poškodenie. Vosky tvoria aj bariéru pred UV žiarením a mechanickú bariéru pred prachom. Vyskúšali sme vosky v spreji, ktorých výhodou oproti tvrdým je, že sa s nimi ľahko pracuje, prinášajú veľmi pekné výsledky a prácu s nimi zvládne každý. Nezabudnite, že voskovať sa nemá na priamom svetle.

Zistili sme, prečo je autoservis taký drahý

Otvoriť galériu
Aké vosky v spreji poznáme

Výrobcovia voskov v spreji označujú svoje výrobky ako keramické alebo silikátové. Keramické obsahujú keramické nanočastice, často oxidu kremičitého, ktoré vytvárajú pevný ochranný povlak na povrchu auta. Silikátové obsahujú silikáty, čo sú minerálne látky tiež na báze oxidu kremičitého, často kombinované s inými prvkami na zlepšenie ochranných vlastností. Dá sa povedať, že chemicky medzi nimi nebude v základnej zložke rozdiel.

 A prečo sa niektoré vosky označujú ako nano? Nanočastice sú extrémne malé častice, ktoré majú veľkosť v rozmedzí od 1 do 100 nanometrov. Jeden nanometer je jedna miliardtina metra. Tieto častice sú také malé, že majú unikátne fyzikálne vlastnosti, ktoré sa odlišujú od vlastností väčších materiálov rovnakého chemického zloženia. Dá sa povedať, že vosky s označením nanotechnológia majú nejakú výhodu? V teste sa to priamo nedokázalo.


Ako sme testovali

Základom testu vosku je určiť dlhodobý ochranný účinok. Karosériu testovacieho vozidla sme lepiacimi páskami rozdelili na desať políčok, pre každý vosk jedno. Vosk sme aplikovali podľa návodu na použitie, po jeho zaschnutí sme desaťkrát prešli po kapote umývacím zariadením s hmotnosťou 1,5 kilogramu. Umývalo sa päťkrát šampónom a päťkrát odstraňovačom hmyzu. Po umývaniach by voda mala stále jemne stekať.

Existuje na to aj testovacie zariadenie, ktoré meria kontaktný uhol, ktorý kvapka vody uvoľnená zariadením zaujme na povrchu laku. Čím je hodnota uhla vyššia, tým je účinok vosku hydrofóbnejší, teda vodoodpudivejší. Stupeň lesku sme určili pomocou prístroja na meranie úrovne lesku. Kontrolovala sa aj znášanlivosť s plastmi. Náš test ukázal, ako rozdielna je realita a reklamné sľuby. Pretože len jeden produkt dosahoval všetky propagované vlastnosti.

Otvoriť galériu
Výsledky testu

Vosk v spreji Dr. Wack A1 High End Spray Wax sa ľahko dávkuje, po 10 skúšobných umytiach vykazuje merateľný ochranný účinok, zvyšuje lesk a osviežuje farbu laku. Hoci nepropaguje použitie na plastoch, na rozdiel od konkurentov na nich nezanecháva žiadne stopy v podobe prasklín. Keramický sprej Sonax skončil druhý, lebo nemal merateľné zvýšenie úrovne lesku a nebolo po ňom vidieť osvieženie farieb. Nasleduje výrobok Rotweis, ktorý má pekné výsledky, ale škodí plastom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Redakcia Auto Bild, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke stav hladiny rieky Dunaj v Komárne.
Ľudia v Komárne môžu pokojnejšie spávať: Správa, ktorá ich potešila
Na snímke zvýšená hladina Moravy na Kremeľskej ceste medzi Devínom a Devínskom Novou Vsou v Bratislave.
V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko ciest: Pozrite sa, o ktoré ide
Prezident USA Joe Biden
Biden sa snaží zmierniť napätie zo všetkých síl: Vyhliadky na zastavenie bojov Izraela sú však čoraz menšie
Na snímke expolicajt Pavol Vorobjov vychádza z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom
Proces s expolicajtom Pavlom: Odsúdenému pribudol aj peňažný trest! Pozrite sa, v akej výške
Stav hladiny rieky Dunaj a Alžbetin most v Komárne.
Foto
V Komárne vrcholia prípravy na povodeň: Preskočí hladina Dunaja šokujúce číslo z roku 2013?
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko.
Lukašenko udelil milosť desiatkam väzňov: Nastáva zmena jeho režimu alebo je to len PRETVÁRKA?
Zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok, minister životného prostredia SR Tomáš Taraba a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.
Taraba ráta škody po povodniach v miliónoch eur: Minister prezradil, odkiaľ vezmú peniaze
Ilustračné foto.
PRVÝ záznam okamihu, keď niekto ZOMIERA: Toto majú byť naše POSLEDNÉ myšlienky! Neuveriteľné...
Lejak a silný vietor udreli na Slovensku v plnej sile
Ničivé následky počasia v Trnavskom kraji: Organizácie hlásia škody v tisícoch eur!
Počet obetí, ktoré si vyžiadali povodne v Česku stúpol
Foto
Počet obetí, ktoré si vyžiadali povodne na Morave stúpol: Ďalší sú stále nezvestní
Na snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling
Kancelárie rezortu športu majú byť zaplavené: SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS reaguje!
Irena Bihariova v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárskym.
Bihariová exkluzívne: Ak odvolajú Šimečku, skončia, vyhráme voľby a zostavíme vládu