Ako píše Daily Mail, taliansky cukrár Roberto „Loli“ Linguanotto, prezývaný aj „otec tiramisu“, zomrel v Taliansku po dlhodobom boji s bližšie nešpecifikovanou chorobou.
Slávny cukrár vytvoril klasický kulinársky dezert začiatkom 70. rokov 20. storočia, keď pracoval v známej reštaurácii Alle Beccherie v Trevise v severnom Taliansku.
Toto je prvý korunovačný dezert. VIDEO:
O vzniku tejto sladkej pochúťky koluje niekoľko príbehov vrátane toho, že Linguanotto omylom nakvapkal mascarpone do misky s cukrom a vajíčkami. Podľa miestnych obyvateľov potom Linguanotto zdokonalil recept na dezert s kávovou príchuťou s pomocou Alby di Pillo-Campeol, manželky majiteľa Alle Beccherie Ada Campeola. Neskôr údajne do dezertu pridala dlhé piškóty namočené v espresse.
Dezert sa pôvodne krstil s názvom „Tirame Sù“, čo v preklade znamená „zdvihni ma“, a bol len zo šiestich ingrediencií - vajec, savoiardi, cukru, mascarpone, kávy a kakaa.