Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Ochráňte svoje financie pred infláciou: Pomôžu vám s tým mince Národnej banky Slovenska!

Slovenské strieborné 10 euro mince sa tento rok tešia veľkému záujmu zberateľov ale aj investorov, nakoľko striebro zažíva veľký nárast na cene a strieborné mince sú cenovo dostupnejšie ako zlaté.

Podľa numizmatického portálu www.nunofi.sk predstavujú z pohľadu investovania výborný spôsob ako ochrániť svoje financie pred infláciou. Zlato a ďalšie drahé kovy získavajú na hodnote, čím sa radia k najlepšie zhodnocujúcim sa komoditám spolu s umeleckými predmetmi. Okrem investovania sú mince, ktoré sa razia z drahých kovov aj zberateľským artiklom.

Národná banka Slovenska už od svojho založenia pokračuje v tradícii vydávania pamätných mincí, nadväzujúc na bývalú národnú banku. Od roku 1993 sa na minciach objavilo veľa zaujímavých a pútavých motívov, ktoré majú dnes omnoho vyššiu hodnotu, než za akú sa predávali. Spomenúť môžeme napríklad atraktívny motív s portrétom generála Milana Rastislava Štefánika z roku 2019, kde cena mince, ktorá pôvodne stála 30 € sa zvýšila na približne 120 €. Ďalším a aktuálnejším príkladom, je aj strieborná 10 euro minca Jozef Kroner, vydaná v marci 2024, ktorej emisná cena bola 30 € a v priebehu pár mesiacov jej cena vyšplhala na viac ako trojnásobok. Podobných prípadov je však omnoho viac.

Ako uvádza numizmatický portál www.nunofi.sk, Národná banka Slovenska má v emisnom pláne aj pre tento rok niekoľko zaujímavých vydaní.  Za prvé mesiace tohto roka už stihla vydať mince s motívom Jána Chryzostoma Korca, Jozefa Kronera a motív, ktorý pripomenul 80. výročie podania Správy o nacistických vyhladzovacích táboroch Auschwitz a Birkenau Alfrédom Wetzlerom a Rudolfom Vrbom.

O všetky vydania bol veľký záujem, nakoľko sa jedná o oficiálne vydania Národnej banky Slovenska, ale aj pre to, že sú vyrobené zo striebra. Objednať posledné kusy je ešte možné práve na www.nunofi.sk.

Ďalšou, v poradí už štvrtou, zberateľskou mincou v roku 2024 je strieborná 10€ minca vydaná pri príležitosti 250. výročia narodenia Jozefa Dekréta Matejovie. Národná banka striebornou 10€ mincou približuje menej známu osobnosť dejín, ktorá sa zaslúžila o ochranu a novú výsadbu lesov zdevastovaných priemyslom.....

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Na prednej strane mince dominuje silueta ihličnatého stromu, do ktorej je zasadená malá sadenica ihličnatého stromu. Celú kompozíciu dotvárajú letokruhy a na minci nevyhnutné označenia (štátny znak, znak mincovne Kremnica, autora a ďalšie iné).
 
Zadnej strane mince dominuje portrét Jozefa Dekréta Matejovie, priekopníka v metódach obnovy lesov.

Ako dodáva portál www.nunofi.sk, je potrebné si pripomenúť dôležitú osobnosť našich dejín, nielen v rámci lesníctva či vtedajšieho Uhorska, ale aj moderného Slovenska, keďže výsledky jeho práce môžeme obdivovať dodnes v odkaze majestátnych slovenských lesov.
 
V poradí už 5. strieborná zberateľská minca pripomína 300. výročie narodenia Frátra Cypriána z Červeného Kláštora. Ten sa do dejín zapísal ako liečiteľ, zberateľ rastlín a čo je pozoruhodné, aj ako konštruktér. Na minci je zobrazený samotný Cyprián držiaci v rukách kôš s rastlinami, ktorým zasvätil celý svoj život. Predná strana mince je doplnená o konštrukciu lietajúceho stroja, vďaka ktorému podľa legendy Cyprián preletel z Pienin až k Morskému oku a orla, ktorý sa stal pre let inšpiráciou. Viac sa o jeho živote môžete dozvedieť z filmu Legenda o Lietajúcom Cypriánovi z roku 2010. 

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Na druhej strane mince dominuje liečivá rastlina z Cypriánovho herbára z roku 1771, ktorý sa zachoval dodnes a je najstarším dochovaným na území Slovenska. Túto časť mince dopĺňa pohľad na Červený Kláštor a pohorie Tri korunky. Výjavy na minci približujú priestor Červeného Kláštora, ktorý je známy nielen splavovaním Dunajca ale odohrával sa tu aj príbeh Frátra Cypriána. Táto minca nielen obohatí nejednu zbierku ale skrz ňu sa samotný zberateľ dozvie viac informácií o menej známej časti dejín Slovenska.

Numizmatický portál www.nunofi.sk dáva do pozornosti aj jednu zberateľskú kuriozitu o ktorej mnohí z vás zrejme ani netušia. Národná banka Slovenska totiž od roku 2021 vydáva dve zberateľské 5 euro mince ročne s témou fauna a flóra na Slovensku. Tieto mince zobrazujú motívy ako včela medonosná, kamzík vrchovský tatranský, rys ostrovid a ďalšie. Od roku 2021 bolo vydaných už 6 motívov a v roku 2024 NBS plánuje ďalšie dva s motívom zubra hrivnatého a hlucháňa hôrneho. Ceny prvých slovenských vydaní z roku 2021 už tiež zaznamenali nárast.
 
5 euro mince nie sú len predmetom pre zberateľov, ale sú prístupné širokej verejnosti za priaznivú cenu. Týmto spôsobom sa stávajú nielen finančným nástrojom (na Slovensku je možné nimi platiť), ale aj nositeľom príbehov a hodnôt, ktoré poukazujú na zaujímavosti Slovenska čím posilňujú národnú identitu.

Väčšina z nás pozná len klasické 5 eurové bankovky, ktorými denne platíme a preto jedinečné 5 eurové mince so slovenským motívom mnohých prekvapia.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Sponzorované

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hvaldimir sa podľa expertov dožil len 14 až 15 rokov, takže bol relatívne mladou bieluhou.
Čo sa presne stalo s veľrybou Hvaldimirom? Prekvapujúce výsledky pitvy!
Ilustračné foto
Ozbrojenci vtrhli do mesta a spustilo sa krvavé peklo: Jeden z najväčších masakrov má desiatky obetí
Vo videu na TikToku sa Karyn zdôverila so svojím utrpením.
Foto
Blondínku rok sužovala záhadná choroba: Spôsobila to vec, ktorú používa každý z vás!
Obrovské škody po sebe Helene zanechala aj v meste Marshall v americkom štáte Severná Karolína.
Helene sa stal najničivejším hurikánom od čias Katriny: Obnova škôd bude trvať celé roky
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Systém pre objednanie na cudzineckú políciu je funkčný, ale vyťažený: Toto je problém
Shopping cart full of food in the supermarket aisle. Side tilt view. Horizontal composition
Myslíte, že sú nezdravé, ale... 3 ZAKÁZANÉ potraviny, ktoré pri chudnutí POMÁHAJÚ
Volodymyr Zelenskyj pri návšteve vojakov v Sumskej oblasti.
Zelenskyj navštívil vojakov v Sumskej oblasti: Prezident si s nimi robil aj selfie
Ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko spravilo kontroverzné rozhodnutie: Celý svet nad tým bude krútiť hlavou
Slováci sa podelili so svojimi úlovkami.
FotoVáš Tip
Teraz je ten čas! S prázdnym košíkom sa domov nevráti nik: Slováci zbierajú kapitálne kúsky
Donald Trump.
Trump získal podporu významného človeka: Podporí ho na symbolickom mítingu
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Muža, ktorý schvaľoval atentát, vzali do väzby: Dôvod je možno iný, ako by ste čakali!
Captive...
Temné odhalenie o násilí na ženách: Surovosť stúpa, keď sa deje niečo strašné...