Diétna vláknina, známa aj ako nestráviteľné sacharidy, sa nachádza v rastlinách a nie je strávená v tenkom čreve. Namiesto toho je rozkladaná až v hrubom čreve a je nevyhnutná pre normálne fungovanie čriev. Podľa Asociácie dietológov UK sa nachádza v potravinách ako:
- Celozrnné raňajkové cereálie
- Fazuľa a strukoviny
- Zemiaky so šupkou
- Orechy a semená
- Čerstvé a sušené ovocie a zelenina
- Celozrnný chlieb a cestoviny
Podľa NHS väčšina z nás denne nekonzumuje dostatok vlákniny. Vedci tvrdia, že jej konzumácia môže podporiť zdravie preprogramovaním čreva, čím zabraňuje premene tryptofánu na škodlivé látky a podporuje jeho premenu na prospešné zlúčeniny.
Anurag Kumar Sinha, výskumník z Národného potravinového inštitútu DTU, vysvetlil: “Črevná baktéria E. coli môže premeniť tryptofán na škodlivú zlúčeninu nazývanú indol, ktorá je spojená s progresiou chronického ochorenia obličiek. Avšak iná črevná baktéria, C. sporogenes, premieňa tryptofán na zdravé látky spojené s ochranou pred zápalovými ochoreniami čriev, cukrovkou typu B, kardiovaskulárnymi ochoreniami a neurologickými ochoreniami.“
»»» Pokračovanie článku si prečítate na ďalšej strane! »»»