"Kedysi sa hovorilo o minimálnych množstvách alkoholu, ktoré nie sú škodlivé. V súčasnosti WHO na základe vedecky doložených dôkazov zdôrazňuje, že akékoľvek množstvo alkoholu predstavuje riziko pre zdravie," uviedol Okruhlica.
Konzumentom alkoholu radí, aby pili len sporadicky, v malých množstvách, ak sú zdraví a nejdú do práce. Ani takéto pitie však zo zdravotného hľadiska nepovažuje za bezrizikové.
Na Slovensku sa podľa WHO za posledných desať rokov zvýšilo percento konzumentov alkoholu. Kým v roku 2014 pilo alkohol 66 percent Slovákov nad 15 rokov, v súčasnosti je to 74 percent.
"Pijú u nás diabetici, ľudia s vysokým krvným tlakom a inými chronickými ochoreniami, pri ktorých alkohol zákonite spôsobuje skoršiu smrť. Taktiež môže byť príčinou rozvinutia týchto chronických ochorení. Rozhodne nemôžeme ľuďom hovoriť, že malé množstvo neškodí. Môže škodiť, a hlavne v prípade opakovaného pitia," doplnil Okruhlica.