Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2024 00:00 | Správy | Servis | Zdravie

Zvyknete piť ALKOHOL v lietadle? Ihneď s tým prestaňte! Vážne VAROVANIE odborníčky

Konečne ste vzlietli a mohli si rozopnúť pás. Vozík s nápojmi je na obchôdzke a je veľmi lákavé vziať si nejaký alkoholický nápoj, aby vám let rýchlejšie ušiel. Prečo by ste však mali odolať?

Nový výskum naznačuje, že pitie alkoholu počas letu môže byť problematickejšie, ako sa doteraz predpokladalo. Podľa najnovších štúdií alkohol zhoršuje reakciu organizmu na vysokú nadmorskú výšku a preťažuje kardiovaskulárny systém. Znižuje tiež hladinu kyslíka v krvi, zvyšuje dehydratáciu a znižuje kvalitu spánku.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Prekvapivo môže dokonca zvyšovať úzkosť namiesto toho, aby ju zmierňoval. Eva-Maria Elmenhorst, výskumníčka v tejto oblasti, kladie zásadnú otázku: „Prečo ho piť v situácii, ktorá je pre telo aj tak už stresujúca?“

Zvýšený tep a nižšia hladina kyslíka

Lietanie sa z hľadiska fyzickej záťaže podobá výstupu na horu. Vo vyšších nadmorských výškach klesá tlak vzduchu a chýba kyslík. Hoci sú lietadlá natlakované, aby sa to zmiernilo, tlak v kabíne v cestovnej výške sa v podstate rovná tlaku v 2 500-metrovej nadmorskej výške. Naše telo sa prirodzene prispôsobuje zvýšením srdcovej frekvencie a hĺbky dýchania, čo sú reakcie, ktoré majú za cieľ čeliť nízkej hladine kyslíka.


Ak sa však do tohto scenára pridá alkohol, situácia sa skomplikuje. Peter Hackett, odborník na medicínu vysokých nadmorských výšok, pre National Geographic vysvetlil, že alkohol tlmí schopnosť tela zvyšovať príjem kyslíka dýchaním, čím zhoršuje adaptačné reakcie. Toto narušenie potvrdzujú štúdie, ktoré ukazujú, že konzumácia alkoholu pred spánkom v simulovaných vysokých nadmorských výškach vedie u účastníkov k výrazne zvýšenej srdcovej frekvencii a zníženej hladine kyslíka v krvi, čo ďalej zaťažuje kardiovaskulárny systém.

Nekvalitný spánok

Navyše dosiahnuť pokojný spánok počas letu je náročné už bez alkoholu. Andrew Luks, profesor na Washingtonskej univerzite, uvádza, že vyššie nadmorské výšky spôsobujú časté prebúdzanie a plytký spánok. Obvyklé rušivé vplyvy letu - hluk, turbulencie a stiesnené sedenie - ešte viac sťažujú spánok.

Alkohol, hoci sa zdá rýchlou cestou k spánku, v skutočnosti zhoršuje kvalitu spánku tým, že spôsobuje nepravidelnú srdcovú frekvenciu a narúša spánkový cyklus. Mariann Piano, odborníčka na zneužívanie návykových látok, poukazuje na diuretický účinok alkoholu, ktorý zvyšuje dehydratáciu počas letu - na mieste, kde je už aj tak suchý vzduch. Táto dehydratácia v kombinácii so zhoršeným dýchaním a účinkami nadmorskej výšky vedie k menej pokojnému spánku, ale problémy sa zhoršia aj u ľudí, ktorí trpia suchom v ústach alebo dýchacími problémami.


Opijete sa rýchlejšie

Zmeny tlaku a nižšia hladina kyslíka v kabíne môžu spôsobiť, že alkohol pôsobí silnejšie ako na zemi, čo vedie k rýchlejšej intoxikácii. Cestujúci sa môžu rýchlejšie opiť, čo môže viesť k nevoľnosti, vracaniu a strate koordinácie. Dehydratácia spôsobená alkoholom môže zvýšiť viskozitu krvi, čo zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín. Alkohol môže tiež znižovať motiváciu k pohybu a cvičeniu nôh, čo tiež zvyšuje riziko trombózy.

Starší ľudia by sa mali mať na pozore. Zatiaľ čo kombinovaný vplyv alkoholu a nadmorskej výšky môže byť mierny u mladých zdravých osôb, u starších dospelých alebo osôb s už existujúcimi ochoreniami môže byť závažnejší. Riziko akútnych fyziologických problémov, ako je napríklad zlyhanie srdca, sa za týchto okolností stáva skutočným problémom.

Pre tých, ktorí si napriek tomu chcú vychutnať drink vo vzduchu, je kľúčová striedmosť. Piano odporúča obmedziť sa na jeden alkoholický nápoj, ideálne s jedlom a veľkým množstvom vody. Pamätajte, že alkohol má zvýšené účinky na prázdny žalúdok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Norbert Skoupa, Nový Čas Víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Nekompromisný Netanjahu neustúpi: Na Hamas treba vyvíjať tlak, aby prijal novú dohodu, tvrdí
Kandidáti na prezidenta USA Donald Trump a Kamala Harrisová.
Foto
Trump vs Harrisová: Prieskum medzi voličmi nastavuje zrkadlo! Kto z kandidátov by bol víťaz?
(ilustračné foto)
Európska únia odmietla ponuku čínskych vývozcov elektromobilov: Toto požadovali!
Klimatickí aktivisti (ilustračná fotografia).
Nemecká vláda má na krku žalobu: Zlyhali v oblasti klímy? Environmentálne organizácie sa búria
Suellen povedala, že jej vlastná spoločnosť bola „vyčerpávajúca“.
Foto
Rozvod, aký sa len tak nevidí! Modelka si povedala dosť: Bizarné, kto bol jej polovičkou
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj rokoval s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu: Je nevyhnutné, aby...
Ilustračné foto
SHMÚ varuje: Počasie nás potrápi! V týchto okresoch sa majte na pozore
Harmony of the Seas je jedna z najväčších zaoceánskych lodí na svete.
Nešťastie, ktoré trhá srdce: Chlapec († 12) vypadol z obrovskej výletnej lode! Svedkovia ostali v šoku
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin vyriekol VAROVNÉ slová! Ak Západ urobí tento krok, zapojí sa do VOJNY
(ilustračné foto)
Poslanci si posvietia na policajné oddelenie v TOMTO meste: Dôvodom je NÁSILIE! Čo sa tam stalo?
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Kam zavedú nohy Stoltenberga? Po NATO má mať veľké plány: Šéfovať by mohol na svetovej úrovni
Na odvolanie Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu parlamentu existujú vážne dôvody.
Plevíková sa vyjadrila k odvolávaniu Šimečku: Existujú vážne dôvody!