Čučoriedkovo-broskyňová crostata
Na 12 porcií budeme potrebovať:
Na cesto:
- 270 g hladkej múky
- 50 g krupicového cukru
- pol lyžičky mletej vanilky
- štipku soli
- 170 g studeného masla
- 50 - 60 ml studenej vody
- 1 žĺtok
Na mandľovú plnku:
- 160 g mletých mandlí
- 60 g masla
- 50 g krupicového cukru
- 1 lyžicu citrónovej kôry
- 1 vajce (L)
- 2 lyžice hladkej múky
Na dokončenie:
- 1 hrnček čučoriedok
- 3-4 broskyne
- rozšľahané vajce na potretie
- trstinový cukor na posypanie
Prírpava: 30 minút + chladenie
Pečenie: 30 minút
Postup:
Urobte cesto: Do misy dajte múku, cukor, vanilku, soľ, maslo a vypracujte na mrveničku. Pridajte vodu, žĺtok a spracujte na hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte aspoň na hodinu chladiť.
Pripravte mandľovú plnku: Dobre vymiešajte všetky suroviny. Vychladené cesto položte na papier na pečenie (bude sa vám lepšie prenášať na plech) a rozvaľkajte ho na hrúbku 4 mm do tvaru kruhu. Cesto preneste na plech a do stredu naneste mandľovú plnku. Rozotrite ju tak, aby okraj (asi 4 cm) ostal voľný. Na plnku poukladajte čučoriedky a nakrájané broskyne. Okraj cesta zahnite smerom do stredu, potrite rozšľahaným vajcom a posypte trstinovým cukrom. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte dozlatista asi 30 minút. Podávajte vychladené.