Piškótová torta s makovým krémom a ovocím
Na 12 porcií budeme potrebovať:
Príprava: 30 minút
Pečenie: 30 minút
Na korpus:
- 4 vajcia
- 150 g krupicového cukru
- 100 ml horúcej vody
- 100 ml oleja
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 100 g hladkej múky
- 140 g polohrubej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- štipku soli
- maslo a múku na vymastenie formy
- ríbezľový džem na potieranie korpusu
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 200 g cream cheese (jemný tvaroh)
- 3 lyžice práškového cukru
- kôru z 1 citróna
- 100 ml smotany na šľahanie
- 60 g mletého maku
- 500 - 700 g drobného ovocia (čučoriedky, maliny, černice, ríbezle + na ozdobu)
- práškový cukor na ozdobu
Postup:
Najprv pripravte korpus: Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Za stáleho miešania prilejte horúcu vodu a olej, pridajte vanilkový extrakt aj obe preosiate múky s kypriacim práškom. Už len ručne jemne premiešajte. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte pevný sneh a opatrne na dvakrát ho zapracujte do žĺtkovej zmesi. Cesto prelejte do vymastenej a múkou posypanej formy (24 cm) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť.
Zamiešajte krém: V mise vyšľahajte mascarpone s cream cheese, cukrom a nastrúhanou kôrou z citróna. Prilejte smotanu, prisypte mak a vyšľahajte do pevného krému. Preneste ho do cukrárskeho vrecka s rovnou špičkou. Korpus rozrežte na 3 pláty. Spodný natrite ríbezľovým džemom a naň vytlačte po celej ploche z vrecka krémové kopčeky. Na tie rozložte drobné ovocie. Aj druhý plát korpusu najskôr potrite džemom a potom ho položte na spodný plát džemovou stranou hore. Opäť naneste krém, rozložte ovocie a zakryte posledným plátom. Tortu nechajte odležať aspoň 2-3 hodiny. Pred podávaním ju poprášte cukrom a ozdobte drobným ovocím.