Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.08.2024 00:00 | Nové Časy | Auto Moto

Predstavujeme vám elegantný i praktický Mercedes-Benz EQB: Preč s nudou!

Kombinuje eleganciu s praktickosťou a napriek tomu, že mu pod kapotou neburáca spaľovací motor, rozprúdi vodičovi krv v žilách. Už reakcie na plyn sprostredkujú okamžité potešenie, no EQB prináša komplexnejší zážitok, ktorý sa začína otvorením dverí.

Zabuchnite za sebou a ocitnete sa takmer v dokonalej izolácii. V hektickom svete to predstavuje devízu, ktorá blahodarne pôsobí na preťažené zmysly. Nepotrvá dlho a v interiéri sa dokážete už po pár minútach sústrediť. V nejednom aute takýto komfort nemáte a musíte sa vyrovnať s rušivými podnetmi, ktoré zväčša preťažujú sluch a mišmaš tónov môže šoférovi časom značne otupiť pozornosť.

Keď sa rozbehnete, do 100 km/h cestujete v tichu. Veci sa menia pri rýchlosti 140 km/h. Vtedy už do kabíny elektrického Mercedesu-Benz prenikne nejaký aerodynamický hluk, no s tým sa dá bojovať pridaním hlasitosti hudby.

Príplatkové audio Burmester vytiahne detaily aj z priemernej skladby, ale pokiaľ spustíte FLAC súbor, šokuje vás priestorovým zvukom s množstvom detailov, z ktorých sa ježia chlpy. A tá mobilná koncertná sieň navyše aj zábavne jazdí...

Otvoriť galériu
Sila na rozdávanie?

Verzia EQB 350 4MATIC má 292 koní a max. krútiaci moment 520 Nm, čo sú hodnoty, ktoré aj auto ťažké 2,17 tony odlepia z miesta tak, že vám hlavové opierky vlepia jednu za uši. Reakcie na pravú nohu sa však výrazne odvíjajú od jazdného režimu. V úspornom nastavení ECO je plyn prispôsobený pomalému tempu, stačí ho stlačiť na desať percent a EQB „plachtí“ so spotrebou okolo 17 kWh, no keď zatúžite po ostrej jazde, zapnite športový režim a svet sa zleje do šmuhy.

Pri nekompromisnom zaobchádzaní si z akumulátora s využiteľnou kapacitou 70,5 kWh ukrojí aj okolo 25 kWh na 100 kilometrov. Lenže takí bezohľadní, aby ste ho na diaľnici v kuse žmýkali až na podlahu, azda nie ste. S tempomatom na 120 km/h viete na záťah prejsť vyše 350 km (dojazd WLTP je 412 km) a dobíjanie do 80 % je záležitosťou jednej toalety spojenej s kávou. Z 10 % to zaberie 32 minút.

V meste ani na diaľnici mu z jazdnej stránky veľmi niet čo vyčítať. V kľukatiacich sa úsekoch sa však už začne prejavovať vyššia hmotnosť. Našťastie má nízko položené ťažisko, a tak sa pod tvrdými brzdami veľmi nenakláňa, no keď poriadne pridáte, sadne v zákrute na vnútorné koleso. Síce nepôjde po predku „von“, no takto si pomerne rýchlo zničíte hranu behúňa pneumatiky.

Otvoriť galériu
V rozumných rýchlostiach netrpí nedotáčavosťou, no ak to preženiete, volant vám našťastie s predstihom naznačí, že by to nabudúce nemusel byť dobrý nápad... Zrovnať sa dá rýchlo. Pri najvyššej miere rekuperácie stačí ubrať a v okamihu sa vráti do stopy. Ak to skrátka viete s volantom, nudiť sa nebudete. Nemusíte sa ho báť ani zašpiniť. Má pohon všetkých kolies a s prehľadom vyjde aj strmý kopec v štrkovisku.

 

Mercedes-Benz EQB 350 4MATIC

  • Výkon: 292 koní
  • Max. krútiaci moment: 520 Nm
  • Zrýchlenie 0 - 100 km/h: 6,2 s
  • Max. rýchlosť: 160 km/h
  • Využiteľná kapacita batérie: 70,5 kWh
  • Cena testovanej verzie: 82 434 €
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jar, Nový Čas Víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Politička zverejnila dcérin list na rozlúčku.
FotoVáš Tip
Dcéra českej političky si vzala život: Zverejnila jej list na rozlúčku! Slová, ktoré trhajú srdce
Na archívnej snímke z 19. augusta 2024 členovia misie Polaris Dawn zľava zamestnankyňa spoločnosti SpaceX Anna Menonová, pilot a podplukovník amerického letectva na dôchodku Scott Poteet, miliardár Jared Isaacman a zamestnankyňa spoločnosti SpaceX Sarah Gillisová pózujú na Kennedyho vesmírnom centre.
Aktualizované
Prepisuje sa história! Nadšenci vesmíru sú vo vytržení
Kráľ Karol III.
Kráľ Karol už stráca trpezlivosť: Podniká KROKY na ZBAVENIE sa člena rodiny!
Na snímke prezident Policajného zboru Ľubomír Solák.
Aktualizované
Šéf policajtov Solák prehovoril o výhražných mailoch na školách: TOTO odkázal verejnosti
(ilustračné foto)
Záhadná smrť mamy s dcérou v Česku: Žiadne zranenia a... Ťažko vysvetliteľné indície v byte
Parlament môže ostať bez šéfa ešte tri roky.
Foto
Napätie v koalícii: Rokovania o šéfovi NR SR sú na bode mrazu! Je ohrozené fungovanie parlamentu? Opozícia má plán
Na obrázku predseda KDH Milan Majerský.
KDH je zo súčasnej situácie znechutené: Navrhlo vlastného kandidáta na predsedu parlamentu!
Ukrajinskí vojaci sa vezú na tanku po návrate z Ruska  pri rusko-ukrajinských hraniciach v Sumskej oblasti na Ukrajine 15. augusta 2024.
Desivý postup ruskej armády na Ukrajine: Dobyli MESTO!
Ilustračné foto.
V krajine vyhlásili národný stav NÚDZE: Môžu sa tam nachádzať aj Slováci! Znepokojivé, čo sa tam deje
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Muž na východnom Slovensku roky týral svoju manželku! Nadávky, fyzické útoky a... Hrozné detaily
(ilustr. foto)
POPLACH na letisku: Ochromená prevádzka a... Znepokojivé, čo spozorovali
Väzenie (ilustračná fotografia).
Krajina predčasne prepustí veľké množstvo väzňov: Čo to má znamenať?!