Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.08.2024 14:03 | Správy | Zahraničné správy

Pivovarov a Jašin boli prepustení z väzenia: Neuveríte, kam by sa radi vrátili

Dvaja z ruských disidentov, ktorí boli tento týždeň prepustení z väzenia v rámci veľkej výmeny medzi Ruskom a Západom tvrdia, že už uvažujú o návrate do Ruska. Zároveň však sľubujú, že budú pokračovať v politickej aktivite aj zo zahraničia. Menovite ide o Andreja Pivovarova a Iľju Jašina, ktorí sa momentálne nachádzajú v Nemecku a poskytli rozhovor agentúre Reuters.

"Ako ľudia, ktorí boli v skutočnosti deportovaní, ktorí boli vyhodení z krajiny, máme všetci veľkú túžbu vrátiť sa," povedal Pivovarov v sobotnom rozhovore v Bonne. "Určite chcem byť v Rusku. Som ruský politik a to je pre mňa veľmi dôležité," pokračoval. "Je jasné, že nám (ruské úrady) nedovolia vrátiť sa, hoci to chceme," dodal. Podobnú túžbu vrátiť sa do vlasti vyjadril aj ruský opozičný aktivista Iľja Jašin, ktorý bol vo väzení od roku 2022 za to, že kritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu. "Moje vyhostenie z Ruska ma skutočne bolí, napriek všetkej vďačnosti voči tým, ktorí mi priali len dobre a zachránili ma," povedal agentúre Reuters. "Úprimne však hovorím, že moje miesto je v Rusku... Svoj život som zasvätil svojej krajine," pokračoval.

Vyslovil však aj radosť z toho, že po dlhom čase opäť vidí svoju rodinu a priateľov. Na druhej strane prejavil rozporuplné pocity týkajúce sa svojho prepustenia. "Je to pre mňa emocionálne veľmi ťažké, keďže rozumiem tomu, že som bol prepustený za cenu oslobodenia vraha, človeka, ktorý skutočne spáchal krvavý zločin," povedal Jašin. Ako uvádza Reuters, narážal tým na prepustenie Vadima Krasikova, dôstojníka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Vadim Krasikov, ktorý si v Nemecku odpykával od roku 2019 doživotný trest za vraždu bývalého čečenského poľného veliteľa Zelimchana Changošviliho.

"Niekoľkokrát som to povedal, že nechcem byť súčasťou žiadnych výmenných zoznamov," tvrdí Jašin. "Predstavitelia Kremľa však (do nich) moje meno s radosťou zaradili, pretože pre nich moja výmena v podstate znamená vyhostenie (z krajiny)," dodal. Jašin ešte v piatok v inom rozhovore uviedol, že mu bolo tesne pred prepustením naznačené nemenovaným agentom FSB, že ak by sa do Ruska vrátil, skončí ako Alexej Navaľnyj, ktorý vo februári v ruskom väzení zomrel.

Teraz Jašin tvrdí, že plánuje aj zo zahraničia pokračovať v tzv. protivojnovom vzdelávaní Rusov a pomáhať ruským politickým väzňom. Rovnako aj Pivovarov povedal, že chce aj mimo Ruska pokračovať vo svojich opozičných aktivitách a nepoľaviť. V rámci zmienenej výmeny bolo 16 osôb zadržiavaných vo väzniciach a vo vyšetrovacej väzbe v Rusku a Bielorusku vymenených za osem ruských občanov väznených na Západe.

Medzi tými, ktorých Rusko vydalo, sú ruskí opoziční politici Vladimir Kara-Murza, Jašin, Pivovarov, Vadim Ostanin, Xenija Fadejevová, Lilija Čanyševová, aktivista Oleg Orlov, ako i novinárka RFE/RL Alsu Kurmaševová a jej kolega z amerického denníka Wall Street Journal Evan Gershkovich, ale aj výtvarníčka Saša Skočilenková a bývalý príslušník americkej námornej pechoty Paul Whelan. Úrady západných krajín prepustili niekoľkých ruských občanov obvinených zo zločinov spáchaných v Európe a Spojených štátoch vrátane zmieneného Krasikova.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke policajti hliadkujú v zaplavenej bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves v utorok 17. septembra 2024.
Foto
Dobré správy! TU odstránili protipovodňové zábrany: Bezplatná jazda MHD?
Policajti zachránili dvoch mužov.
Hrôza na základnej škole: Z okna vypadol maloletý chlapec! Jeho stav je vážny
Justin Bieber
Foto
Justin Bieber sa SKRÝVA pred svetom: Z toho, čo sa dopočul, je ZDESENÝ! Nevie to spracovať
(ilustračné foto)
Aká jeseň nás čaká? Slová, ktoré chceli všetci počuť! Má to však háčik
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovenku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Herečka sa dala trvalo ozdobiť.
Foto
Zaujímavý krok herečky Zuzany Kanócz: TETOVANIE a nie obyčajné! Sledujte tú FOTO
Most ponad R1 pri vstupe do Banskej Bystrice pre havarijný stav uzavreli.
Radikálny krok! Uzatvárajú rýchlostnú cestu R1: Čo je za tým?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér odcestoval do Poľska: Stretne sa aj s von der Leyenovou, čo budú riešiť?
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Najväčší nárast cien plynu v histórii?! Aha, čo čaká slovenské domácnosti
Ilustračné foto
Riaditeľ štátnych ochranárov odvolal riaditeľa CHKO Strážovské vrchy! Kto ho nahradí?
Vodič kamiónu z tragickej nehody pri Ožďanoch mal 2,7 promile alkoholu
Zarážajúce odhalenie o smrteľnej nehode kamióna: Bol vodič opitý?!
Speváčka Lagy GaGa
Foto
Lady Gaga sa po DLHÝCH rokoch vyjadrila k fámam, že je MUŽ: Kvôli TOMUTO som MLČALA!