Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.08.2024 00:00 | PR články
PR článok

Zelenina pod perinou? Áno, aj vy ju jedávate

Pestujú ju slovenskí poľnohospodári a aby dobre rástla, na poli oddychuje pod perinou. Prečo sa na ňu oplatí spoľahnúť a kde ju nakupovať?

Najskôr malé tipovacie okienko. Skúsite odhadnúť, ktorú zeleninu na Slovensku jedávame najčastejšie? V prvej trojke víťazov sa ocitli paradajky a mrkva, ale suverénne prvenstvo získali zemiaky. Podľa údajov Štatistického úradu SR ich priemerný obyvateľ našej krajiny zje takmer 55 kíl za rok.  A aby sme v našich kuchyniach mohli variť najmä z tých slovenských, to má vo svojich rukách aj Farma Tekvička, ktorá v okolí Nitry pestuje zeleninu. Okrem zemiakov aj cibuľu, tekvicu, ale tiež pšenicu, horčicu či mak.

Nadšenci, ktorí na naše stoly prinášajú zeleninu

„Ja aj manžel sme vždy mali radi prácu v záhrade a na poli, a tak sme popri zamestnaní začali sadiť tekvice, z ktorých sme pražili tekvicové semiačka a potom ich predávali na trhoch,“ spomína na svoje začiatky Marta Kozárová, ktorá sa poľnohospodárstvu venuje viac ako 18 rokov. Malá rodinná farma sa teraz viac zameriava na pestovanie zeleniny ako cibuľa či zemiaky, ktorým sa v tunajších pieskových pôdach dobre darí. V Malom Cetíne dokonca vylepšili technológiu pestovania a investovali do moderných strojov, ktoré dokážu vytvárať okolo sadeníc vysoké hriadky. „Naše zemiaky sú v zemi ako prikryté perinou, takže majú dosť miesta, aby mohli pekne rásť,“ vysvetľuje pestovateľka, ktorá má nadšenie pre poľnohospodárstvo doslova v krvi. A nielen ona, ale aj jej manžel a ich dve dospelé dcéry s partnermi, takže na farme pracuje celá rodina a ďalších 14 zamestnancov.

Otvoriť galériu

Poznáte tieto varné typy zemiakov?
 
Na poliach neďaleko Nitry začína byť rušno už vo februári, kedy do práce nastupuje technika, ktorá musí pohnojiť aj prekypriť pôdu. „Len čo v polovici marca skončia posledné mrazy, pustíme sa do vysádzania zemiakov. Pestujeme 11 rôznych odrôd a rozdiel medzi nimi je najmä v čase dozrievania.“ Sunita, Soraya, Laura, Colombia, nie je zemiak ako zemiak a nie z každého sa dá pripraviť dobrá lokša či halušky. Vedeli ste, že varný typ A je najtvrdší, a tak je ideálny do zemiakového šalátu alebo na prípravu v šupke? „Béčkové“ zemiaky sú univerzálne, preto sú vhodné do polievok, ale budú vám chutiť aj ako varené či pečené. A ak si na nedeľný obed plánujete urobiť tradičný rezeň s kašou, na tú sa hodia zemiaky typu C. Obsahujú najviac škrobu, pri varení rýchlo zmäknú, preto si z nich ľahko pripravíte aj placky alebo cesto na domáce slivkové knedle.
 
„Aj u nás doma sa varí z úrody, ktorú dopestujeme. O našu zeleninu sa staráme naozaj s láskou a zemiaky do Kauflandu dodávame tak, že ich vyberieme deň predtým, ako sa dostanú do predajní,“ zdôrazňuje ich čerstvosť konateľka Farmy Tekvička. Samozrejmosťou je aj udržateľné pestovanie a využívanie ekologických hnojív.
 
Prečo si vyberať domáce potraviny?

Otvoriť galériu

Na tom, aby regály predajní ponúkali široký výber domácich produktov, si Kaufland dáva záležať, a tak ich sortiment pravidelne rozširuje. „Lokálne potraviny nepotrebujú prekonávať dlhé trasy na to, aby sa dostali k spotrebiteľom, takže na pulty sa dostávajú rýchlejšie a dokážu byť v predaji už na druhý deň po zbere. Spoluprácou s domácimi dodávateľmi zároveň podporujeme ekonomiku, aj preto sa snažíme, aby zákazníci našli v našich predajniach čo najviac u nás vypestovanej zeleniny a ovocia,“ vysvetľuje Ľuba Barošová, vedúca nákupu ovocia a zeleniny v spoločnosti Kaufland Slovenská republika. Reťazec iba počas minulého roka zaradil do sortimentu vyše 50 miliónov ton slovenskej zeleniny a ovocia.

Otvoriť galériu

Spolupráca, ktorá dáva pocit istoty
 
Farma Tekvička začala svoju zeleninu dodávať do obchodného reťazca minulý rok a ako hovorí Marta Kozárová, táto spolupráca je pre nich na nezaplatenie. „Pri malých odberateľoch sme sa často nemohli spoľahnúť na úhrady faktúr, Kaufland je však férový obchodný partner, o ktorého sa môžeme oprieť. Tento rok od nás odoberie viac ako tretinu našej produkcie, a to nám dáva veľký pocit istoty,“ pochvaľuje si majiteľka farmy, kde sa vlani vypestovalo napríklad vyše 300 tisíc kilogramov cibule a túto sezónu plánujú pozberať vyše 1 800 ton zemiakov, ktoré sú vysadené na rozlohe 42 hektárov.
 
„V Kauflande spolupracujeme nielen s overenými dodávateľmi, ale pravidelne vyhľadávame aj nových pestovateľov,“ vysvetľuje obchodnú stratégiu reťazca Ľuba Barošová. „Aj tí, ktorí hospodária na menších rozlohách, prinášajú na trh kvalitnú a čerstvú zeleninu a zároveň je to spôsob, ako môžeme podporiť tunajších poľnohospodárov.“
 
Lebo dobrý obed uvarený z potravín, ktoré vyrástli na našich poliach, nie je len obyčajné jedlo, ale v každom jeho súste cítiť aj lásku. Lásku k Slovensku.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Michal Šimečka (40), predseda PS
Šimečka a jeho rodina dostáva desivé VYHRÁŽKY: Útočia aj na jeho dcéru! Líder PS začal konať
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump a viceprezidentka Kamala Harrisová.
ZVRAT v boji o prezidentské kreslo v USA?! Prieskum ukázal niečo prekvapivé
Pre Mira bola mama aj najlepšou kamarátkou.
Foto
Náročné obdobie Mira Jaroša: Po smrti mamy († 69) Štefánie prišla zmena! Z tohto vám nabehnú zimomriavky
11. 1. 2024. Madrid. (Španielsko) Múzeum Prado, jeho stavba sa začala v roku 1787.
FotoVáš Tip
Ivan čakal na splnenie svojho sna 30 rokov: Svet precestoval s malým kufríkom! Aha, čo mu urobil colník na Fidži
Ilustračné foto
Strašné správy: Pád vrtuľníka si vyžiadal obete aj zranených! Prekvapivé výsledky vyšetrovania
Stefi bojuje s rakovinou už tretíkrát.
Foto
Slovenská speváčka TRETÍKRÁT bojuje s rakovinou: Dozvedela sa o nej NÁHODOU! Silný ODKAZ ľuďom
Ilustračné foto.
Trnava musela kvôli HROZBÁM počasia zasiahnuť: Ruší tradičné podujatie! Ohrozená je bezpečnosť
Ilustračné foto.
Vyrastie v meste NOVÝ zimný štadión? Pozrite sa, čo prezradil primátor! Už začali s...
Monika Beňová a Veronika Cifrová Ostrihoňová.
Obavy, že Slovensko príde o 19,5 miliardy € z eurofondov: Ako situáciu vidia Beňová a Ostrihoňová?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Veľká radosť pre Ukrajinu: Dohoda, ktorú potrebovali ako soľ! O čo ide?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)
Rezort vnútra nakúpil 118 áut: Zo sumy, ktorú zaplatili, padnete na zadok! Aha, o aké značky ide
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia našla muža, ktorý v júni nahlásil hrozbu na súde: Čo teraz hrozí Otovi?!