Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2024 00:00 | PR články
PR článok

Ako pracuje náš mozog počas dovolenky? Letné kompromisy, ktoré fungujú

Dovolenkový režim? Užite si s mierou, doprajte si občas aj nejakú sladkosť zo švédskeho stola, vybehnite objavovať pamiatky a spáľte kalórie vo vode.

Vedeli ste, že náš mozog počas dovolenky pracuje inak ako v práci? Kým na dovolenke sa zapájajú tie časti mozgu, ktoré zodpovedajú za oddych a relaxovanie, naopak výkonové časti mozgu vtedy nezapájame – nemusíme podávať výkony, ani plánovať a nie sme v strese napríklad z uzávierok. Na dovolenke si môžeme dovoliť dlhé lenivé rána v posteli, večer zas bez výčitiek byť hore do neskorých hodín a náš režim je zrazu úplne iný ako pred dovolenkou. Máte výčitky, aby ste sa „neutrhli príliš“? Tak výčitky nechajte tentoraz doma. 

Akú dlhú dovolenku si dopriať? 

Niekomu môže stačiť aj týždeň pri mori alebo na turistike, ale podľa viacerých odborníkov sú to minimálne dva až tri týždne, keď si o oddýchneme nielen fyzicky, ale aj psychicky. Vypnúť a načerpať nové sily môže tak každému trvať o niečo dlhšie či kratšie. Nájdite si svoj balans.

Otvoriť galériu
Zdroj: Philip Morris
 Aktivity? Kraľuje im slnko a voda. A čo to jedlo? 

Leto a voda neodmysliteľne patria k sebe. Ak nechcete počas dovolenky úplne zlenivieť, doprajte si vodné športy. Nezabúdajte zároveň na bezpečné opaľovanie a bez ochranného faktora nechoďte ani na krok a áno, páli i pod slnečníkom. Doprajte si určite aj nejaký lenivý deň na pláži alebo na dobrej masáži, vyskúšajte dobroty zo švédskych stolov – ale výčitky, ako sme už spomínali, nechajte vtedy spolu so starosťami doma. 

Sladkosti, koláče a dezerty z ponuky švédskych stolov môžete stále naradiť lokálnym ovocím a taký dobre vychladený melón nesklame ani v drinku. Ak si aj niečo z toho dáte, nezabúdajte na pravidelný prísun ovocia a zeleniny – a tak budete mať vyváženejší aj dovolenkový jedálniček.

Otvoriť galériu
Zdroj: Philip Morris
 Návyky môžete zmeniť a zlozvyky tiež 

Cigaretový dym dokáže poriadne otráviť nejednu dovolenku. Pre dospelých fajčiarov, ktorí by inak pokračovali s fajčením, môžu byť vhodnejšou alternatívou bezdymové alternatívy oproti klasickým cigaretám. Bezdymové zariadenia IQOS ILUMA  produkujú významne menšie množstvo škodlivín v porovnaní s klasickými cigaretami. Neprodukujú dym, pri ich užívaní totiž nedochádza k spaľovaniu tabaku. 

Poznáte IQOS ILUMA? Tieto zariadenia sa môžu pochváliť prelomovou technológiou indukčného nahrievania, ktorá tabak nespaľuje, ale nahrieva ho zvnútra. A vďaka tomu vzniká aerosól a nie škodlivý cigaretový dym. Zároveň nevzniká decht – zvyšok dymu po zhorení cigarety, ktorý je zmesou chemických zlúčenín s obsahom karcinogénnych a toxických látok. 

Vedeli ste napríklad aj to, že cigarety sťažujú dýchanie, ale po šiestich mesiacoch úplného prechodu na IQOS môžete lepšie dýchať v porovnaní s pokračovaním vo fajčení, čo dokazuje šesťmesačná klinická štúdia vykonaná v USA s 984 dospelými fajčiarmi.

Otvoriť galériu
Zdroj: Philip Morris

Recyklujeme aj v lete 

Udržateľnosť a recyklácia je IN a je veľmi dôležitá. Práve spoločnosť Philip Morris uviedla tento rok do predaja aj repasované modely IQOS ILUMA Refreshed – ide o renovované, už použité zariadenie, ktoré dospelý používateľ odovzdal na jednom zo zberných miest v predajniach IQOS. Prísna kontrola, bezpečnosť a dezinfekcia sú samozrejmosťou. Všetky zariadenia, ktoré dospelí užívatelia prinesú, sa v recyklačnom centre starostlivo skontrolujú a roztriedia. Tie neopraviteľné sa rozoberú a recyklujú. Zariadenia, ktoré sú vhodné na obnovu či opravu, sa ďalej využijú v súlade s prísnymi normami pre kvalitu a bezpečnosť na repasovanie a následný predaj. Celé zariadenie je vyčistené, dezinfikované a vyleštené, aktualizuje sa firmvér. Repasované zariadenia sú označené na svojom vonkajšom balení samolepkou „Refreshed“ a sú v predaji za zvýhodnenú cenu v stopercentnej kvalite. 

Program obnovy elektrozariadení je súčasťou projektu CIRCLE. Pri zariadeniach vhodných na opätovné použitie dochádza napríklad k výmene chybných dielov alebo k výmene batérie, ak má zníženú kapacitu. 

Bezdymové zariadenia nie sú bez rizika. Dodávajú nikotín, ktorý je návykový a sú určené výhradne pre dospelých, ktorí by inak pokračovali vo fajčení alebo užívaní iných nikotínových výrobkov. 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Bojový dron
Ukrajinské drony pri MOSKVE! Rusko utrpelo tvrdý ÚTOK: Požiar, pozastavené lety a hlásia aj obeť!
Do obleku by sa ako manažér musel obliekať častejšie.
Fanúšikovia Spartaka zúria: Upíše sa Martin Škrtel Dunajskej Strede?
Ilustračné foto
Tragédia na horách: Lavína zabila horolezca! KOMPLIKÁCIE záchranárov a... Hrôza
Zuzana žila so svojím druhom 20 rokov.
Foto
Dcéra († 52) mŕtva na posteli, zať († 47) v kuchyni! Prehovoril otec zavraždenej Zuzany: Čo sa stalo v slušnej rodine?
Zuzana Čaputová na pôde Stanfordu prednášala už vo februári tohto roka
Foto
Veľká zmena v živote exprezidentky Čaputovej: Nový flek v USA! Aha, čo tam bude robiť
Robert Fico
Foto
Výhražné maily ovládli Slovensko: Premiér Fico reaguje! Skutočná hrozba alebo len cirkus?
Podľa ekonóma je konsolidácia verejných peňazí nevyhnutnosťou.
Ekonóm Halás: Chudoba ohrozuje až pol milióna seniorov! Robí vláda dostatok?
Jade na svoju premenu minula takmer 10-tisíc eur.
Foto
Neskutočná premena: Britka sa zmenila na BARBIE! Pozrite sa na výsledok
Intímne miesta sú vždy zakryté.
Foto
Takáto módna prehliadka tu ešte nebola: Lepiaca páska ako oblečenie?! Horúce FOTO
Krásne sfarbený motýľ vyzeral na hadovej hlave ako dámsky fascinátor.
Foto
Krásny motýľ si to zamieral k jedovatému hadovi: Neuveriteľné, čo nasledovalo! Zábery, aké ste ešte nevideli
Adam Ružička zaznamenal svoj prvý gól od vyhadzovu z NHL.
Foto
Prvý gól od vyhadzovu zo zámoria: Premiérový zásah Ružičku v KHL!
Ilustračná fotografia.
Zomrel ikonický herec († 93) z Hviezdnych vojen: Bez neho si slávnu ságu nik nevie predstaviť