Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

80. VÝROČIE SNP na striebornej minci, ktorá takmer nebola

V roku 2024 si pripomíname 80 rokov od vypuknutia Slovenského národného povstania, preto sa Národná banka rozhodla do emisného plánu zaradiť práve mincu s touto pre dejiny Slovenska dôležitou tematikou.

Numizmatická portál www.nunofi.sk uvádza, že minca mala zobrazovať spojenie udalostí z roku 1944 a odkaz povstania pre dnešok. Prvá verejná anonymná súťaž na návrh tejto mince bola uzavretá koncom minulého roka, žiaľ bez víťazného návrhu. Preto sa Národná banka rozhodla vyhlásiť novú súťaž. Do opakovanej súťaže bolo zaslaných 10 výtvarných návrhov od ôsmich autorov. Odborná porota odporučila na realizáciu výtvarný návrh od ak. soch. Zbynka Fojtů.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Portál www.nunofi.sk upresňuje, že víťazná minca je vyrazená zo zliatiny striebra a medi v pomere 900/100 a jej nominálna hodnota je 10 €. Je vyrobená v dvoch vyhotoveniach, bežnej kvalite a PROOF kvalite, ktorá je zberateľsky žiadanejšia. Na averze minca zobrazuje budovu Múzea Slovenského národného povstania, ktorú dopĺňa historická mapa Slovenskej republiky s vyznačeným povstaleckým územím a centrom povstania - Banskou Bystricou. Averz je doplnený o štátny znak súčasnej Slovenskej republiky, nominálnu hodnotu a rok 2024. Na reverze je zobrazená bojová technika používaná v povstaní, napríklad tank LT vz. 38, lietadlo Avia B.534.217 a časť improvizovaného pancierového vlaku. Okrem bojovej techniky je na minci zobrazené postavenie mínometčíkov a znak povstaleckého letectva.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Podľa numizmatického portálu www.nunofi.sk je minca spojením udalostí 29.8.1944 a jeho odkazu pre dnešok. Je teda prepojením minulosti a súčasnosti pre zberateľov. Minca obohatí nejednu numizmatickú zbierku, ale určité poteší aj nejedného nadšenca bojovej techniky. Navyše strieborné mince Národnej banky Slovenska sa tešia v poslednej dobe veľkej obľube, čo je vidieť aj na náraste ich ceny.

Slovenské národné povstanie sa právom radí medzi najväčšie protinacistické vystúpenia v Európe a je na nás aby sme si odkaz povstania pripomínali. Okrem spomínanej striebornej 10 Euro mince bude vydaný súbor mincí od 1 centu po 2€ mincu doplnený o žetón, ktorý zobrazuje ikonickú budovu múzea SNP a na druhej strane protilietadlovú batériu spolu s pancierovým vlakom, dodáva portál www.nunofi.sk. Tento súbor mincí bude vyhotovený v troch variantoch - v bežnom vyhotovení, proof vyhotovení (jedná sa o vysoko lesklé mince) a proof vyhotovení v drevenej etui.

Slovenské národné povstanie vypuklo 29.8.1944 v Banskej Bystrici. Tento rok si pripomíname 80. výročie od vyhlásenia povstania aj prostredníctvom 0 Eurovky. Múzeum SNP realizovalo už 7 rôznych vydaní, ktoré sa medzi zberateľmi tešia veľkej popularite.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Do povstania sa zapojilo viac ako 60tisíc vojakov a 15tisíc partizánov. V partizánskych jednotkách slúžilo až 35 rôznych národov a národností. Práve preto je na novom vydaní 0 Eurovky zobrazený rad pochodujúcich vojakov, ktorí reprezentujú odhodlanie postaviť sa do boja proti nacizmu. Táto dobová fotografia bola zhotovená neďaleko Martina. 0 Eurovku dotvára logo 80. výročia Slovenského národného povstania.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Spoločný dátum emisie striebornej zberateľskej euromince, súborov obehových mincí, ako aj pamätnej 0 Eurovky je 8.8.2024 a zakúpiť si ich všetky môžete priamo na numizmatickom portáli www.nunofi.sk, alebo prostredníctvom tohto QR kódu.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Sponzorované

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Poplach v Aténach: Museli evakuovať ministerstvo! Desivé, čo sa dialo
Peter Cmorík
Foto
FOTOhádanka: Poznáte rozkošného chlapca na obrázku? Je z neho slávny slovenský spevák!
ruský prezident Vladimir Putin.
Príhovor ruského prezidenta: Tieto slová nikto nechcel počuť! Aha, čo Putin povedal
Neznámy páchateľ vo Vranove nad Topľou poškodil automat na mlieko, vznikla škoda prevyšujúca 3 000,-Eur.
Veľká škoda kvôli 28 eurám: Na východnom Slovensku vykradli automat na mlieko!
(ilustračné foto)
Obrovské nešťastie: Chlapček († 3) sa hral s bratom v záhrade, keď zrazu... Zomrel strašným spôsobom!
Hudobník si celý život zarába hudbou.
Foto
Felix Slováček úprimne o svojich financiách: Z dôchodku by som NEVYŽIL!
Poľský premiér Donald Tusk.
Poľsko sa búri: NEPRIJATEĽNÉ rozhodnutie Nemecka! Týka sa to migrácie
Gaspard je Veronikinou oporou.
Zuzulová sa stala dvojnásobnou mamou: Syn dostal meno podľa legendárneho lyžiara
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajine nestačí: TOTO chce od Západu! Čo žiada?
Polícia pátra po Aishi, Seherezádé a Barbare.
Pátranie po troch tínedžerkách: Spoločne odišli, nevie sa, čo je s nimi! Pomôžte polícii
Expartner Jlo Ben Affleck asi nebol nadšený, keď toto videl.
Foto
TRÁPNA Jennifer Lopez?! ODHALENÉ, prečo držala za ruku Affleckovho kamaráta
Na snímke Peter Žiga (Hlas-SD) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) IX. volebného obdobia v Bratislave 25. októbra 2023.
Peter Žiga o svojom trestnom stíhaní: Jeho zastavenie napráva „nechutný“ pokus bývalej vládnej moci