Fazuľky na smotane s pečenými fašírkami
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 600 g zelených fazuliek
- 60 g masla
- 1 lyžicu hladkej múky
- 50 ml mlieka
- 200 ml kyslej smotany
- cukor (podľa chuti)
- ocot
- kôpor
- soľ
Na fašírky:
- 400 g mletého bravčového pliecka
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g nastrúhaného syra
- 1 vajce
- 1 lyžičku sušeného majoránu
- strúhanku
- soľ, mleté biele korenie
- olej (v spreji)
Príprava: 15 minút
Varenie: 15 minút
Pečenie: 20 minút
Šéfkuchár Martin Novák komentuje jedlo, ktoré dostal v nemocnici.
Postup:
Pripravte fašírky: Cibuľu nadrobno pokrájajte a v panvici na malom množstve oleja opečte. Nechajte vychladnúť. Do misy dajte mleté mäso, cibuľu, nastrúhaný syr a vajce. Ochuťte majoránom, prelisovaným cesnakom, soľou a korením. Premiešajte a nechajte 10 - 15 minút odležať. Podľa potreby pridajte strúhanku a znova premiešajte. Rúru vyhrejte na 200 °C. Z mäsovej zmesi vytvarujte malé fašírky a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Fašírky postriekajte olejom v spreji. Dajte do rúry a pečte asi 20 minút.
Pripravte prívarok: Očistené fazuľky pokrájajte na menšie kúsky. Zalejte horúcou vodou, aby boli len zakryté, osoľte a uvarte domäkka. Z masla a múky urobte zápražku. Zalejte ju studeným mliekom, primiešajte k uvareným fazuľkám a prevarte. Primiešajte kyslú smotanu a dochuťte cukrom, octom a kôprom. Podávajte s fašírkami.