Oboje výrazne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych problémov, problémov s imunitným systémom a psychických problémov.
Podľa experimentálnej štúdie, ktorú uskutočnili fyziológovia na univerzite v Bathe, mali ľudia, ktorí dodržiavali nízkosacharidový plán, výrazne zvýšenú hladinu cholesterolu a zníženú hladinu priateľských črevných baktérií.
Tieto účinky sa objavili už po troch mesiacoch keto diéty. Ešte horšie bolo, že tí, ktorí dodržiavali keto diétu, neschudli o nič viac ako ľudia na menej drastickej nízkosacharidovej diéte.
"Účastníci experimentov, ktorí obmedzili sacharidy, mali vyššiu hladinu zlého cholesterolu, vrátane špecifického typu, ktorý je spojený s nebezpečným hromadením plaku v tepnách. Okrem toho samostatné skúmanie črevného mikrobiómu ukázalo, že tí, ktorí dodržiavali keto diétu, mali zníženú hladinu bifidobaktérií. Tieto baktérie, ktoré sa často nachádzajú v probiotickej strave, pomáhajú produkovať vitamíny skupiny B, zabraňujú tvorbe škodlivých baktérií v črevách a tiež znižujú hladinu cholesterolu. Napriek zníženiu tukovej hmoty ketogénna diéta zvýšila hladinu nepriaznivých tukov v krvi našich účastníkov, čo by v prípade pretrvávania počas rokov mohlo mať dlhodobé zdravotné následky, ako je zvýšené riziko srdcových ochorení a mozgovej príhody," uvádzajú autori z Bath.