Podobne je to aj pri konzumácii surového alebo tepelne nedostatočne upraveného mäsa zvierat, ktoré boli nakazené parazitom Toxoplasma gondii. Vedci ale zdôrazňujú, že zdraví imunokompetentní ľudia aj tehotné ženy, ktorí už boli v minulosti vystavení infekcii a majú pozitívne protilátky proti Toxoplasma gondii, sa nemôžu znova nakaziť.
Štúdia vo Švajčiarsku podľa hovorkyne ukázala, že len menej ako jedno percento mačiek vylučuje oocysty do prostredia. Potvrdzujú to aj výsledky parazitológov SAV - zo 750 mačiek vyšetrených v roku 2022 boli potvrdené len u šiestich zvierat.
"Mačky, ktoré sú chované výlučne vo vnútri a nie sú kŕmené surovým mäsom, nepredstavujú pre ľudí prakticky žiadne riziko. Je nepravdepodobné, že sa nakazíte dotýkaním sa nakazenej mačky, pretože oocysty sa zvyčajne nenachádzajú na srsti mačky a po opustení tela v truse trvá minimálne dva až štyri dni, kým sa stanú infekčnými," dodala Antolová.
Parazitológovia odporúčajú ako prevenciu umývanie ovocia a zeleniny, ktoré by mohli byť kontaminované pôdou, a teda potenciálne aj mačacím trusom. Ako doplnili, pri tepelnej úprave by teplota vo vnútri mäsa mala dosiahnuť minimálne 70 stupňov Celzia po dobu troch minút. Ochorenie ničí podľa nich aj zmrazenie na mínus 20 stupňov Celzia po dobu minimálne troch dní.
Toxoplazmóza patrí medzi najrozšírenejšie parazitárne ochorenia vo svete. Spôsobuje ju mikroskopický parazit Toxoplasma gondii. V závislosti od hygieny a stravovacích návykov je vo svete nakazených desať až 60 percent ľudí.