Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Dobré správy pre východniarov: O krok bližšie k spišskonovoveskej nemocnici

V utorok, 6. augusta, generálny zhotoviteľ stavby, ktorým je spoločnosť Adifex, prevzal stavenisko od Nemocnice Penta Hospitals Spišská Nová Ves. V areáli nemocnice tak včerajším dňom začali prípravy stavebných prác.

Tie si vyžadujú isté obmedzenia, ktoré sa týkajú najmä parkovania. Z hľadiska bezpečnosti je tiež potrebné brať do úvahy zvýšený výskyt nákladných vozidiel v okolí nemocnice a rovnako treba počítať so zvýšenou hlučnosťou či prašnosťou, ktoré stavebné práce sprevádzajú. Samotná výstavba nového pavilónu by sa mala spustiť už na začiatku jesene.

Ešte koncom júna sa sieť Penta Hospitals Slovensko s košickou župou definitívne dohodla na podmienkach investície tretieho najväčšieho projektu Plánu obnovy a odolnosti v slovenskom zdravotníctve. V rovnakom čase tiež vysúťažili hlavného zhotoviteľa stavby a okamžite spustili praktické prípravy, ktoré v súčasnosti vystriedali prípravy samotných stavebných prác zhotoviteľom.

„Teší nás, že sme zasa o krok bližšie k nemocnici novej generácie. Samozrejme, prípravy stavebných prác so sebou prinášajú aj isté obmedzenia či dočasné zmeny. Všetko ale robíme pre našich pacientov, a tak veríme, že aj toto obdobie spoločne zvládneme, aby sa sen o novej nemocnici stal skutočnosťou.

Je dôležité podotknúť, že rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti zostáva takmer nezmenený, k dispozícii nebude len vodoliečba. Niektoré pracoviská, ako napríklad kardiologická ambulancia, denzitometria, FRO, sa v najbližšom období presunú do iných priestorov nemocnice, aktuálne informácie pacienti získajú na recepcii,“ uviedla Renáta Šuláková, riaditeľka Nemocnice Penta Hospitals Spišská Nová Ves.

Otvoriť galériu

Najväčšie obmedzenia sa v súčasnosti týkajú parkovania a zmeny organizácie dopravy. Pacienti môžu naďalej parkovať na hlavnom návštevníckom parkovisku, no ostatné parkovacie bloky už nemajú k dispozícii. „V tejto súvislosti prosíme pacientov o trpezlivosť, a aby v prípade možnosti čo najviac využívali verejnú dopravu. Keďže sa mení aj organizácia dopravy, rovnako našich pacientov prosíme o sledovanie aktuálneho dopravného značenia a rešpektovanie dopravných obmedzení,“ dodala Šuláková.

V súvislosti s prípravnými prácami bude v stavebnej oblasti prirodzene zvýšený hluk či prašnosť a môžu sa tiež vyskytnúť lokálne vibrácie spôsobené stavebnou činnosťou. V areáli nemocnice je z bezpečnostného hľadiska potrebné počítať so zvýšeným výskytom nákladných vozidiel.

Projekt novej nemocnice v Spišskej Novej Vsi je tretím najväčším investičným projektom Plánu obnovy a odolnosti v slovenskom zdravotníctve. Ministerstvo zdravotníctva naň vyčlenilo 48 mil. eur s DPH. Celková suma, vrátane nákladov z ďalších vyvolaných investícií, komplexného medicínskeho vybavenia a vonkajších úprav, dosiahne až 72 miliónov eur s DPH. Rozdiel v hodnote takmer 24 miliónov eur s DPH bude financovaný zo súkromných zdrojov siete Penta Hospitals Slovensko. Podľa aktuálneho harmonogramu bude v termíne do júna 2026 sprevádzkovaná zrekonštruovaná časť nemocnice s počtom 34 lôžok a trojpodlažný pavilón so 121 lôžkami bude dostavaný do úrovne hrubej stavby. Jeho kompletné dokončenie je naplánované do konca roka 2028. Nemocnica, aj po uvedenej investícii, má byť naďalej súčasťou majetku Košického samosprávneho kraja.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Málokto vie, že Lenin bol jediným bezdetným sovietskym vodcom.
Foto
Smutné odhalenie: Jednu vec ste o Leninovi nevedeli! Bol jediným sovietskym vodcom, ktorý...
Známy raper a producent ostáva počas vyšetrovania vo väzení
Foto
Pád Hollywoodu v priamom prenose?! Raper Diddy sa postaral o škandál: Behá mráz po chrbte, čo vyplávalo na povrch
Vrch dostal svoje pomenovanie po britskom zememeračovi Georgeovi Everestovi.
Foto
S najvyššou horou sveta sa deje niečo zvláštne: Mount Everest prekvapuje! Ako je toto možné?
Zneškodnia aj najodolnejšie baktérie.
Prevratný objav českých vedcov: Vyriešili jeden z najväčších problémov súčasnej medicíny?!
Víťazstvo Nicolasa Madura vo voľbách bolo poriadne kontroverzné.
V deň inaugurácie čaká Madura nepríjemné prekvapenie: Jeho rival chystá niečo veľké
Americký prezident Joe Biden
Biden otvorene o prezidentských voľbách v USA: Som si istý, že...
Close up of a calculator and euro money in a financial analyzing concept
Poľsko dostane veľkú finančnú injekciu: Toto schválila Európska komisia
Hvaldimir sa podľa expertov dožil len 14 až 15 rokov, takže bol relatívne mladou bieluhou.
Čo sa presne stalo s veľrybou Hvaldimirom? Prekvapujúce výsledky pitvy!
Ilustračné foto
Ozbrojenci vtrhli do mesta a spustilo sa krvavé peklo: Jeden z najväčších masakrov má desiatky obetí
Vo videu na TikToku sa Karyn zdôverila so svojím utrpením.
Foto
Blondínku rok sužovala záhadná choroba: Spôsobila to vec, ktorú používa každý z vás!
Obrovské škody po sebe Helene zanechala aj v meste Marshall v americkom štáte Severná Karolína.
Helene sa stal najničivejším hurikánom od čias Katriny: Obnova škôd bude trvať celé roky
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Systém pre objednanie na cudzineckú políciu je funkčný, ale vyťažený: Toto je problém