Vedci zo Západopomoranskej technologickej univerzity v Štetíne vyvinuli v rámci štúdie štyri druhy zmrzliny s použitím konského mlieka. Prvý typ obsahoval jogurtové baktérie, druhý jogurtové baktérie a probiotický inulín, tretí obsahoval baktérie Lacticaseibacillus rhamnosus a štvrtý baktérie Lactiplantibacillus.
Konské mlieko bolo počas pol hodiny najprv pasterizované pri 65 stupňoch Celzia — podobne ako kravské mlieko — a následne bolo pripravených až 60 vzoriek.
Hladina bielkovín a tukov sa medzi testovanými zmrzlinami výrazne nelíšila. Rovnako aj ich „krémovo biela farba“ bola podľa vedcov „prirodzená a atraktívna“. Textúra bola hodnotená ako „mäkká, dosť krémová a mierne hrubá“ s „príjemnou a krémovou chuťou“. Iba jedna vzorka, ktorá obsahovala inulín a baktérie Lactiplantibacillus plantarum, mala výrazne kyslejšiu chuť než ostatné vzorky.