Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2024 00:00 | PR články
PR článok

V tomto reťazci majú každý deň Tichú hodinku

Či už jeme, nakupujeme alebo pracujeme, stále máme okolo seba nejaké zvuky. Aby náš mozog fungoval tak, ako má, je dôležité dopriať mu aspoň chvíľu úplného ticha.

Kedy naposledy ste boli potichu?

Všadeprítomná hudba patrí v dnešnej dobe medzi najväčšie stimuly našich zmyslov. Hrá nám v práci, vo výťahu, v reštaurácii aj v obchode, veľa ľudí bez „niečoho pusteného v pozadí“ ani nezaspí. Náš mozog sa však nedokáže sústrediť na viac ako jednu vec, v hyperstimulovanom prostredí preto prirodzene klesá naša produktivita. A naopak, zvyšuje sa stres, napätie i únava.

„Vedeli ste, že ak príliš stimulujeme svoj mozog, je málo aktívny takzvaný Default mode network? Ide o oblasti mozgu, ktoré sú najviac aktívne, keď sa nezaoberáme ničím konkrétnym. Práve vtedy mozog spracúva spomienky a emócie, vizualizuje budúcnosť, posilňuje pamäť, dáva tiež priestor kreativite a empatii,“ vysvetľuje Denis Kováč, autor úspešného projektu Mozgová atletika, ktorá sa venuje skúmaniu fungovania ľudského tela a využívania jeho potenciálu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Jeho slová potvrdzuje Michal Bača z Ligy za duševné zdravie SR. „Hyperstimulácia alebo senzorická preťaženosť môže mať mnoho foriem v závislosti na osobe či dĺžke „vystavenia sa“ dráždivým stimulom. Medzi príznaky, pri ktorých by sme mali spozornieť, patrí extrémna citlivosť na zvuky, pachy, ale aj niektoré typy textúr a odevov, ďalej strata sústredenia a koncentrácie, nervozita, ťažkosti so spánkom, únava a vyčerpanie. Niekedy sa môžu pridať fyzické príznaky ako sú tráviace ťažkosti, bolesti hlavy, únava očí, závraty.“

Za mnohými našimi ťažkosťami preto môže stáť „iba“ príliš veľa zvukových stimulov, ktoré už presiahli naše tolerančné limity. Hluk má veľmi významný vplyv na naše duševné zdravie, na čo však zvykneme zabúdať.

Zvlášť citlivo zvyknú reagovať ľudia s poruchami autistického spektra alebo jedinci, ktorí majú tendenciu vnímať vonkajšie podnety intenzívnejšie. Ak problémy s prestimulovanosťou pretrvávajú, môžu viesť dokonca k depresiám alebo úzkostným poruchám, upozorňuje odborník.

Známy reťazec najnovšie ponúka aj ticho

Keď sa od 15. augusta 2024 vyberiete na nákupy do Kauflandu, každý deň v čase od 11:00 do 12:00 hodiny si môžete dosýta vychutnať Tichú hodinku. Počas nej si nakúpite bez hudby či reklamných spotov. „Spoločnosť Kaufland sa dlhodobo venuje téme podpory zdravia, a to nielen toho fyzického, záleží nám aj na mentálnom zdraví. Aby si naši zákazníci mohli počas nákupu potravín oddýchnuť od množstva stimulov z okolitého prostredia, na hodinu vypíname hudbu aj zvukové reklamné spoty, a to vo všetkých predajniach po celom Slovensku,“ vysvetľuje Lucia Vargová, vedúca úseku Firemnej komunikácie Kaufland Slovensko, v.o.s.

Myšlienku Tichej hodinky podporuje aj Liga za duševné zdravie SR. „Ticho má významný pozitívny vplyv na náš mozog, pomáha znižovať hladinu stresových hormónov, môže tiež podporovať regeneráciu mozgových buniek. Umožňuje lepšie sa sústrediť, čo vedie k vyššej produktivite a efektivite pri akejkoľvek činnosti, ktorú práve vykonávame. Je dôležité naučiť sa opäť užívať si ticho,“ dodáva Michal Bača.

Urobte si tichú hodinku aj doma

Ak sa budete spočiatku cítiť nervózne, je to úplne v poriadku. Na ticho si musí naše telo postupne privyknúť. Skúste mu trochu pomôcť, napríklad aj využitím nasledujúcich tipov.

  • Obmedzte digitálne rušenie. Namiesto pozerania filmov alebo scrollovania mobilu siahnite po knihe, najmä, pokiaľ sa za chvíľu chystáte spať. Skúste si tiež robiť pravidelné prestávky od digitálnych zariadení počas dňa.
  • Vytvorte si tiché zóny. Doma si vyhraďte jednu miestnosť alebo priestor, kde je skutočne ticho a nepoužívajte tu rádio, televízor ani telefón. V práci sa nehanbite siahnuť po slúchadlách proti hluku.
  • Naplánujte si čas na ticho. Naučte sa behať, kresliť, čítať, prechádzať sa bez hudby či podcastov. Ak sa vám to zdá príliš náročné, skúste si na začiatok vypiť rannú kávu. Potichu.
  • Vyhľadávajte tiché miesta. Parky, lesy, pláže vám skvele poslúžia na relaxáciu, pomôcť však môžu aj tiché kaviarne alebo knižnice.

 

V Kauflande sa na Tichú hodinku bez hudby môžete spoľahnúť, užijete si ju každý deň v čase od 11:00 do 12:00 hodiny.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V Malackách je situácia kritická.
V Malackách vyhlásili MIMORIADNU SITUÁCIU! Počasie tam spôsobuje pohromu
Ryan je profesionálny špecialista na kybernetickú bezpečnosť a etický hacker.
Možno vás niekto SLEDUJE cez internet: Hacker varuje! Skontrolujte si to, inak...
České Budějovice sa chystajú na extrémne počasie.
Foto
Českí hasiči sa nezastavili: Pribúdajú nehody, na trate padajú stromy! Komplikácie na všetkých frontoch
The hand of a young man is opening a freezer door
Smrť ako z hororu! Keď otvorili MRAZIAK v potravinách, striaslo ich: Čo uvideli, ich bude mátať v snoch
Beautiful senior woman doing breast self-examination near mirror indoors
Nemusí to byť len hrčka: 7 skrytých príznakov rakoviny prsníka, číslo 5 mnohých zarazí!
ilustračné foto
Biely dom o používaní zbraní dlhého dosahu proti Rusku: Aký je ich postoj?
Ilustračné foto
PEKLO s počasím bude pokračovať! SHMÚ vydáva červené výstrahy: Dávajte si cez víkend pozor
V Bermudskom trojuholníku sa stratili lietadlá (ilustračná fotografia).
Záhada o Bermudskom trojuholníku: Vedec má VYSVETLENIE! Kvôli tomuto zmizli lietadlá a lode
Migranti túžia po lepšom živote (ilustračná fotografia).
Holandsko chce obmedziť imigráciu: Vláda predstavila opatrenia, takýto je ich plán
Výdatné sneženie v talianskych Alpách má už prvú obeť (ilustračná fotografia).
Sneženie v Alpách má prvú OBEŤ! Na zimu neboli pripravení: Žena († 56) to nezvládla
Vladimír má na starosti kuchyňu, na ktorú sa v rámci opráv nezabudlo.
Váš Tip
V Rimavskej Sobote otvorili moderné triedy: Aha, čo priniesla oprava školy za milióny!
Ruský prezident Vladimir Putin a vlajka NATO.
Rusi varujú NATO pred následkami: Ak Ukrajine dovolia toto... HROZNÉ, čo bude nasledovať