Ostatné
- strukoviny, obilné klíčky
- celozrnné potraviny
- orechy a olejnaté semená
- mlieko, voda
- zelený čaj, mak
- žuvačky (podporujú tvorbu slín a tie odplavujú nežiaduce kyseliny, dodávajú zubom aj potrebný fosfor a vápnik)
Čo neprospieva
Sladkosti
- zmrzlina a sorbety
- mäkké sladké cukríky
- gumené medvedíky
- lízanky, karamelky
Sladené nápoje
- energetické drinky
- perlivé nápoje (aj tie bez cukru)
- kola (ich konzumácia môže zvýšiť riziko vzniku zubného kazu až o 30 %)
Ovocie
- sušené ovocie
- hlavne citrusy
- najagresívnejšie: citrón, grapefruit
- banány
- jablko
Slané pochutiny
- arašidové chrumky
- slané tyčinky
- krekry (v ústach vzniká hmota podobná kaši, ktorá sa prilepí v ryhách stoličiek a v medzizubných priestoroch)
Pozor na stres!
Michal Gajdoš, zubný lekár
Stres alebo úzkosť často spôsobuje škrípanie alebo zatínanie zubov (bruxizmus). Tento tlak na zuby môže viesť k opotrebovaniu skloviny a prasklinám v nej, o má za následok zvýšenú citlivosť zubov .Vo výnimočných prípadoch aj vyžarujúcu bolesť. Pri zvýšenom dlhotrvajúcom strese býva aj zredukovaná tvorba slín, mení sa rovnováha PH smerom nadol, čiže sa zvyšuje kyslosť v ústach, čo môže viesť k tvorbe zubného kazu.