Čo je kaz a kedy vzniká?
Zubný kaz je choroba postihujúca tvrdé tkanivá zubov, spôsobená kyselinami produkovanými baktériami v ústach. Tieto baktérie sa živia cukrami z jedla a vytvárajú kyseliny, ktoré oslabujú zubnú sklovinu, čo vedie k jej rozkladu a k poškodeniu zuboviny. „Vzhľadom na jeho rozšírený výskyt patrí medzi najčastejšie ochorenia na svete a počas života postihne približne 95 % populácie,“ hovorí Michaela Lifková, zubná lekárka a predsedníčka Výboru SKZL pre prevenciu. Prítomnosť cukru na zuboch je škodlivá zakaždým, keď sa dostane do kontaktu so zubami, pričom tento efekt trvá minimálne 30 minút po jeho konzumácii. „Pri opakovanej konzumácii cukru v priebehu dňa sa sklovina narušuje hlbšie, až sa stáva pórovitou a pri opakujúcom sa procese napádania zuba cukrom vznikne na zube zubný kaz,“ vysvetľuje Slovenská komora zubných lekárov.
Ako predchádzať zubnému kazu?
- pravidelné prehliadky u zubného lekára
- aplikácia fluoridov na čistý zubný povrch
- správna výživa s redukciou cukru
- konzumácia zeleniny a ovocia
- správna ústna hygiena
Vplyv cumlíkov a fľašiek
Dlhodobé používanie cumlíkov a fľašiek, najmä ak sú naplnené sladenými nápojmi alebo náhradami materského mlieka, môže spôsobiť problém, známy ako kaz z fľašky, často označovaný ako „medové“ zuby. „Tento typ zubného kazu sa vyskytuje u detí v ranom veku a môže viesť k úplnej strate predných zubov, ak sa o ne nepostaráme včas,“ zdôrazňuje zubárka Lifková. Okrem toho môže používanie cumlíkov po druhom roku života negatívne ovplyvniť rast čeľuste a zubov, čo môže viesť k otvorenému zhryzu, ktorý si vyžaduje ortopedickú liečbu. Dôležité je tiež dávať pozor na dýchanie ústami, ktoré má podobne škodlivý vplyv na vývoj čeľuste a chrupu.