Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2024 00:00 | PR články
PR článok

Letné prázdniny končia: Ako posilniť imunitu detí pred nástupom do školy?

Opäť je tu obdobie, kedy sa naše malé hviezdy znova vydajú na školácke dobrodružstvo. September znamená, že deti si po mesiacoch prázdnin znova zasadnú do školských lavíc. Škôlka a škola sú miestami, kde sa deti stretávajú, učia a hrajú sa, rozvíjajú svoje schopnosti. Začlenenie sa do kolektívu deťom zabezpečí nových kamarátov a skúsenosti, ale tiež riziká v podobe bežných infekčných ochorení. Všetci rodičia ich iste poznajú, sopeľ, kašeľ, dlhotrvajúca nádcha u detí a mnoho ďalších.

Imunitný systém zohráva kľúčovú úlohu v ochrane tela pred chorobami a infekciami. Pre deti, ktoré sa nachádzajú v období rýchleho rastu a vývoja, je imunitný systém obzvlášť dôležitý. Popravde, silná imunita našich ratolestí, je veľmi dôležitá aj pre rodičov, pretože často chorý škôlkár alebo školák dokáže dospelých na niekoľko dní až týždňov vyradiť z pracovného tempa. Neustále choré dieťa, jednoducho povedané, predstavuje pre rodičov ,,nočnú moru“ a zároveň pocity smútku, ktoré zažívajú pri pohľade na svoju chorú ratolesť.  

Prečo je imunita detí po návrate do školy oslabená? 

Obdobie návratu do školských lavíc je plné nových skúseností, avšak tiež mikróbov v prostredí. September je zároveň charakteristický prudkými zmenami počasia. Navyše, dieťa tu prichádza do kontaktu s oveľa vyšším počtom detí ako zvyčajne. Zvýšená expozícia rôznym vírusom a baktériám, nadmerný kontakt s rovesníkmi a prudké zmeny počasia predstavujú ťažkú skúšku pre detský imunitný systém. A tak prichádza pre celú rodinu nekončiaci kolotoč chrípok, prechladnutí, kašľov, zelených sopľov a nádchy. 

Detský imunitný systém v tomto období doslova vysiela alarm pre rodičov, aby mu pomohli a posilnili ho, aby mohol čeliť týmto hrozbám. 

Bakteriálne a vírusové ochorenia detí. Aký je rozdiel? 

V škôlke a v škole sa deti stretávajú so širokou škálou infekcií a ochorení, ktoré môžu ovplyvniť ich zdravie a pohodu. Dve najčastejšie kategórie ochorení sú bakteriálne a vírusové infekcie. Hoci môžu mať podobné príznaky, majú odlišné príčiny a liečbu. 

Vírusové infekcie 

Ochorenia, ktoré vznikajú v dôsledku nachladnutia organizmu, spôsobuje z prevažnej väčšiny vírus. Počas jesenného obdobia dochádza k rýchlejšiemu šíreniu vírusov z dôvodu absencie slnečných lúčov, vitamínov, a tak je aj organizmus náchylnejší na chlad a následné nachladnutie. Vírusové infekcie sa prejavujú najčastejšie kýchaním, zápalom spojiviek, bolesťou hrdla, nádchou, kašľom, ale i pocitmi únavy či bolestivosťou celého tela. Často sa tiež vyskytuje horúčka, obranná reakcia organizmu, ktorá bojuje proti vírusom a baktériám.  

Bakteriálne infekcie 

Bakteriálne ochorenia sú spôsobené baktériami a jednobunkovými mikroorganizmami. Príznaky môžu byť podobné ako pri vírusoch. Šíria sa vzduchom, dotykom či infikovanými predmetmi. Bakteriálne infekcie si vyžadujú liečbu antibiotikami na potlačenie bakteriálneho rastu a rozvoja. Je potrebné dodržiavať predpísanú dávku a režim liečby, aby sa predišlo rezistencii na antibiotiká. 

Ako môžete zabezpečiť, aby mali deti silnejšiu imunitu, a tak chrániť zdravie celej rodiny? Máme pre vás niekoľko nenahraditeľných tipov. 

Tipy a triky ako zatočiť s infekciami 

1. Zdravá strava a výber kvalitných surovín 

Otvoriť galériu
Zdroj: KOMPAVA

Význam správnej výživy pre imunitný systém detí je nesmierne dôležitý. Vitamíny na imunitu pre deti predstavujú najmä vitamín A, C, E a D, ako aj minerály zinok a selén. Doprajte deťom čerstvé ovocie a zeleninu, ktoré sú bohaté na antioxidanty a vitamíny. Myslite aj na probiotiká, ktoré sa nachádzajú v jogurtoch a kyslých mliečnych výrobkoch.  

2. Dostatok zdravého spánku

Spánok hrá dôležitú úlohu pri obnove tela a regenerácii. Počas hlbokého spánku sa produkujú protilátky a bielkoviny, ktoré pomáhajú organizmu bojovať proti infekciám. Nedostatok spánku môže naopak imunitný systém oslabiť.  

3. Podporte deti vo fyzickej aktivite 

Otvoriť galériu
Zdroj: KOMPAVA

Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje cirkuláciu krvi a lymfy, čím pomáha prenášať protilátky a biele krvinky po celom tele. Pohyb podporuje rýchlejšiu reakciu imunitného systému na infekcie. Nevyhýbajte sa aktivitám ani v sychravom počasí. Stačí primerané oblečenie a krátka prechádzka. Kontakt so vzduchom a prírodou môže deťom pomôcť prispôsobiť sa rôznym podmienkam. Nezabudnite na to, že osobný príklad je dôležitý. Plánujte teda spoločné športové aktivity a rodinné prechádzky. 

4. Zdôrazňujte dôležitosť hygieny 

Učte deti základným hygienickým návykom ako je umývanie rúk po návrate zo školy, pred jedlom a po návšteve toalety. Týmto spôsobom môžete minimalizovať riziko šírenia infekcií. 

5. Vsaďte na kvalitné doplnky výživy 

Imunitný systém novorodencov je nedokonalý, pretože boli chránení telom matky počas celého tehotenstva. Ich vlastný imunitný systém sa po narodení postupne začína vyvíjať počas niekoľkých nasledujúcich rokov. Detská imunita síce funguje približne rovnako ako imunitný systém dospelých, ale s istými rozdielmi. Imunitný systém detí nie je ešte úplne vyvinutý, no zároveň dokáže efektívnejšie spracovávať a vytvárať protilátky. A preto podporiť imunitný systém látkami, ktoré ho posilňujú, sa javí ako efektívna cesta k budovaniu silnej obranyschopnosti detského organizmu. 

Laktoferín - najprirodzenejšia podpora imunity malých hrdinov 

Laktoferín predstavuje špeciálny proteín zastúpený v materskom mlieku, ktorý zohráva dôležitú úlohu v budovaní detskej imunity. Dostáva sa do organizmu dieťaťa počas kojenia, takže ide o jednu z látok, ktoré sú detskému organizmu najprirodzenejšie. Bovinný laktoferín, ktorý je obsiahnutý v produkte Imunofit KIDS (laktoferín ziskaný z kravského mlieka) je svojim zložením veľmi podobný tomu ľudskému, a preto sa používa ako účinná zložka na podporu imunity detí, no zároveň má aj mnohé ďalšie benefity, ktoré prispievajú k celkovej pohode a zdraviu tých najmenších.   

Laktoferín tvorí ochranný štít pred vstupom vírusu do bunky 

Vedeli ste, že laktoferín sa pre svoje antibakteriálne a antivirotické pôsobenie označuje aj ako prírodné antibiotikum? Pre bunky dieťaťa totiž predstavuje ozajstný ochranný štít, ktorý zabraňuje vstupu vírusu do bunky, a tak znemožňuje rozvoj vírusovej infekcie. 

ImunoFit KIDS = komplexná imunitná formula vytvorená podľa potrieb detského organizmu 

ImunoFit KIDS je výživový doplnok vyvinutý špeciálne podľa potrieb detského organizmu s obsahom účinných prírodných látok na intenzívnu podporu imunitného systému detí: 

  • laktoferínu,  
  •  l-lyzínu, 
  • vitamínu B6.

Otvoriť galériu
Zdroj: KOMPAVA

Laktoferín spolu s l-lyzínom a vitamínom B6, ktoré sú obsiahnuté v produkte ImunoFit KIDS, prestavujú komplexnú podporu pre bunky imunitného systému detí, ktoré sú často choré a dlhšie im trvá zotavenie z infekcie. Pri chorobe sa v tele znižuje množstvo živín, pretože organizmus ich využíva na boj s daným patogénom. Pri oslabení organizmu sa tiež rýchlo znižuje množstvo l-lyzínu v organizme, čo môže viesť k prepuknutiu ochorenia či predĺženiu jeho trvania. Typickým príznakom oslabenej imunity býva často herpes. Pravidelné dopĺňanie l-lyzínu môže preto organizmu pomôcť brániť sa pred vznikom nepríjemných herpesov. 

Otvoriť galériu
Zdroj: KOMPAVA

Choré deti sa taktiež odmietajú pravidelne stravovať, čo ich imunitu ešte viac oslabuje, sú viac podráždené a unavené. Vitamín B6 hrá kľúčovú úlohu v mnohých aspektoch zdravia vrátane imunitného systému. Zabezpečuje správne fungovanie nervového systému a psychiky, pomáha pri tvorbe energie, a tak prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy. Nezabudnite, že silnejší imunitný systém znamená nie len väčšiu odolnosť voči infekciám, ale aj menej dní strávených v posteli a viac dní strávených v škole či škôlke so spolužiakmi. Preto dbajte o vývoj imunitného systému u vašich detí a podporte ho správnou výživou, hygienickými návykmi a správnym životným štýlom. V neposlednom rade nezabudnite ani na správne doplnky výživy. 

Imunofit KIDS je vďaka svojmu komplexnému zloženiu vhodný pre deti od 3 rokov:  

  • pri oslabenom imunitnom systéme, 
  • pre rýchlejšie zotavenie po chorobe, 
  • pred nástupom do škôlky/školy na posilnenie imunity, 
  • ak sa dieťa nachádzalo v kolektíve chorých detí, 
  • počas chrípkovej sezóny, 
  • ak býva dieťa často choré, 
  • na zníženie vyčerpania a únavy. 

 

Teraz môžete získať ImunoFit KIDS s výnimočnou zľavou pre čitateľov. Stačí použiť kód 4K4A2A pri objednávke na www.kompava.sk. Podporte imunitu vašich malých hrdinov ešte dnes a zabezpečte im bezproblémový nástup do školských lavíc. 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Pomoc pre ľudí v Prešove? Tieto dve organizácie spoja sily v boji proti energetickej chudobe
(ilustračné foto).
Irán si zavolal na koberček diplomatov štyroch európskych krajín: Toto nenechajú len tak, chcú vysvetlenie
Kráľovná Alžbeta II. bola najdlhšie vládnutou panovníčkou v Spojenom Kráľovstve.
Foto
Odhalili novú SOCHU kráľovnej Alžbety II. († 96), ľudia sú v šoku: Veď to je URÁŽKA!
František Mikloško
Mikloško rozhorčene reaguje na odvolávanie Šimečku: Je to nekultúrne a nedemokratické, tvrdí
podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS)
Danko víta jednotu koalície pri odvolávaní Šimečku: Aha, čo povedal o strane Hlas
Švédska vláda zvýši granty pre imigrantov, ak sa vrátia do vlasti.
Ak sa imigranti vrátia do Švédska, čaká ich rozprávková suma: Wau, pozrite sa, čo vláda sľubuje
(ilustračné foto)
Polícia zasahuje na železničných staniciach na Slovensku: Preveruje oznámenie a kontroluje vlaky
Na snímke sprava poľský premiér Donald Tusk a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas stretnutia vo Varšave 12. septembra 2024.
Foto
Blinken ukončil pracovnú cestu v Poľsku: O čom diskutovali? Kľúčové témy
Slovensko čakajú výdatné zrážky. (Ilustračné foto)
Opatrenia kvôli nebezpečnému počasiu: Zrušia ďalší jarmok?! Zmeny sa dotknú aj TOHTO podujatia
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová na stretnutí so zástupcami umeleckej obce: Vyjadrili jej podporu! Prezradili však ešte niečo
Bizarné prípady z tiesňovej linky: Zaseknuté ruky, pokazené zuby a... Z tohto ostáva rozum stáť!
Reper má hrôzu z lietania.
Raper Kali bojuje so sebou samým: Hudobník dusí strach kvôli rodine!