Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Pripomíname si Slovenské národné povstanie: Unikátna razba ako pamiatka na významnú udalosť

Záver augusta patrí spomienke na vypuknutie jednej z najvýznamnejších udalostí našich dejín. Onedlho to bude 80 rokov, čo Slovenské národné povstanie slúži ako pripomenutie si odvážnych hrdinov, ktorí v roku 1944 bojovali za lepšiu budúcnosť. Hmotná pamiatka, ktorá v sebe zosobňuje silu nebojácnosti a odhodlania, môže skončiť aj vo vašich rukách.

Reakcii domácich odbojových skupín na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie vtedajšej Slovenskej republiky predchádzali významné prípravy. Bola to práve česko-slovenská exilová vláda, ktorá v Londýne v roku 1943 vytvorila Vianočnú dohodu.

Program ilegálnej Slovenskej národnej rady znel jasne - zvrhnúť moc Jozefa Tisa a odstrániť všetky fašistické, rasistické a totalitné zložky v Slovenskom štáte. Víťazným koncom by bolo začlenenie Slovenska do obnovenej Československej republiky.

Otvoriť galériu

„Začnite s vysťahovaním!“

„Akciu spustil už legendárny pokyn, ktorý vydal Ján Golian večer 29. augusta 1944“, vysvetľuje Luboš Krčil, riaditeľ spoločnosti Moja mincovňa SK. Na znamenie Goliana, podplukovníka generálneho štábu slovenskej armády, sa začala písať história Slovenska. Povstalecké jednotky zvádzali boje s Nemcami, ktorí sa snažili o obsadenie dôležitých miest na ich území. 

Nemci odzbrojili aj väčšinu Východoslovenskej armády, ktorá mala byť kľúčovou silou SNP. Po 60 dňoch sa v noci z 27. na 28. októbra podarilo nepriateľským silám zvíťaziť. Hlavný veliteľ Rudolf Viest vydal rozkaz na ústup do hôr, armáda prešla na partizánsky spôsob boja. Časť jednotiek sa v horách snažila odolávať nacistom až do oslobodenia krajiny na jar 1945.


Tisíce vojakov na oboch stranách

Slovenské národné povstanie sa rozšírilo v 30 okresoch stredoslovenského regiónu. Zúčastnilo sa ho 60.000 slovenských vojakov, 18 000 partizánov a vyše 30 národov a národností zo štyroch kontinentov. Za obeť padlo 10 až 15-tisíc povstalcov. V mene Nemecka bojovalo 40.000 vojakov, Domobrana (protiváha k 1. československej armáde) a Pohotovostné oddiely Hlinkovej gardy.

Otvoriť galériu

SNP si pripomíname dodnes

Napriek porážke malo pre nás Slovenské národné povstanie dôležitý politický význam. Získali sme nezávislú politiku v rámci spoločného štátu s Čechmi, ako aj rešpekt spojencov bojujúcich proti Hitlerovi. Vypuknutie Slovenského národného povstania nám dodnes pripomína architektúra nesúca silný odkaz. „Významným spomienkovým miestom je Pamätník SNP v Banskej Bystrici, kde sa každoročne konajú oficiálne oslavy, ktoré zdôrazňujú jeho význam pre slovenskú históriu v boji za slobodu a demokraciu. Vydaním výročnej razby chceme vzdať poctu tejto dôležitej udalosti aj my“, poznamenáva Libor Veselý, riaditeľ spoločnosti Tatra mincovňa.

Otvoriť galériu

Získajte ZADARMO exkluzívnu razbu k 80. výročiu SNP

Nech už ste ostrieľaným numizmatikom či veľkým nadšencom histórie, môžete získať výročnú razbu SNP ZADARMO. Zaplatíte len poštovné a balné vo výške 4,90 €. Túto jedinečnú ponuku sprostredkuje Moja mincovňa SK, ktorá je výhradným distribútorom Tatra mincovne v Slovenskej republike. Viac sa dozviete na stránke www.razbazadarmo.sk alebo na telefónnom čísle +421 2 9999 0990.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
PANIKA! Zem môže zasiahnuť obrovský asteroid: S udalosťou sa spája mysteriózny dátum
Princezná Kate a princ William sú manželmi od roku 2011.
Foto
Prekvapivé odhalenie zo spálne Williama a Kate: Majú to inak? Briti sa budú chytať za hlavu
Tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss.
Slovanu hrozí štart v Lige majstrov bez kľúčového muža: Je na tom zle!
(ilustračné foto)
Aké počasie nás čaká v pondelok? Dáždniky ešte neschovávajte: TU to bude najhoršie
Veľká voda v Čadci napáchala značné škody na majetku.
Veľká voda v Čadci naďalej spôsobuje problémy: Aha, čo zaplavila! Pre dopravu to znamená…
(ilustr. foto)
Odborníci radia, ako chrániť svoje zdravie počas záplav: TOTO nech vám ani nenapadne!
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačového vyhásenia na tému Podanie prezidentky na Ústavný súd SR.
Muž sa nožom prokurátorke vyhrážal, že ju zabije! Žilinka to nenechá len tak
Pri ruskom leteckom útoku na obytnú budovu sa zranilo 35 ľudí
Foto
Zákerný útok Ruska! Otrasné, čo spravili na Ukrajine: Smutné správy
ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko je v ŠOKU: Naozaj TOTO Putin navrhol?! Zavládol zmätok
Na snímke ulice v zaplavenom kúpeľnom meste Jeseník
V ďalšom meste platí mimoriadna situácia: Kde je to najhoršie? Na týchto miestach pozor!
Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo.
Nečakané komplikácie: Cristiano Ronaldo príde o štart Ázijskej Ligy majstrov
Speváčka Gyöngyi Bodišová sa môže tešiť z víťazstva.
Foto
Slovenka Bodišová valcuje v maďarskom X Factore: Porota v slzách, TOTO od nej nečakali!