Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Pripomíname si Slovenské národné povstanie: Unikátna razba ako pamiatka na významnú udalosť

Záver augusta patrí spomienke na vypuknutie jednej z najvýznamnejších udalostí našich dejín. Onedlho to bude 80 rokov, čo Slovenské národné povstanie slúži ako pripomenutie si odvážnych hrdinov, ktorí v roku 1944 bojovali za lepšiu budúcnosť. Hmotná pamiatka, ktorá v sebe zosobňuje silu nebojácnosti a odhodlania, môže skončiť aj vo vašich rukách.

Reakcii domácich odbojových skupín na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie vtedajšej Slovenskej republiky predchádzali významné prípravy. Bola to práve česko-slovenská exilová vláda, ktorá v Londýne v roku 1943 vytvorila Vianočnú dohodu.

Program ilegálnej Slovenskej národnej rady znel jasne - zvrhnúť moc Jozefa Tisa a odstrániť všetky fašistické, rasistické a totalitné zložky v Slovenskom štáte. Víťazným koncom by bolo začlenenie Slovenska do obnovenej Československej republiky.

Otvoriť galériu

„Začnite s vysťahovaním!“

„Akciu spustil už legendárny pokyn, ktorý vydal Ján Golian večer 29. augusta 1944“, vysvetľuje Luboš Krčil, riaditeľ spoločnosti Moja mincovňa SK. Na znamenie Goliana, podplukovníka generálneho štábu slovenskej armády, sa začala písať história Slovenska. Povstalecké jednotky zvádzali boje s Nemcami, ktorí sa snažili o obsadenie dôležitých miest na ich území. 

Nemci odzbrojili aj väčšinu Východoslovenskej armády, ktorá mala byť kľúčovou silou SNP. Po 60 dňoch sa v noci z 27. na 28. októbra podarilo nepriateľským silám zvíťaziť. Hlavný veliteľ Rudolf Viest vydal rozkaz na ústup do hôr, armáda prešla na partizánsky spôsob boja. Časť jednotiek sa v horách snažila odolávať nacistom až do oslobodenia krajiny na jar 1945.


Tisíce vojakov na oboch stranách

Slovenské národné povstanie sa rozšírilo v 30 okresoch stredoslovenského regiónu. Zúčastnilo sa ho 60.000 slovenských vojakov, 18 000 partizánov a vyše 30 národov a národností zo štyroch kontinentov. Za obeť padlo 10 až 15-tisíc povstalcov. V mene Nemecka bojovalo 40.000 vojakov, Domobrana (protiváha k 1. československej armáde) a Pohotovostné oddiely Hlinkovej gardy.

Otvoriť galériu

SNP si pripomíname dodnes

Napriek porážke malo pre nás Slovenské národné povstanie dôležitý politický význam. Získali sme nezávislú politiku v rámci spoločného štátu s Čechmi, ako aj rešpekt spojencov bojujúcich proti Hitlerovi. Vypuknutie Slovenského národného povstania nám dodnes pripomína architektúra nesúca silný odkaz. „Významným spomienkovým miestom je Pamätník SNP v Banskej Bystrici, kde sa každoročne konajú oficiálne oslavy, ktoré zdôrazňujú jeho význam pre slovenskú históriu v boji za slobodu a demokraciu. Vydaním výročnej razby chceme vzdať poctu tejto dôležitej udalosti aj my“, poznamenáva Libor Veselý, riaditeľ spoločnosti Tatra mincovňa.

Otvoriť galériu

Získajte ZADARMO exkluzívnu razbu k 80. výročiu SNP

Nech už ste ostrieľaným numizmatikom či veľkým nadšencom histórie, môžete získať výročnú razbu SNP ZADARMO. Zaplatíte len poštovné a balné vo výške 4,90 €. Túto jedinečnú ponuku sprostredkuje Moja mincovňa SK, ktorá je výhradným distribútorom Tatra mincovne v Slovenskej republike. Viac sa dozviete na stránke www.razbazadarmo.sk alebo na telefónnom čísle +421 2 9999 0990.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zľava: Ľuboš Blaha, Miriam Lexmanm, Lucia Yar
Rozpor slovenských europoslancov: Blaha varuje pred zánikom planéty!
Na snímke zatopené domy v Devínskej Novej Vsi 15. septembra 2024.
Foto
Rieky Morava a Dunaj ustupujú, problémy ale nekončia: Situáciu komplikujú turisti!
Polnišová sa tvárila, že je nad vecou, no žiadnej žene sa podobné veci nepočúvajú dobre.
POSMEŠKY Maštalíra na postavu Polnišovej: Každý večer by som si ťa... TOTO vážne povedal?!
Tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska
ZVRAT v Kurskej oblasti v Rusku? Pozrite sa, čím sa čečenský veliteľ chváli
Motorkár zrážku, bohužiaľ, neprežil.
Tragická nehoda na Záhorí: TU je cesta uzavretá! Motorkár neprežil čelnú zrážku s dodávkou
V obci Ňagov našli v lese leteckú bombu z druhej svetovej vojny
Foto
Z toho, čo starček našiel nad svojím domom, naskakujú zimomriavky! Dobre, že sa toho nechytal
Na snímke vybrežený Dunajský kanál (Donaukanal), bočné rameno Dunaja, ktoré zaplavilo centrum Viedne v nedeľu 15. septembra 2024.
Foto
Rakúsko je po záplavách zmenené na nepoznanie: Obnova môže trvať ROKY!
Na snímke vpravo premiér SR Robert Fico (Smer-SD) a vľavo predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).
Štátne bývanie pre prezidenta Pellegriniho a premiéra Fica: Čo prezradil rezort vnútra?
Nora tvrdí, že sa nikdy na nič nehrala.
FotoVáš Tip
Kabrheľová prekvapuje: Radikálna zmena imidžu! Je z nej iná žena
Šalianski kriminalisti zadržali 36-ročného drogového dílera.
Foto
Polícia zadržala drogového dílera: Nie je to však prvý raz! Čo mu teraz hrozí?
Obranca Cal Foote s otcom Adamom Footeom.
Slovenská extraliga útočiskom pre zlých chlapcov: Hanba Európy! Kde zostala morálka?
Marcel Kolenička pri Jaguari v múzeu v Brezne.
Foto
Do automobilového múzea v Brezne priviezli IKONU: Raritný Jaguar so zaujímavou históriou!