„Tento výskum vyvoláva určité obavy, že štandardná porcia jedla alebo nápoja sladeného erytritolom môže vyvolať tvorbu zrazenín,“ povedal spoluautor štúdie Dr. W. H. Wilson Tang. Americký úrad pre potraviny a liečivá klasifikuje erytritol ako zložku všeobecne uznávanú ako bezpečnú a povoľuje jeho používanie bez obmedzení. Erytritol sa syntetizuje z kukurice, prirodzene sa vyskytuje v niektorých druhoch ovocia a telo ho produkuje vo veľmi malých množstvách, má nízky obsah kalórií a je približne o 70 % sladší ako cukor.
Výskum v minulosti zistil, že u ľudí s vyšším rizikom srdcových ochorení bola dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich do troch rokov vyskytne závažná srdcová príhoda, ak mali vysokú hladinu erytritolu v porovnaní s nízkou hladinou. „Tieto zistenia zdôrazňujú význam ďalších dlhodobých klinických štúdií na posúdenie kardiovaskulárnej bezpečnosti erytritolu a iných náhrad cukru,“ uviedol spoluautor.