U tých, ktorí konzumovali dávku erytritolu, ktorá by sa nachádzala v keksíku alebo limonáde bez cukru, sa výrazne zvýšila tvorba krvných zrazenín. Kým u tých, ktorí konzumovali cukor, sa nezvýšila. „Ochorenia srdca sú celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí. Musíme sa uistiť, že potraviny, ktoré konzumujeme, nie sú skrytými prispievateľmi,“ povedal spoluautor.
Vo vyhlásení, ktoré poskytol denníku The Post, však šéf organizácie, ktorá zastupuje priemysel nízkokalorických potravín a nápojov, vyjadril nesúhlas s príliš malou vzorkou štúdie a nedostatočným zohľadnením výberu životného štýlu účastníkov. „Svetové autority už viac ako 30 rokov opakovane potvrdzujú bezpečnosť a účinnosť erytritolu a iných nízkokalorických a nekalorických sladidiel,“ uviedla Carla Saundersová, prezidentka Calorie Control Council.