Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.08.2024 09:15 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
VideoVáš Tip

Rušno v malej obci: Štátny tajomník Kuffa prerušil predstavenie divadla! Starosta ho vyviedol

V nedeľu sa konalo predstavenie Národného divadla Košice v obci Malá Franková v okrese Kežmarok. Na predstavenie vstúpil Štefan Kuffa a ľuďom kázal, aby odišli. Podľa tajomníka premietali perverzný film a chcel zabrániť, aby ho videli deti.

Predstavenie Moje baby podľa popisu Národného divadla Košice prináša pohľad troch generácií žien na život a jeho problémy. "Hľadanie strateného otca, hľadanie potenciálneho partnera, hľadanie zmyslu života aj narodenie dieťaťa a jedna smrť," píše sa v opise pôvodne írskej hry na stránke divadla, kde je tiež upozornenie, že inscenácia je vhodná od 18 rokov.

"Včerajší deň som strávila od samého rána na Malej Frankovej, keďže som bola súčasťou programu. Odchádzala som domov, keď už prebiehalo divadelné predstavenie. Videla som, ze rodiča s deťmi, ktorí videli, že predstavenie pre ich deti nieje vhodné, tak odišli. Pódium je situované tak, že diváci, ktorí nemali záujem divadelné predstavenie pozerať, sa kľudne mohli pohybovať po areáli a nič nevideli. Kto chcel vidieť,  tak ostal. Pan Kuffa tam bol od samého rána, osobne som videla, ako ho priviezla limuzína. Je mi nesmierne ľúto, že sa večer táto akcia takto pokazila. Chodím na takéto akcie a tu musím uznať, že obec Malá Franková a poľovnícke združenie Magurka odviedli kus práce s prípravou tohto skvelého dňa. Naozaj skláňam veľký obdiv, čo pre svojich občanov pripravili," napísala nám čitateľka o situácii.

Starosta Malej Frankovej Milan Kalafut sa k incidentu odmietol vyjadriť, pre TASR povedal, že "si to v obci vyriešili".

K incidentu sa vyjadrilo aj divadlo. "Národné divadlo Košice hosťovalo v nedeľu 18. augusta na festivale Zogrod, ktorý sa pravidelne koná v Malej Frankovej a na ktorom už hosťovali viaceré slovenské divadlá. Organizátori si vybrali inscenáciu najúspešnejšej írskej hry roku 2008 Moje baby, ktorá je v repertoári divadla od roku 2016 a poskytuje priestor pre herecký koncert troch herečiek rôznych generácií. Inscenáciu divadlo označuje ako vhodnú pre divákov od 18 rokov. Organizátori festivalu na svojich materiáloch vhodnosť neuviedli a za túto skutočnosť sa dnes nášmu divadlu ospravedlnili.

Vzniknutá situácia však neoprávňovala nikoho, aby do predstavenia zasiahol a začal divákov z kultúrneho podujatia vyháňať. V prípade, že mal štátny tajomník MŽP SR Štefan Kuffa pochybnosť o vhodnosti predstavenia pre maloletých, mal na to upozorniť organizátorov. I keď treba povedať, že je na posúdení rodičov, či je dané predstavenie pre ich detí vhodné, odporúčanie divadla či festivalu je len informatívne. Štefan Kuffa však začal svojvoľne situáciu riešiť, čo vyvolalo medzi divákmi vlnu emocionálnych reakcií. Tie sa stupňovali jeho následným nakrúcaním si divákov a zamestnancov divadla. Divadelné predstavenie bolo prerušené a naše kolegyne ho na prosby divákov napokon dohrali v inom priestore.

Národné divadlo Košice považuje situáciu, ktorá včera počas predstavenia v Malej Frankovej vznikla, za nešťastnú, plne stojí za svojimi zamestnancami a ohradzuje sa voči akémukoľvek zasahovaniu do slobody umeleckej tvorby a jej sprístupňovania."

"Bol som tam tiež na Malej Frankovej... Totálne nevkusné, arogantné správanie, mal pravdu v tom, že nebolo pre deti, ale od toho tam predsa boli rodičia, aby sa rozhodli či svoje deti tam nechajú, alebo ich radšej odvedú preč... A pán Kuffa sa postavil ako diktátor a doslova vyhnal všetky deti preč... Na konci odmietol komukoľvek podať ruku, aj tým ktorí mali na vec rovnaký názor, ako on a povedal, že už nikdy viac nepríde. Ja len dúfam, že to dodrží... A keď nastupoval do limuzíny, tak nechal šoféra, aby cúvol asi 15 m aby mohol namyslene nastúpiť a s nosom hore odísť.. Totálna namyslenosť," povedal čitateľ, ktorý sa zúčasntil akcie.

Kuffa v reakcii na medializáciu incidentu odmieta "šírenie nenávisti, zla a klamstiev". Tých sa podľa neho dopustil šéfredaktor Zamagurských novín. Odmieta, že by svojvoľne vstúpil do divadelného predstavenia a určoval, pre koho je vhodné. "Je to práve Národné divadlo Košice, ktoré na svojej webovej stránke upozorňuje, že inscenácia s názvom 'Moje baby' je vhodná publiku od 18 rokov. To, že som konal v dobrej viere, aby sa predstavenie s perverznými scénami, navyše, určené iba dospelým, neodohrávalo v hľadisku pred očami našich detí, na čo som upozornil obecenstvo, nemôže byť v žiadnej demokratickej krajine dôvodom na začatie násilia," uviedol Kuffa.

Incidentom sa v súčasnosti zaoberá aj polícia, čo pre TASR potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Štefan Pecuch. "Bližšie informácie nie je možné poskytnúť," dodal.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ako hasič absolvoval desiatky náročných zásahov.
Foto
Zaslúžené víťazstvo: Ján je aj napriek PROBLÉMOM pred pretekmi MAJSTRER sveta v Spartan Race!
Jeden z poškodených pagerov.
Foto
PANIKA, chaos, obete a tisíce zranených: Kto stojí za VÝBUCHMI v Libanone a čo s tým má Maďarsko?!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Varovanie Bieleho domu: Situácia na Blízkom východe môže eskalovať
Vysoká škola futbalu: Slovan v premiére v Lige majstrov totálne pohorel!
Stret fanúšikov Slovana s priaznivcami Celticu v uliciach Glasgowa.
Slovanisti v potýčke pred pubom s fanúšikmi Celticu aj policajtmi: V Glasgowe to vrelo!
(ilustračné foto)
COVID nám ešte nedal posledné zbohom: Šíri sa NOVÝ subvariant, prvé prípady sú už aj v Európe
(ilustračná fotografia).
Čo sa to v Bielorusku deje? Zadržali alebo vypočúvali desiatky učiteľov: Jedno majú spoločné
Vybuchnuté pagery vyvolali v krajine rozruch. Izraelský minister obrany Joav Gallant hovorí o novej fáze vojny.
Výbuchy pagerov, vysielačiek a panelov majú DOHRU: Izrael je na začiatku novej fázy vojny, tvrdí minister
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina má pripravený VÍŤAZNÝ plán na ukončenie vojny: Zelenského kroky poputujú za jedným mužom
Kontajnerová loď v marci spôsobila zrútenie dôležitého mosta v meste Baltimore.
Americká vláda za pád mosta v Baltimore žiada odškodné: Uvidíte tú sumu, zatočí sa vám hlava
Grécky národný park Samaria na západe ostrova Kréta.
Nešťastie na Kréte! Turistke († 33) spadla na nohu masívna skala: Ani pomoc záchranárov nestačila
FBI agent working on his computer in office
FBI hlási veľký úspech: Rozložili čínsku hackerskú skupinu! Hrozné, čo mali na muške