Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.10.2014 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Islamisti idú na Turecko, čo bude s našimi turistami? Vraždy a znásilnenie kúsok od letoviska

Rozpútala sa ďalšia vojna! Po rusko-ukrajinskom incidente musia svetoví lídri riešiť ďalší obrovský konflikt. 

Nebezpečná teroristická organizácia Islamský štát má na Blízkom východe v Sýrii a Iraku už pod kontrolou väčšinu územia. Najnovšie sa bojuje aj pri hraniciach s Tureckom. Znepokojujúce je, že boje sa rozpútali len 750 kilometrov od dovolenkového letoviska Alanya a približne 500 kilometrov od pamiatok, kam denne prúdia stovky turistov. Na hraniciach zatiaľ Turci rozmiestnili desiatky tankov. Sú v ohrození aj slovenskí dovolenkári?

V Turecku máme 250 turistov - Španielov, Francúzov, Britov, Nemcov aj Slovákov. Je prirodzené, že sa niektorí boja a rušia pobyty. Najviac Španieli a Francúzi. Iným zase vojna nv susednej krajine neprekáža konkrétne Rusom a Ukrajincom. Holanďania za posledné týždne nezaznamenali ani jedinú objednávku. Turecko prijíma sýrskych utečencov a za pol roka sa tu stali skoro našimi obyvateľmi. Sú turisti, ktorým situácia aj vyhovuje, využívajú, že v dovolenkových destináciách Turecka je zatiaľ pokoj, ale ceny idú pre vojnu v Sýrii dole. Momentálne je tu top počasie, 30 stupňov, a voda má 26,“ povedal pre Nový Čas majiteľ tureckej cestovnej kancelárie Nail Renkmen (49). Nachádza sa v meste Antalya, vzdialenom od sýrskych hraníc viac ako 1 000 km.

Radikáli zo skupiny Islamský štát rýchlo obsadzujú strategické pozície v Iraku, ale aj susednej Sýrii. Už včera sa však boje sústredili najmä okolo sýrskeho mesta Kobani, ktoré je len kilometer od hraníc s Tureckom. Podľa tureckého prezidenta Recepa Erdogana všetko naznačuje tomu, že mesto nakoniec militantom podľahne a otvorí sa im cesta do Európy. V konflikte, zatiaľ padlo vyše 400 ľudí a počty narastajú. V Turecku pritom naďalej organizujú aj naše cestovky fakultatívne zájazdy a stovky turistov zatiaľ nikto z krajiny nesťahuje.

 

Naše ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ odporúča iba okamžite opustiť Sýriu a Irak. Slovenská asociácia pre cestovný ruch tvrdí, že slovenské letiská realizujú lety len do polovice októbra. „Súčasná situácia na hraniciach Turecka so Sýriou by nemala mať vplyv na ceny zájazdov. Nemyslím si, že sú naši dovolenkári v Turecku vo zvýšenom ohrození,“ povedal predseda Stanislav Macko. „Odchádzam dnes do Kappadokie, od epicentra bojov v Sýrii vzdialenej 900 km. Idem spolu s 55 slovenskými turistami a nemám strach,“ povedala Martina Košťálová, manažérka CK EKO-TRAVEL.

Turecko bude brániť NATO

Pred pár týždňami spustili bombardovanie príslušníkov Islamského štátu v Sýrii Američania či Briti. Teraz sa očakáva reakcia Severoatlantickej aliancie NATO, ktorej členom je Turecko aj Slovensko. Podľa dohody totiž v prípade útoku na jednu krajinu NATO musia brániť ostatní členovia.Turci vedia, že ak boje zo Sýrie prekročia hranice, NATO bude pripravené,“ povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Islamský štát sa pritom za turecké hranice podľa dostupných informácií nedostal.

Napriek tomu v ich tesnej blízkosti hliadkujú stovky ťažkej bojovej techniky. Analytik Ivo Samson upozorňuje, že Turecko svoju pozíciu v konflikte zneužíva. Sledujú najmä svoj záujem, sami majú totiž prostriedky na to, aby sa bránili. Má výkonnú armádu aj rozpočet na obranu, o ktorom sa môže Slovákom iba snívať,“ hovorí. Turecko je podľa neho k Islamskému štátu neutrálne, do istej miery ho dokonca protežuje, pretože sami sú sunnitským štátom a IS bojuje proti Kurdom, ktorí sú dávnym nepriateľom Turkov.

Turecko sa nebude ponáhľať s tým, aby bojovalo proti IS, skôr na to použije NATO a bude žiadať, aby ono samo zasiahlO,“ tvrdí odborník. Militanti z Islamského štátu však nechcú zostať len na území Sýrie a Iraku. Nemecké noviny Bild am Sonntag s odvolaním sa na zistenia amerických spravodajských služieb uviedli, že komandá teroristov sa majú infiltrovať najskôr do Turecka a potom do ďalších západoeurópskych krajín, kde by mali podnikať teroristické útoky.

Majiteľ cestovky Nail Renkmen priamo z Turecka: Pobyty rušia Španieli a Francúzi

„V Turecku máme 250 turistov - Španielov, Francúzov, Britov, Nem cov aj Slovákov. Je prirodzené, že sa niektorí boja a rušia pobyty. Najviac Španieli a Francúzi. Iným zase vojna v susednej krajine neprekáža, konkrétne Rusom a Ukrajincom. Holanďania za posledné týždne nezaznamenali ani jedinú objednávku. Turecko prijíma sýrskych utečencov a za pol roka sa tu stali skoro našimi obyvateľmi. Sú turisti, ktorým situácia aj vyhovuje, využívajú, že v dovolenkových destináciách Turecka je zatiaľ pokoj, ale ceny idú v dôsledku vojny v Sýrii dole. Momentálne je tu top počasie, 30 stupňov, a voda má 26,“ povedal pre Nový Čas majiteľ tureckej cestovnej kancelárie Nail Renkmen (49). Nachádza sa v meste Antalya, vzdialenom od sýrskych hraníc viac ako 1 000 km.

Teroristi na európskych hraniciach

Islamský štát 
je radikálna džihádistická organizácia blízka al-Káide, ktorá pôsobí v Iraku a Sýrii. Do dnešného času dobyli ich veľké územia, na ktorých vybudovali kalifát, čiže územie, ktoré si spravujú sami.

História
vzťahov medzi Tureckom a Sýriou ovplyvňuje súčasnú situáciu najviac. Turci sú totiž od nepamäti nepriatelia sýrskych Kurdov, takže majú problém s vojnovou pomocou v bojoch proti teroristom, ktorú od svojho suseda žiadajú.

30-tisíc bojovníkov
má minimálne k dispozícii táto teroristická skupina podľa CIA. Tieto odhady sú podľa niektorých odborníkov podhodnotené.

Demonštrácie
po Európe - desiatky sýrskych Kurdov požadujú zahraničnú vojenskú pomoc pre mesto Kobani na hraniciach s Tureckom. Džihádisti už tri týždne vraždia miestnych obyvateľov a obsadzujú ďalšie územia.

Letecké
bombardovanie pozícií Islamského štátu nariadil Barack Obama približne pred mesiacom. Neskôr sa k nemu pridali Briti, Francúzi, Austrálčania či Kanada. Sporná je účinnosť náletov, keďže sa proti nim vedia brániť.

Vraždami
dobrovoľníkov na seba upriamili pozornosť celého sveta. Na internete zverejnili džihádisti viacero videí, na ktorých sťali hlavy britským či americkým novinárom a humanitárnym pracovníkom.

3 milióny dolárov
denne zarábajú na čiernom predaji ropy. Využívajú na to roky budované pašerácke siete, ktoré v tomto regióne využíval ešte zvrhnutý iracký prezident Saddám Husajn.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Šimkovičová OBHAJUJE novú hymnu: Hovorí o ambicióznom projekte! Verejnosti dala SĽUB
Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová (Smer-SD) a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS)-
Smeráčka Beňová o NOVEJ hymne: NÁKLAD, ktorý Šimkovičovú nepoteší! Som za, ale len ak...
Tomáš Bezdeda a jeho manželka Ivana.
Foto
Tomáš Bezdeda sa pochválil krásnou NOVINKOU: Narodil sa im syn! FOTO priamo z pôrodnice
Police officer standing guard over seized packages of drug
Desať Iráncov odsúdili na doživotie: Opletačky s drogami! Čítajte, čo majú za ušami
(ilustračná fotografia).
Investigatíva o maloletých migrantoch získala OCENENIE: Ich zistenia naháňajú hrôzu! Ohavné, čo zažívajú
Maja prežila len vďaka všímavému partnerovi.
Foto
Tehotná Maja večer zaspala a začala chrápať: Budúci otecko si všimol detail a hneď vedel, že je zle!
Mikaela maródi spolu s priateľom Alexom Kildem.
Foto
Na lyže sa tak skoro nepostaví: Zdravotný stav Shiffrinovej snúbenca sa skomplikoval!
Predseda SNS Andrej Danko.
Danko sa pustil do ministrov Rašiho a Druckera: Naleteli ste TÝM, ktorí…
Ruský prezident Vladimir Putin v dňoch 22. až 24. októbra hostí summit BRICS v ruskom meste Kazaň.
Foto
Summit krajín BRICS prijal spoločné vyhlásenie: Chcú, aby globálny juh získal...
Vodca sekty na Slovensku Igor Michajlovič Danilov.
Váš Tip
Nebezpečná sekta možno lanárila aj vás: Sľubuje bývanie zadarmo, človek sa má dožiť 1500 rokov!
podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS)
Slovensko bude mať nový FOND, smerovať do neho budú desiatky miliónov eur: SNS plánuje VIAC
Martin Halás
Analytik Halás: Luxembursko má viac chudobných ako Slovensko, pretože...