Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2024 00:00 | PR články
PR článok

Slovenské národné povstanie na výročnej razbe ZADARMO

Pred 80 rokmi 29. augusta 1944 sa začalo Slovenské národné povstanie, jedno z najväčších ozbrojených vystúpení proti nacizmu v Európe počas druhej svetovej vojny ako reakcia na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie Slovenskej republiky. 

Prípravy a ciele SNP 
Prípravy SNP iniciovala česko-slovenská exilová vláda v Londýne v roku 1943, kedy ilegálna Slovenská národná rada vytvorila Vianočnú dohodu. Jej program sa týkal zvrhnutia moci Jozefa Tisa a odstránenia všetkých fašistických, rasistických a totalitných zložiek v Slovenskom štáte. Ďalším cieľom bolo začlenenie Slovenska do obnovenej Československej republiky. 


Útočný v. obranný plán  
Plán ozbrojeného povstania pripravovala skupina dôstojníkov slovenskej armády pod vedením podplukovníka generálneho štábu Jána Goliana, ktorý vypracoval dva varianty povstania. Podľa optimálneho útočného plánu malo povstanie začať v koordinácii s postupom Červenej armády na východnom Slovensku. No 29. augusta 1944 na Slovensko dorazila nemecká armáda a povstanie sa začalo v núdzovom obrannom variante. 

Otvoriť galériu
Zdroj: Moja Mincovňa


Vedeli ste, že SNP sa začalo povelom: „Začnite s vysťahovaním!“?  

Akciu spustil pokyn, ktorý vydal Ján Golian 29. augusta 1944 o ôsmej večer. Nemecko veľmi rýchlo eliminovalo najlepšie povstalecké jednotky a nepretržite sa mu darilo udržiavať prevahu. Povstalecká armáda bola definitívne porazená po 60 dňoch v noci z 27. na 28. októbra. Generál Viest, ktorý sa stal veliteľom povstaleckých vojsk, vydal rozkaz ustúpiť do hôr a časť jednotiek prešla na partizánsky spôsob boja, pričom mnohé z nich bojovali až do oslobodenia krajiny na jar 1945.  


Čo majú spoločné Justícia, Flóra či Obrana národa? 
„Je zaujímavé, že sú to názvy partizánskych skupín, ktoré pôsobili na Slovensku počas SNP. Okolo 25 jednotiek bolo dôležitou súčasťou povstania a ich cieľom bolo bojovať za slobodu a proti okupácii“, vysvetľuje Luboš Krčil, riaditeľ spoločnosti Moja mincovňa SK. Vykonávaním diverzných útokov a sabotáží však negatívne ovplyvnili prípravy na povstanie. Na rozdiel od akcií nacistov síce nemali systematický charakter, ale ani podporu povstaleckého velenia. Trpezlivosť nacistov pretiekla 27. augusta 1944, keď partizáni obsadili Ružomberok, kde sa vyrábal dôležitý vojenský materiál. Signál na začiatok ozbrojeného odporu na seba nedal už dlho čakať.  


Prečo sa SNP zredukovalo najmä na stredné Slovensko? 
SNP sa rozšírilo v 30 okresoch stredoslovenského regiónu od Levoče, Spišskej Novej Vsi, Dobšinej až po Žilinu a Topoľčany a hlavným sídlom sa stala Banská Bystrica. Dôvodom boli lepšie podmienky pre vedenie partizánskeho boja v horách a silnejšia prítomnosť odbojových skupín. Na západnom Slovensku rozsah povstania obmedzili geografické podmienky a značnú úlohu zohrali iné politické a spoločenské nálady. Východoslovenskú armádu Nemci takmer bez boja odzbrojili, preto sa boje sa odohrávali najmä v podhorských oblastiach stredného Slovenska, na hornom Ponitrí a v severnej časti Spiša.  

Otvoriť galériu
Zdroj: Moja Mincovňa


SNP v číslach 
Povstanie trvalo 60 dní, zúčastnilo sa na ňom 60 000 slovenských vojakov, 18 000 partizánov a vyše 30 národov a národností zo štyroch kontinentov. Odhadovaný počet povstaleckých obetí bol okolo 10 až 15-tisíc. Nemci mali k dispozícii okolo 40 000 vojakov, Domobranu (protiváhu k 1. československej armáde) a Pohotovostné oddiely Hlinkovej gardy. 

 

Vypálené dediny, hromadné popravy a koncentračné tábory 
Povstanie si vyžiadalo mnoho obetí na životoch nielen na strane povstalcov, ale aj civilného obyvateľstva, množstvo vojakov padlo do nemeckého zajatia – vrátane oboch veliteľov Goliana a Viesta, ktorí boli odsúdení na smrť. Nemecké jednotky spolu so slovenskými kolaborantmi vypálili vyše 95 slovenských dedín, mnohí obyvatelia boli popravení alebo odvlečení do koncentračných táborov. Najtragickejšie udalosti sa odohrali v podhorských obciach, ktoré podporovali partizánov − v Kremničke, Nemeckej, Kľaku či Ostrom Grúni. Oslobodením Bratislavy 4. apríla 1945 boli nacisti vytlačení z väčšiny slovenského územia. 

 

Význam SNP pre Slovensko 
SNP aj napriek potlačeniu prispelo k oslabeniu nacistického režimu na Slovensku, ale vďaka zaradeniu našej krajiny medzi spojencov bojujúcich proti Hitlerovi nadobudlo aj medzinárodný význam. „Je veľmi dôležité zdôrazniť, že povstanie posilnilo národné sebavedomie a identitu Slovákov, ktorí dali jednoznačne najavo svoj odpor voči fašizmu a nacizmu. Vydaním výročnej razby chceme vzdať poctu tejto výnimočnej udalosti aj my“, dodáva riaditeľ spoločnosti Tatra mincovňa Libor Veselý. Významným spomienkovým miestom je Pamätník SNP v Banskej Bystrici, kde sa každoročne konajú oficiálne oslavy, ktoré zdôrazňujú jeho význam pre slovenskú históriu v boji za slobodu a demokraciu.  


Výročná razba k 80. výročiu SNP ZADARMO 

Otvoriť galériu
Zdroj: Moja Mincovňa


Výročnú razbu SNP môžete získať ZADARMO iba za cenu poštovného a balného vo výške 4,90 € exkluzívne prostredníctvom spoločnosti Moja mincovňa SK, výhradného distribútora Tatra mincovne v Slovenskej republike, na www.razbazadarmo.sk alebo na telefónnom čísle +421 299 990 990

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V Malackách je situácia kritická.
V Malackách vyhlásili MIMORIADNU SITUÁCIU! Počasie tam spôsobuje pohromu
Ryan je profesionálny špecialista na kybernetickú bezpečnosť a etický hacker.
Možno vás niekto SLEDUJE cez internet: Hacker varuje! Skontrolujte si to, inak...
České Budějovice sa chystajú na extrémne počasie.
Foto
Českí hasiči sa nezastavili: Pribúdajú nehody, na trate padajú stromy! Komplikácie na všetkých frontoch
The hand of a young man is opening a freezer door
Smrť ako z hororu! Keď otvorili MRAZIAK v potravinách, striaslo ich: Čo uvideli, ich bude mátať v snoch
Beautiful senior woman doing breast self-examination near mirror indoors
Nemusí to byť len hrčka: 7 skrytých príznakov rakoviny prsníka, číslo 5 mnohých zarazí!
ilustračné foto
Biely dom o používaní zbraní dlhého dosahu proti Rusku: Aký je ich postoj?
Ilustračné foto
PEKLO s počasím bude pokračovať! SHMÚ vydáva červené výstrahy: Dávajte si cez víkend pozor
V Bermudskom trojuholníku sa stratili lietadlá (ilustračná fotografia).
Záhada o Bermudskom trojuholníku: Vedec má VYSVETLENIE! Kvôli tomuto zmizli lietadlá a lode
Migranti túžia po lepšom živote (ilustračná fotografia).
Holandsko chce obmedziť imigráciu: Vláda predstavila opatrenia, takýto je ich plán
Výdatné sneženie v talianskych Alpách má už prvú obeť (ilustračná fotografia).
Sneženie v Alpách má prvú OBEŤ! Na zimu neboli pripravení: Žena († 56) to nezvládla
Vladimír má na starosti kuchyňu, na ktorú sa v rámci opráv nezabudlo.
Váš Tip
V Rimavskej Sobote otvorili moderné triedy: Aha, čo priniesla oprava školy za milióny!
Ruský prezident Vladimir Putin a vlajka NATO.
Rusi varujú NATO pred následkami: Ak Ukrajine dovolia toto... HROZNÉ, čo bude nasledovať