Postup:
Na oleji osmažte cibuľu nakrájanú nadrobno, pridajte prelisovaný cesnak a ku koncu petržlenovú vňať aj nasekané pistácie. Po vychladnutí primiešajte do zmesi mleté mäso, strúhanku, vajce, soľ a korenie. Otestujte zmes osmažením malej fašírky. Z hrachových strukov uvarte rýchly vývar alebo nimi krátko zosilnite hotový mäsový vývar. Zo zmesi robte malé guľky a postupne ich osmažte na rozpálenom oleji. Guľky vyberte, do panvice dajte rozpolenú cibuľu, prelisovaný cesnak a ošúpaný zemiak nakrájaný na tenké plátky.
Všetko spolu osmažte, vráťte guľky do panvice, zalejte ich takmer celé hráškovým vývarom alebo vodou, prikryte a povarte asi
25 minút. Mäsové guľky z panvice vyberte, tekutinu priveďte do varu a vhoďte do nej očistený zelený hrášok. Povarte asi minútu. Ku koncu pridajte pár lístkov mäty. Omáčku rýchlo schlaďte a dohladka rozmixujte tyčovým mixérom. Trochu hrachu si nechajte na ozdobenie jedla. Ak treba, dochuťte omáčku soľou a korením. Mäsové guľky podávajte s omáčkou, hráškom, hráškovými výhonkami a mätou.