Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2024 18:41 | Správy | Domáce správy

Žiga sa stretol s predsedami parlamentov našich susedov: Čo považuje za najväčšie bezpečnostné výzvy?

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga, ktorý je poverený jej vedením, na stretnutí s predsedami parlamentov krajín Slavkovského formátu (S3) v rakúskom Salzburgu označil hybridné hrozby a zahraničné zasahovanie medzi najväčšie súčasné bezpečnostné výzvy. S predstaviteľmi Českej republiky a Rakúska rokoval aj o rozširovaní Európskej únie.

TASR o tom v piatok informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. V rámci programu stretnutia sa uskutočnilo spoločné rokovanie v rozšírenom formáte za účasti zástupcov Chorvátska, Slovinska a Talianska. "Zahraničné zasahovanie, obzvlášť do rozhodovacích procesov, predstavuje hrozbu nielen pre bezpečnosť, ale aj pre suverenitu a demokraciu ako takú," povedal Žiga.

Predstavitelia krajín diskutovali aj o rozširovaní EÚ, a to najmä v kontexte balkánskych krajín. "Rozširovanie Európskej únie musí byť dôveryhodné a spravodlivé, s jasne definovanými kritériami pre vstup," zdôraznil. Podľa neho je dôležité v prístupovom procese krajín dbať na zachovanie jednotných štandardov. Žiga vyhlásil, že SR je zástancom rozširovania EÚ, ktoré je založené na zásluhách, a naďalej bude pokračovať v podpore krajín západného Balkánu, ako aj východných susedov SR.

Podpredseda parlamentu rokoval s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou o bilaterálnych vzťahoch a prehlbovaní spolupráce, uviedol odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. "Česká republika aj naďalej zostáva pre nás najbližším susedom, prirodzeným partnerom a spojencom v širokom spektre tém," povedal Žiga a dodal, že napriek rozdielnym názorom nemožno ignorovať unikátnosť vzájomných vzťahov. Podľa Adamovej je S3 dobrým nástrojom regionálnej spolupráce a členov tohto formátu spája aj záujem o balkánske krajiny a ich európsku perspektívu.

Adamová na tému hybridných hrozieb uviedla, že Európa je v súčasnosti vystavená najhoršej bezpečnostnej situácii od pádu železnej opony v dôsledku "agresívneho ruského imperializmu". Spomenula aj kybernetické útoky na infraštruktúru v krajinách NATO a EÚ. "Sami máme priame skúsenosti s ruským štátnym terorizmom na našom území. Tieto útoky sú čoraz častejšie a závažnejšie, a preto musíme byť čo najlepšie pripravení koordinovane im čeliť," dodala predsedníčka parlamentu ČR. Stretnutie predsedov parlamentov krajín Slavkovského formátu sa uskutočnilo 22. a 23. augusta 2024 v Salzburgu na pozvanie predsedu rakúskej Národnej rady Wolfganga Sobotku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke zaplavená Ostrava.
Foto
Tereziným rodičom ostal z domu len KÚSOK STRECHY: Voda im zničila príbytok už druhýkrát!
Jakub a Petra sú spolu len krátko.
Foto
Milenci Jablonský a Dubayová PRICHYTENÍ: Po kávičke prišlo... TO by ste nečakali!
S hokejkou v ruke, v policajnej uniforme, ale aj v roli tanečníka: Valábik ako muž mnohých tvárí!
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin súhlasil! Jeho jediný podpis môže ovplyvniť vypätú situáciu
Nehode predchádzala zrážka s osobným autom.
Desivá nehoda v Česku: Autobus po zrážke zletel z 5-metrového násypu na koľaje! Hlásia množstvo ranených
Richard nemal obrúčku!
Foto
Najnovšie FOTO Richarda Müllera po svadbe vyvolali množstvo otáznikov: Prečo nemá obrúčku?!
(ilustračné foto)
Tragická smrť chlapčeka († 10): Muž ho napadol NOŽOM na ulici len kúsok od školy
Trump sa stretne s poľským prezidentom Dudom.
Donald Trump sa stretne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom: Čo spolu plánujú?!
S manželkou Danielou vytvorili pekný pár.
Zomrel trnavský miláčik Jaroslav Mačák († 50): Začalo to obyčajnou bolesťou krížov, vraví zdrvená manželka
Ilustračné foto.
Rudolfovi POVODEŇ opäť vzala strechu nad hlavou: Chytí vás za srdce, čo spraví s peniazmi, ktoré preňho vyzbierali
Joe Biden, Donald Trump.
ZÁSAH do volieb v USA?! Zovrie vám krv v žilách, keď zistíte, čo prezradila FBI
Vladimir Putin.
Foto
Šéf tajných služieb prezradil DÁTUM, kedy má SKONČIŤ vojna Ruska a Ukrajiny: Blíži sa bod ZLOMU, tvrdí