Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Dovolenka autom na konci augusta je dobrý nápad - tipy na jazdu bez starostí

Prázdniny sa chýlia ku koncu, no letné počasie ešte stále láka vycestovať k moru. Ak plánujete nasadnúť do auta a vyraziť s rodinou ešte na pár dní do Chorvátska alebo Talianska, možno sa vám zíde pár nasledujúcich tipov.

Podľa údajov poisťovne KOOPERATIVA, za uplynulý rok nahlásili jej klienti 1532 škôd na autách, ktoré vznikli v zahraničí. „Hodnota škôd krytých havarijným poistením, ku ktorým došlo v zahraničí minulý rok, presiahla 6,5 milióna eur. Najviac poistných udalostí na vlastných autách mimo Slovenska hlásia vodiči z Chorvátska, Rakúska a Českej republiky,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová.

Urobte si rýchlu previerku auta a výbavy

Ak chcete zažiť dovolenku bez komplikácií so svojím autom, v prvom rade dôkladne skontrolujte jeho technický stav. Nezabudnite sa pozrieť na stav oleja, pneumatík, brzdových kotúčov a dostatočnú hladinu chladiacej kvapaliny. Urobte si aj rýchlu previerku povinnej výbavy auta. Tá sa môže krajinu od krajiny rôzniť. Myslite pritom nielen na krajiny, kam máte namierené, ale aj na tie, ktorými prechádzate – teda najmä Rakúsko, Maďarsko či Slovinsko.

Otvoriť galériu

To sa týka napríklad autolekárničky. Skontrolujte jej obsah, platnosť liekov a doplňte chýbajúce položky pre prípad núdze či kontroly. Uistite sa, že výstražný trojuholník je nepoškodený a ľahko viditeľný. Pri poruche auta mimo obce je jeho použitie povinné. Rovnako to platí aj pre reflexné vesty. Keďže to niektoré krajiny vyžadujú, mali by ste ich mať v aute toľko, koľko vás v ňom cestuje. Skontrolujte tiež, či sú všetky sedadlá vybavené funkčnými hlavovými zarážkami. Ak cestujete úžitkovým vozidlom, nezabudnite ani na hasiaci prístroj. Oplatí sa tiež stiahnuť si do mobilu aplikácie s offline mapami a navigáciou, aby ste ich mali poruke aj v prípade výpadku online spojenia.

Nenechajte sa premôcť únavou

Ak vás čaká dlhá cesta, obzvlášť ak idete na dovolenku s deťmi, oplatí sa odšoférovať aspoň časť trasy v noci. Vyhnete sa tak horúčavám aj hustej premávke a kolónam. Vyraziť v takom prípade na cestu oddýchnutý je úplný základ. Vedeli ste, že ak si sadáte za volant neskoro večer, po 16 hodinách od zobudenia, máte rovnakú šancu spôsobiť nehodu, ako keby ste mali 0,5 promile alkoholu v krvi? Počas cesty si cielene plánujte prestávky minimálne po troch – štyroch hodinách. Ak pocítite únavu, zastavte hneď na najbližšom bezpečnom mieste a oddýchnite si. Nepokúšajte sa prekonať únavu silou vôle.

Otvoriť galériu

Žiadny mobil ani hranie sa s rádiom

Podľa prieskumov až 8 z 10 vodičov na Slovensku občas spustí zrak z cesty na viac ako 2 sekundy. Najčastejšia príčina? Jednoznačne šoférovanie s mobilom v ruke. Pozornosť od jazdy výrazne odpútava aj vyberanie hudby či časté narábanie s GPS za jazdy. Už len obmedzením týchto zlozvykov dokážete zásadne znížiť riziko nepozornosti. 

Zábava pre deti, pri ktorej cesta ubieha rýchlejšie

Nesústredenosti a nervozite počas dlhej cesty zabránite aj tým, že sa vopred postaráte o zábavu svojich detí. Pripravte si pre ne napr. hádanky a zábavné slovné hry, ktoré zaženú nudu. Obmedzte čas strávený na tablete či mobile a radšej deťom pustite audioknihy alebo pesničky. Čas ubehne aj pri kreslení – zabezpečte preto deťom podložky a farbičky vhodné do auta. Využite prestávky na krátke prechádzky alebo návštevu detských ihrísk.

Na čo pamätať pri poistení

Ak chcete mať úplnú istotu pre prípad nepríjemností so svojím autom, myslite na správne poistenie svojho auta, aj cestovné poistenie. Aby ste neprišli o peniaze za opravy na svojom aute, nespoliehajte sa len na povinné zmluvné poistenie (PZP). „Podľa našich údajov je najčastejšou príčinou škôd slovenských vodičov vlastné zavinenie, neprispôsobenie jazdy stavu a povahe vozovky, či nezvládnutie riadenia pri porušení dopravných predpisov v krízových situáciách. Opravy týchto škôd na vlastnom aute poisťovňa preplatí iba v prípade, ak má klient uzavreté havarijné poistenie,“ informuje za poisťovňu KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová a dodáva, že havarijné poistenie, ktoré je súčasťou poistného riešenia AutoMat automaticky poskytuje poistnú ochranu na celom území Európy. Môžete tak mať istotu, že poisťovňa vám uhradí náklady na opravu auta v plnej výške pri čiastočnej škode, pri totálnej škode až do 100 % jeho aktuálnej hodnoty.

Otvoriť galériu

Dovolenku s autom v zahraničí môže skomplikovať nielen havária na ceste či ťuknutie auta pri jazde neznámymi ulicami. Rovnako dôležitou pridanou hodnotou balíka poistenia AutoMat sú aj telefonické nonstop asistenčné služby GLOBAL ASSISTANCE, ktoré môžete využiť v prípade množstva nepríjemností na cestách – od defektu pneumatiky až po otvorenie vymknutého auta a riešenie situácií s vyčerpaním pohonných hmôt či vybitím batérií elektromobilov. Služby sa vzťahujú na asistenčné udalosti, ktoré vznikli na území Európy vrátane celého územia Turecka.

Myslieť dopredu sa oplatí. Ak by ste zostali „trčať“ na ceste, napríklad kvôli náhlej poruche a potrebovali odťah do najbližšieho servisu, aj v takom prípade vám dokáže poisťovňa pomôcť. Ak nebudete môcť pokračovať v ceste autom, asistencia zabezpečí ubytovanie posádky počas opravy auta v zahraničí. Prípadne sa postará o preplatenie nákladov na cestu domov pre celú posádku. 

Dajte si auto opraviť rýchlo a šetrne k prírode

Ak zažijete nepríjemnosť na ceste a vyviaznete z nej so šťastím len s menším poškodením karosérie, poisťovňa KOOPERATIVA vám v rámci havarijného poistenia odporučí a preplatí aj služby servisov, ktoré využívajú inovatívnu technológiu PDR (Paintless Dent Repair). Tá umožňuje opraviť poškodenú časť auta bez toho, aby bolo potrebné čakať na náhradné diely. Vaše auto tak bude ako nové a pritom bude opravené rýchlejšie a ekologickejšie. 

Celý postup spočíva vo vytláčaní drobných preliačin na karosérii špeciálnym náradím a lepidlom. Vďaka tomu nie je nutné poškodenú časť tmeliť, brúsiť či lakovať. To vedie k nižšej spotrebe nových dielov a materiálu, čo uvíta nielen peňaženka, ale aj príroda. Navyše, vaše auto pritom nestratí na svojej hodnote, keďže technológia PDR zaručuje najvyššiu kvalitu opráv.
 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Sponzorované

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V Malackách je situácia kritická.
V Malackách vyhlásili MIMORIADNU SITUÁCIU! Počasie tam spôsobuje pohromu
Ryan je profesionálny špecialista na kybernetickú bezpečnosť a etický hacker.
Možno vás niekto SLEDUJE cez internet: Hacker varuje! Skontrolujte si to, inak...
České Budějovice sa chystajú na extrémne počasie.
Foto
Českí hasiči sa nezastavili: Pribúdajú nehody, na trate padajú stromy! Komplikácie na všetkých frontoch
The hand of a young man is opening a freezer door
Smrť ako z hororu! Keď otvorili MRAZIAK v potravinách, striaslo ich: Čo uvideli, ich bude mátať v snoch
Beautiful senior woman doing breast self-examination near mirror indoors
Nemusí to byť len hrčka: 7 skrytých príznakov rakoviny prsníka, číslo 5 mnohých zarazí!
ilustračné foto
Biely dom o používaní zbraní dlhého dosahu proti Rusku: Aký je ich postoj?
Ilustračné foto
PEKLO s počasím bude pokračovať! SHMÚ vydáva červené výstrahy: Dávajte si cez víkend pozor
V Bermudskom trojuholníku sa stratili lietadlá (ilustračná fotografia).
Záhada o Bermudskom trojuholníku: Vedec má VYSVETLENIE! Kvôli tomuto zmizli lietadlá a lode
Migranti túžia po lepšom živote (ilustračná fotografia).
Holandsko chce obmedziť imigráciu: Vláda predstavila opatrenia, takýto je ich plán
Výdatné sneženie v talianskych Alpách má už prvú obeť (ilustračná fotografia).
Sneženie v Alpách má prvú OBEŤ! Na zimu neboli pripravení: Žena († 56) to nezvládla
Vladimír má na starosti kuchyňu, na ktorú sa v rámci opráv nezabudlo.
Váš Tip
V Rimavskej Sobote otvorili moderné triedy: Aha, čo priniesla oprava školy za milióny!
Ruský prezident Vladimir Putin a vlajka NATO.
Rusi varujú NATO pred následkami: Ak Ukrajine dovolia toto... HROZNÉ, čo bude nasledovať