Farmaceutka Natália Radošinská z trnavskej lekárne Dr. Max vysvetľuje, prečo je dôležité mať solenie pod kontrolou, ktoré jedlá majú viac soli a či existujú aj zdravšie alternatívy soli.
Soľ je neodmysliteľnou súčasťou našej stravy. V mnohých odporúčaniach sa uvádza, že je vhodnejšie používať jódovanú soľ, ktorá vzniká pridaním jodidu draselného do soli (ide o tzv. jodizáciu). Jód sa do soli pridáva z dôvodu nízkeho príjmu jódu v strave. Nedostatočný príjem jódu je spájaný so zlým vývojom mozgu u plodu, malých detí a s rozvojom závažnej formy mentálnej retardácie – kreténizmom. Takéto prípady boli bežnými hlavne v 20. rokoch minulého storočia. V soli je obsiahnutá látka – sodík – ktorá je veľmi dôležitá pre náš organizmus z viacerých dôvodov. Je to esenciálna živina, ktorá zabezpečuje správnu rovnováhu vody a minerálov v tele. Podieľa sa na prenose nervových impulzov, kontrakcie a relaxácie svalov i normálnej funkcie buniek.
Skrytá soľ
Nadmerný príjem sodíka v strave je spájaný so zvýšeným rizikom vzniku hypertenzie (vysokého krvného tlaku). S tým úzko súvisí riziko vzniku ďalších kardiovaskulárnych ochorení, ako napríklad srdcového infarktu. Dlhodobý nadmerný príjem soli je spájaný aj so vznikom ochorení, ako rakovina žalúdka, obezita, osteoporóza, Meniérova choroba a ochorenia obličiek. „Takto neliečené ochorenia môžu viesť k invalidite alebo smrti v dôsledku mŕtvice, k zlyhaniu srdca alebo obličiek. Vďaka adekvátne zvolenej liečbe a nastavením vhodnej diéty sa môžeme vyhnúť prípadným komplikáciám,“ hovorí Natália Radošinská z Dr. Max. Jedným z účinných spôsobov, ako pomôcť pri liečbe týchto ochorení, je aj obmedzenie príjmu sodíka.
Nevyhýbajte sa však len soleniu stravy, ale aj tzv. skrytej soli, ktorá je obzvlášť nebezpečná. „Nachádza sa prevažne v spracovaných potravinách, ako sú údeniny, mrazené mäso s prísadami soli, mäsové konzervy, paštéty, údené a konzervované ryby, ale aj v syroch,“ upozorňuje odborníčka.