Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2024 00:00 | PR články
PR článok

Mýty a fakty o veternej energii: Objavte s nami jej výhody!

Už 30 rokov lemujú rakúsko-slovenské hranice veterné veže a tvoria neoddeliteľnú súčasť scenérie našich susedov. U nás, naopak, za tie roky žiadne turbíny nepribudli a vo výrobe veternej energie sme na chvoste Európy. Pritom veterná sila na starom kontinente tvorí až 19% energetickej produkcie a každoročne sa postaví zhruba 5000 nových veterných veží.

Čoskoro by sa však slovenská realita mohla zmeniť. SPP plánuje vybudovať až 5 veterných parkov, hlavne na západe krajiny, a zaradiť ju tak na veternú mapu Európy. S rozvojom veternej energie sa viažu aj mnohé mýty. Na tie najčastejšie sa pozrieme bližšie - čo si o nich myslia odborníci? 

Pochybnosti sprevádzajú zmenu 

Ak sa pozrieme do histórie, všetko nové a neznáme spôsobovalo spočiatku obavy. Keď sa elektrina začala využívať v domácnostiach na konci 19. storočia, ľudia sa báli požiarov či zranení spôsobených elektrickým prúdom. Paradoxne, elektrické osvetlenie bolo považované za omnoho nebezpečnejšie ako osvedčené sviečky a plynové lampy. Dnes sa nad tým len pousmejeme.  

Hoci na Slovensku veterné elektrárne zatiaľ nevnímame ako bežnú súčasť života, v iných krajinách ľudia fungujú s turbínami po svojom boku už desiatky rokov – s pozitívnymi výsledkami. Ak prejdeme len pár kilometrov za naše hranice, natrafíme na obec Prellenkirchen, kde s veternými vežami spolunažívajú už od roku 1999 a ďalšie roky aj budú. Jej obyvatelia si dnes svoj život bez veterných veží už ani nevedia predstaviť, preto v súčasnosti vymieňajú staré modely za nové – vyššie a 3-krát výkonnejšie. 

Veterné turbíny prinášajú pre obce a ich obyvateľov mnohé pozitíva, napríklad stabilné miestne poplatky, či dane, ale aj financie na ďalší rozvoj miestnej infraštruktúry. Tieto plusy sú občas zatienené senzáciami z poloprávd a mýtov, ktoré sa okolo veterných parkov šíria. 

Otvoriť galériu
Zdroj: SPP

Vtáky v okolí veterných turbín  

Sú veterné turbíny nebezpečné pre vtáky? Napriek mnohým obavám, ktoré okolo tejto témy panujú - nie sú, potvrdili to rozsiahle vedecké štúdie. Vtáky dokážu prirodzene kopírovať pohyb listov rotora a bez námahy sa tak turbínam vyhnúť. Navyše, nové, moderné modely sú vybavené protikolíznym systémom, ktorý v prípade hroziacej zrážky dokáže automaticky vypnúť činnosť celej turbíny. 

„Zvieratá a príroda všeobecne sú v harmónii s veternou energiou. V našom regióne sa faune darí výborne, máme početné populácie zvierat všetkých druhov, vrátane včiel, ktoré žijú priamo pri veterných vežiach,“ potvrdzuje hlavný poľovník okresu Bruck and der Leitha a poľnohospodár Johann Dietrich. 

Pôda po turbínami  

Rovnako ako vtáky, ani pôda pod turbínami netrpí vplyvom veterných veží. Mýty o jej vysušovaní a neschopnosti pestovať plodiny zostávajú preto len mýtmi. Odborníci, ktorí sa zaoberali výskumom pôdy, dokonca zistili, že kukurici či sóji sa pod nimi darí omnoho lepšie. Keď sa však nato pozrieme laickým okom, keby pôda nebola schopná produkcie, tak by sa po toľkých rokoch v Rakúsku veterné elektrárne opäť neobnovovali.  

„Ak by veterné parky mali výrazné negatíva, Európa by nepodporovala ich rozvoj. Napríklad v Rakúsku sa rozhodli pre repowering, staré turbíny vymieňajú za nové. Ak by mali veže negatívny vplyv či už na pôdu, zver alebo obyvateľov, obce by sa pre pokračovanie vo veternej energii nerozhodli,“ konštatuje Tomáš Kupka, expert na veternú energetiku spoločnosti SPP, ktorá patrí medzi najvýznamnejších investorov v oblasti veternej energetiky na Slovensku.  

Hlučnosť ako jeden z mýtov 

Ďalším strašiakom je hluk z turbín. Fakty však hovoria jasne. Turbíny majú vo vzdialenosti približne 400-500 metrov hlučnosť 40 dB, čo si môžeme predstaviť ako tichú rezidenčnú štvrť, či kanceláriu. Navyše, na Slovensku máme schválenú prísnu minimálnu odstupovú vzdialenosť. Podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva musí byť vzdialenosť obydlí od veterných veží nie menej ako 1km.  

To, že turbínu naozaj nepočuť, potvrdil aj mladý Slovák Timo, ktorý býva už 11 rokov v rakúskej obci Pama a veterné veže sú bežnou súčasťou jeho života: „Ak by som nestál priamo pod turbínou, tak ani neviem, že vydáva nejaký zvuk. Bývam na konci dediny, veterné veže mám pomerne blízko. Keď vyjdem na balkón, počujem traktory, vietor, čvirikanie vtákov, ale veterné turbíny nikdy”.  

Otvoriť galériu
Zdroj: SPP
Odlieta ľad z turbín?  

Jednoduchá odpoveď – nie. Veterné turbíny sú vybavené najmodernejším systémom detekcie námrazy, ktorý ju v momente, ako sa ľad objaví, vypne a naspäť do prevádzky je uvedená až po roztopení a dôkladnej osobnej kontrole. Ľad tak neohrozuje ani obyvateľov, ani zvieratá v ich okolí.  

Tieň z turbín 

Tieň môžeme pozorovať iba v tesnej blízkosti veterných turbín. Vo vzdialenosti jedného kilometra, ktorý je na Slovensku stanovený ako minimálna vzdialenosť odstupu veternej veže a obydlia, je už celkom rozptýlený. Naopak, výhodou tohto tieňa je, že dokáže poskytnúť zvieratám potrebný úkryt pred letnými horúčavami.  

„Kedysi boli obavy z tzv. 'stroboskopického efektu', čiže tienenia, no vďaka pokročilým technológiám už tento problém neexistuje. Pri schvaľovaní veterného parku je nevyhnutné preukázať, že tieň turbíny minimálne alebo vôbec nezasahuje do obytných oblastí,“ dodáva Lenka Jamborová, špecialistka projektov obnoviteľnej energie SPP. 

Otvoriť galériu
Zdroj: SPP

Budúcnosť Slovenska 

Veterné parky obyvateľom poskytujú množstvo výhod, ktoré sa však častokrát stratia v spleti dohadov a poloprávd. Rozvoj veternej energetiky v Európe nám ukazuje smer, akým by sa obnoviteľné zdroje mali uberať. Slovensko by malo byť ich súčasťou - veterné turbíny sú kľúčom k udržateľnejšej budúcnosti krajiny.  

SPP a veterná energia 

SPP je najväčší slovenský dodávateľ energií, ktoré poskytuje pre takmer 1,5 milióna zákazníkov. V súčasnosti sa zaraďuje aj medzi najvýznamnejších investorov v oblasti veternej energetiky na Slovensku – pripravených má päť projektov veterných parkov (jeden v lokalite Drahovce, dva v oblasti Galanty a dva v katastri Skalice), ktoré sú v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie. 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V Malackách je situácia kritická.
V Malackách vyhlásili MIMORIADNU SITUÁCIU! Počasie tam spôsobuje pohromu
Ryan je profesionálny špecialista na kybernetickú bezpečnosť a etický hacker.
Možno vás niekto SLEDUJE cez internet: Hacker varuje! Skontrolujte si to, inak...
České Budějovice sa chystajú na extrémne počasie.
Foto
Českí hasiči sa nezastavili: Pribúdajú nehody, na trate padajú stromy! Komplikácie na všetkých frontoch
The hand of a young man is opening a freezer door
Smrť ako z hororu! Keď otvorili MRAZIAK v potravinách, striaslo ich: Čo uvideli, ich bude mátať v snoch
Beautiful senior woman doing breast self-examination near mirror indoors
Nemusí to byť len hrčka: 7 skrytých príznakov rakoviny prsníka, číslo 5 mnohých zarazí!
ilustračné foto
Biely dom o používaní zbraní dlhého dosahu proti Rusku: Aký je ich postoj?
Ilustračné foto
PEKLO s počasím bude pokračovať! SHMÚ vydáva červené výstrahy: Dávajte si cez víkend pozor
V Bermudskom trojuholníku sa stratili lietadlá (ilustračná fotografia).
Záhada o Bermudskom trojuholníku: Vedec má VYSVETLENIE! Kvôli tomuto zmizli lietadlá a lode
Migranti túžia po lepšom živote (ilustračná fotografia).
Holandsko chce obmedziť imigráciu: Vláda predstavila opatrenia, takýto je ich plán
Výdatné sneženie v talianskych Alpách má už prvú obeť (ilustračná fotografia).
Sneženie v Alpách má prvú OBEŤ! Na zimu neboli pripravení: Žena († 56) to nezvládla
Vladimír má na starosti kuchyňu, na ktorú sa v rámci opráv nezabudlo.
Váš Tip
V Rimavskej Sobote otvorili moderné triedy: Aha, čo priniesla oprava školy za milióny!
Ruský prezident Vladimir Putin a vlajka NATO.
Rusi varujú NATO pred následkami: Ak Ukrajine dovolia toto... HROZNÉ, čo bude nasledovať