Veľa soli škodí
Výskumníci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu (UC SF)a Kalifornskej univerzity v Berkeley objavili súvislosť medzi nadmerným príjmom soli a rizikom atopickej dermatitídy, známejšej ako ekzém. Zistili, že konzumácia len jedného gramu sodíka denne navyše - približne toľko, koľko obsahuje pol čajovej lyžičky soli alebo jeden veľký hamburger - môže zvýšiť riziko závažného ekzému o 11 %. Hlavná autorka štúdie Katrina Abuabar, doktorka medicíny, docentka epidemiológie na UC SF, vysvetlila význam týchto zistení.
„Tento výskum je vzrušujúci, pretože nedávno sa ukázalo, že sodík sa ukladá v koži,“ povedala. Toto ukladanie by mohlo zohrávať úlohu pri aktivácii zápalových dráh spojených s ekzémom. Hoci zatiaľ nie je dokázané, že zníženie príjmu soli môže priamo zlepšiť príznaky ekzému, Abuabar poznamenala, že väčšina Američanov konzumuje nadmerné množstvo soli a mohlo by im prospieť zníženie jej príjmu na zdravšiu úroveň.