Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2024 20:55 | Správy | Zahraničné správy

Nemecko sprísňuje azylovú politiku: Dôvodom je útok teroristickej organizácie

Nemecká vládna koalícia sa vo štvrtok dohodla na sprísnení bezpečnostnej a azylovej politiky v reakcii na útok nožom v meste Solingen, ku ktorému sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. TASR o tom informuje s odvolaním na správy agentúr AFP a Reuters.

Súčasťou balíka opatrení je zákaz nosenia nožov na verejné podujatia ako ľudové slávnosti, športové podujatia či veľtrhy, uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Dodala, že zo zákazu budú existovať odôvodnené výnimky, napríklad pre osoby pracujúce v pohostinstve či umelcov. Nože budú zakázané aj v diaľkových vlakoch a polícia bude mať väčšie právomoci pri kontrole občanov, priblížila ministerka. Federálna polícia bude môcť na hromadných podujatiach používať tasery.

Súčasťou balíka opatrení sú aj prísnejšie predpisy týkajúce sa strelných zbraní vrátane ich vlastníctva a tiež všeobecný zákaz vystreľovacích nožov, informovala Faeserová. Útok nožom v Solingene sa odohral v piatok (23. augusta) večer počas osláv 650. výročia založenia mesta. Útočník, dvadsaťšesťročný Sýrčan, zabil troch ľudí a ďalších osem zranil. Polícia ho zadržala v sobotu. Útok rozprúdil v krajine diskusiu o migračnej politike a vyvinul tlak na vládu, aby konala pred kľúčovými regionálnymi voľbami, ktoré sa uskutočnia v nedeľu.

Berlín sprísni aj zákony a postupy týkajúce sa azylu a pobytu v krajine vrátane sprísnenia pravidiel pre vyhostenie. Sprísnené budú aj kritériá na vylúčenie osôb z azylu vrátane tvrdších trestov za závažné trestné činy, a to aj pre mladistvých páchateľov, vyplýva z dokumentu nemeckej vlády.  Žiadatelia o azyl budú podľa nových pravidiel vylúčení z poberania dávok v Nemecku, ak majú žiadosti v iných európskych krajinách, uviedla nemecký vláda.

Dodala, že utečenci, ktorí vycestujú do svojich domovských krajín bez presvedčivých dôvodov, riskujú stratu svojho štatútu. Spresnila, že pravidlo sa nebude týkať ukrajinských utečencov. Nemecko bude tiež presadzovať reformy európskeho azylového systému, zjednodušenie transferov a deportácií a bude sa snažiť umožniť deportáciu osôb, ktoré spáchali závažné trestné činy alebo sú považované za teroristické hrozby, do Afganistanu a Sýrie, dodala vláda.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto.
V počasí nastane ZVRAT: Slováci, pripravte sa, v TENTO deň príde veľká ZMENA!
Katastrofálne povodne nenechali suchú ani slovenskú smotánku.
Foto
Známe osobnosti tvárou v tvár víkendovej pohrome: Uviaznutý Vajda, Kalisová sa vydala na útek!
Zvýšená hladina Dunaja v Bratislave.
Foto
Situácia na Slovensku je stále vážna: Pre TIETO okresy stále platí vysoká VÝSTRAHA
15-ročný psík Danko bol už mokrý, keď ho Milan zachránil z obývačky a odniesol do bezpečia.
Foto
Silné spovede Slovákov po rozliatí riek: Žena bola od strachu polomŕtva! Zúfalstvo striedala veľká statočnosť
Trnava, Slovakia - March 31, 2016: Western Slovak Museum in Trnava in western Slovakia. Tower of a church can be seen behind the building.
Váš Tip
Západoslovenské múzeum v Trnave oslávi 70 rokov od založenia: Návštevníkov čaká bohatý kultúrny program!
Foto
Slovenská futbalová legenda pred vstupom Slovana do Ligy majstrov: Fandiť budem Celticu!
Ryan chcel smrť pre exprezidenta Trumpa.
Foto
Pokus o atentát na Trumpa: Unikli šokujúce DETAILY o útočníkovi a... Bolo všetko INAK?!
Foto
Ralf Schumacher si svojho milenca rozmaznáva: Pomenoval po ňom víno!
Martina Holečková hovorí, že rozhodnutie odísť, sa nerodilo ľahko.
Martina Holečková po ôsmich rokoch opúšťa KDH: Prečo poslankyni pretiekol pohár trpezlivosti?
Kapitol Spojených štátov amerických.
USA náhle otočili? Neuveríte, čo mali ponúknuť hnutiu povstalcov! Aha, čo tvrdí ich predstaviteľ
Na snímke zaplavený dom v meste Kladsko (Klodzko) na juhozápade Poľska neďaleko hraníc s Českou republikou v nedeľu 15. septembra 2024.
Foto
APOKALYPSA v strednej Európe: Počet obetí stúpol! Stále ešte hrozí ďalšie nebezpečenstvo
Ruský prezident Vladimir Putin.
Už sa to začína: Niekoľko lodí sa objavilo v Rusku! Čo sa to tam deje?