Je ich viac ako 2-tisíc odrôd. Slivky sa ľahko krížia, a preto stále vznikajú nové a nové. Kuriozitou pre nás je, že napríklad v Číne z nich robia víno a Angličania dokonca svoj tradičný puding. Aké však majú na náš organizmus účinky? Prečo sú stále populárne? A ako ich najlepšie využijeme ako konzumenti?
Slivky a ich 10 účinkov na zdravie
1. Chránia zdravé oči
- slivky obsahujú vitamín A a betakarotén, sú prospešné pri udržiavaní zdravého zraku
2. Posilňujú imunitu
- majú vysoký obsah vitamínu C, tento vitamín podporuje odolnosť organizmu proti infekciám a zápalom
- bránia vzniku metastáz nádorových buniek, sú cenné pri prevencii rôznych ochorení
3. Pomáhajú pri stavoch úzkosti
- slivky nám poskytujú stopové prvky ako meď a zinok
- čo sa medi týka, priveľa tohto prvku spôsobuje neurotické stavy úzkosti, podráždenosť a depresie
- stačí týždňová kúra, pri ktorej skonzumujete 200 g sliviek denne
4. Bránia vzniku osteoporózy
- sušené slivky pôsobia anabolicky a antiresorpčne, to pomáha udržiavať zdravé kosti
- pravidelná konzumácia sušených sliviek pomáha pri obnove kostnej hustoty
5. Pomáhajú redukovať hmotnosť
- slivky sú výborným podporným prostriedkom pri diétach, výborne odvodňujú
- slivky v črevách viažu prebytočné tuky