Je ich viac ako 2-tisíc odrôd. Slivky sa ľahko krížia, a preto stále vznikajú nové a nové. Kuriozitou pre nás je, že napríklad v Číne z nich robia víno a Angličania dokonca svoj tradičný puding. Aké však majú na náš organizmus účinky? Prečo sú stále populárne? A ako ich najlepšie využijeme ako konzumenti?
6. Zvyšujú odolnosť proti stresu
- slivky sú vynikajúci stimulátor metabolizmu sacharidov, majú teda priaznivý vplyv na nervovú sústavu
- pomáhajú tiež odstraňovať poruchy koncentrácie
7. Výborné na trávenie
- sušené slivky sú účinnejšie pri liečení porúch trávenia, ako je zápcha, v porovnaní s inými liekmi
- sorbitol a izatín majú laxatívny účinok a podporujú vylučovanie tekutín z čriev
- podporujú účinné prepláchnutie odpadu hrubým črevom
8. Udržujú mladistvú pokožku
- slivky sú bohaté na vitamín C
- s ďalšími antioxidantmi pomáhajú udržiavať zdravú, žiarivú a mladistvú pokožku
- výťažky zo sliviek sa používajú aj v rôznych výrobkoch na starostlivosť o pleť
9. Pomáhajú v boji proti cukrovke
- konzumácia sliviek pomáha znižovať hladiny cukru v krvi a triglyceridov v tele
- flavonoidy prítomné v slivkách majú ochranný účinok proti inzulínovej rezistencii
- pomáhajú zvýšiť citlivosť na inzulín v tele
10. Udržujú zdravé srdce
- pravidelný príjem sušených sliviek pomáha pri podpore tekutosti krvi v artériách
- tento ochranný účinok pomáha pri prevencii rôznych srdcových porúch vrátane aterosklerózy, srdcového infarktu a mŕtvice
Najobľúbenejšie využitie
- zo sliviek vyrábame kompóty, lekváre a tiež ich sušíme
- plníme nimi ovocné knedličky, dávame ich do kysnutých koláčov
- lekvárom plníme buchty
- dozreté až prezreté plody kvasíme a robíme z nich obľúbený destilát slivovicu
Aké druhy poznáme
- pravé slivky (špicaté modré)
- slivky (guľovité modré)
- mirabelky (zlatožltej farby a veľké len ako čerešne)
- ringloty (okrúhle zelenožlté alebo červenomodré až hnedé)
Nakupovanie
- slivky kupujme radšej od domácich pestovateľov
- v dovozových nenájdeme už veľa vitamínov a sú ošetrené voskmi a živicami, aby sa leskli
- vyhnime sa príliš mäkkým slivkám s modrinami
Skladovanie
- zrelé slivky môžeme skladovať v chladničke
- tvrdšie nechajme v papierovom vrecúšku pri izbovej teplote niekoľko dní dozrieť