Zvlášť nebezpečné sú parazitárne ochorenia ako toxoplazmóza a echinokokóza, ktoré môžu byť prenášané zvieratami a kontaminovanými potravinami. Preto je dôležité dodržiavať správne hygienické postupy a dôkladne umývať všetky potraviny. Na minimalizovanie rizika kontaminácie a zabezpečenie účinnej prevencie nákazy je zásadné dbať na správnu hygienu potravín, najmä zeleniny a ovocia.
Konzumácia neumytého bobuľovitého ovocia, ktoré často jedávame priamo z kríka, môže byť riziková, pretože na takomto ovocí môžu byť prítomné parazity prenášané lesnými zvieratami, ako sú líšky či iná zver. Ďalšími rizikovými faktormi sú nedostatočne alebo nesprávne umytá zelenina a plody rastúce pri zemi, ako aj kontaminovaná voda.
„Pozor treba dať aj na blízky kontakt s domácimi miláčikmi - so psom, s mačkou a inými, na ktorých srsti sa môžu nachádzať infikované vajíčka,“ upozorňuje Peter Bartoň, riaditeľ NÚDCH. Nezabúdajte tiež na umytie domácich zvierat po ich pobyte vonku, v lese alebo v prírode.
Rovnako dôležité je dodržiavať hygienické pravidlá vrátane umývania rúk. Ruky by sme si mali dôkladne umývať vodou a mydlom po kontakte so zvieratami, pred manipuláciou s jedlom a po príchode z vonkajšieho prostredia. Tento jednoduchý, no efektívny postup výrazne znižuje riziko prenosu patogénnych mikroorganizmov a chráni naše zdravie.