Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2024 00:00 | PR články
PR článok

Prečo Babsy v kuchyni nič nevyhodí?

Známa moderátorka tvrdí, že nakupovať sa dá šetrne - k peňaženke aj k planéte. Či to zvládne aj chutne, rozhodnú Strýco Filip, Martin Záhumenský a Milan „Docent“ Sedliak v novej online šou.

Na Slovensku ročne vyprodukujeme takmer 100 kilogramov potravinového odpadu na obyvateľa, až dve tretiny pochádzajú z domácností. Tieto údaje vyplynuli z najaktuálnejších dát, ktoré Eurostat uverejnil za rok 2021. Najčastejšie vyhadzujeme ovocie, zeleninu, chlieb a pečivo, mliečne výrobky, ale tiež zvyšky uvareného nedojedeného jedla či nerozbalené potraviny. Ak by sme to prerátali na financie, je jasné, že do koša ročne vyhodíme stovky eur.

Prečo sa to deje?

Často nakúpime viac, ako dokážeme skonzumovať. Potraviny neskladujeme správne, takže sa rýchlejšie pokazia. Nesledujeme dátumy spotreby a minimálnej trvanlivosti, mnohé potraviny preto zahadzujeme zbytočne. A pritom to nie je žiadna veda.

Dátum spotreby označuje deň, do ktorého je potravina bezpečná na konzumáciu pri dodržaní pokynov na skladovanie. Predĺžiť ho môžeme napríklad sušením, údením, zaváraním, fermentáciou alebo tepelnou úpravou. Zmrazenie potravín dokáže ich životnosť výrazne predĺžiť, treba ich však mraziť čo najčerstvejšie a nedržať ich v mrazničke celé roky.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Dátum minimálnej trvanlivosti znamená, že do tohto dňa si potravina udrží svoju kvalitu pri dodržaní pokynov na skladovanie. V prípade správneho skladovania je stále bezpečná na konzumáciu aj neskôr, zmeniť sa môže jej tvar, vôňa alebo štruktúra.

Potravinový odpad rieši aj Kaufland

V téme znižovania odpadu a zodpovedného prístupu k životnému prostrediu je Babsy Jagušák ako doma, najnovšie to dokazuje v obľúbenej online šou o zdravej výžive. Kaufland ju pripravuje pre všetkých, ktorých zaujíma, ako lepšie jesť, variť i nakupovať.

„Vždy som varila s rozumom, no odkedy sa naša rodina rozrástla, vidím, koľko potravín prejde našou domácnosťou. Snažím sa preto k nákupom a vareniu pristupovať veľmi zodpovedne. Zo zvyškov urobím koláč, polievku, rizoto alebo nátierku na pečivo, prihliadam aj na dátumy na obaloch, aby som mala istotu, že danú potravinu stihneme zjesť. Nebránim sa ani mrazeniu, sušeniu alebo fermentovaniu potravín, pretože aj takýmto spôsobom im vieme predĺžiť život,“ hovorí influencerka.

„Predchádzať vzniku potravinového odpadu nie je vôbec také ťažké, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Naposledy som si to na vlastnej koži vyskúšala pri natáčaní online seriálu pre Kaufland, kde mi s nákupom pomáhali majstri kuchyne aj odborník na výživu. Zhodli sme sa, že to chce iba trochu plánovania a varenia podľa obsahu chladničky, aby sa všetko minulo. Nemusíte mať hneď doma vlastný komposter, začnite radšej od drobných zmien a sami uvidíte, že sa poteší aj domáci rozpočet.“

Ak premýšľate, ako začať u vás doma, pozrite si najnovší diel s Babsy, v ktorom sa snaží variť bez zvyškov, teda podľa trendu „zero waste“. Tešiť sa môžete nielen na jej vynaliezavosť, keď musela odniesť celý nákup vo vlastných rukách, ale aj na veľa smiechu a hlavne dobrých tipov na zodpovednejší prístup k potravinám. Celé video nájdete na youtube, na stránke kaufland.sk/zdrava-vyziva a na Kaufland sociálnych sieťach

Vyskúšajte bezzvyškové nákupy

Problém plytvania s potravinami pozná takmer každý, riešenie je pritom pomerne jednoduché. Chce to zmeniť prístup. Ak ideme do obchodu hladní a nakupujeme impulzívne, domov prinesieme viac potravín, ako potrebujeme. Základom úspechu je preto mať vždy so sebou vopred pripravený nákupný zoznam.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Zvyšky potravín nepatria automaticky do koša. Väčšina šupiek a listov z ovocia alebo zeleniny sa dá konzumovať, často dokonca obsahujú viac vitamínov ako samotný plod. Treba ich však samozrejme poriadne poumývať. Kiwi si šúpať nemusíte, z melónovej šupky pripravte chutný šalát, banánové šupky zase pridajte do banánového chlebíka. Listy z kalerábu, reďkovky a karfiolu použite na výrobu pesta alebo ich prihoďte do šalátu namiesto kapusty.

Viac tipov, ako nakupovať a plánovať si stravovanie tak, aby sme zanechávali čo najmenší potravinový odpad, spolu s kopou zábavy nájdete v Kaufland šou o zdravej výžive, nezabudnite si ju pozrieť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ryan chcel smrť pre exprezidenta Trumpa.
Foto
Pokus o atentát na Trumpa: Unikli šokujúce DETAILY o útočníkovi a... Bolo všetko INAK?!
Foto
Ralf Schumacher si svojho milenca rozmaznáva: Pomenoval po ňom víno!
Martina Holečková hovorí, že rozhodnutie odísť, sa nerodilo ľahko.
Martina Holečková po ôsmich rokoch opúšťa KDH: Prečo poslankyni pretiekol pohár trpezlivosti?
Kapitol Spojených štátov amerických.
USA náhle otočili? Neuveríte, čo mali ponúknuť hnutiu povstalcov! Aha, čo tvrdí ich predstaviteľ
Na snímke zaplavený dom v meste Kladsko (Klodzko) na juhozápade Poľska neďaleko hraníc s Českou republikou v nedeľu 15. septembra 2024.
Foto
APOKALYPSA v strednej Európe: Počet obetí stúpol! Stále ešte hrozí ďalšie nebezpečenstvo
Ruský prezident Vladimir Putin.
Už sa to začína: Niekoľko lodí sa objavilo v Rusku! Čo sa to tam deje?
S intenzívnymi lejakmi bojujú nielen na Slovensku. V Prahe niektorí neváhali hazardovať so životom...
Foto
Nekončiaci lejak u našich susedov rozpútal KATASTROFU: Mŕtvy hasič, odstavené metro a... Bláznivý surfer!
Tyršovo nábrežie v pondelok zatopilo, v Devínskej Novej Vsi pomáhali hlavne hasiči.
Foto
Krušná noc pre Bratislavu: 30-ročná voda je najrizikovejšia pre TIETO miesta! Škody v okolí presiahli MILIÓN
Eduard Chmelár prišiel do relácie Nového Času.
Eduard Chmelár má ťažké srdce na Fica: Prečo sú ich vzťahy na bode mrazu?
Anthony Mangieri ponúka svoje pizze za viac ako 20 eur.
Najlepšiu pizzeriu na svete NENÁJDETE v Taliansku: Tak čo gurmáni, vysolili by ste za pochúťku takúto sumu?
Routh písal na sociálne siete príspevky proti Trumpovej politike.
Foto
Čo sa vie o Trumpovom atentátnikovi: Veľký zástanca Ukrajiny! PREČO sa pokúsil exprezidenta zavraždiť?
Móda na 76. ročníku udeľovania cien Emmy.
Foto
MÓDA z udeľovania televíznych cien Emmy: BIZÁR na červenom koberci! Seriálová Rachel však zažiarila