Na Slovensku ročne vyprodukujeme takmer 100 kilogramov potravinového odpadu na obyvateľa, až dve tretiny pochádzajú z domácností. Tieto údaje vyplynuli z najaktuálnejších dát, ktoré Eurostat uverejnil za rok 2021. Najčastejšie vyhadzujeme ovocie, zeleninu, chlieb a pečivo, mliečne výrobky, ale tiež zvyšky uvareného nedojedeného jedla či nerozbalené potraviny. Ak by sme to prerátali na financie, je jasné, že do koša ročne vyhodíme stovky eur.
Prečo sa to deje?
Často nakúpime viac, ako dokážeme skonzumovať. Potraviny neskladujeme správne, takže sa rýchlejšie pokazia. Nesledujeme dátumy spotreby a minimálnej trvanlivosti, mnohé potraviny preto zahadzujeme zbytočne. A pritom to nie je žiadna veda.
Dátum spotreby označuje deň, do ktorého je potravina bezpečná na konzumáciu pri dodržaní pokynov na skladovanie. Predĺžiť ho môžeme napríklad sušením, údením, zaváraním, fermentáciou alebo tepelnou úpravou. Zmrazenie potravín dokáže ich životnosť výrazne predĺžiť, treba ich však mraziť čo najčerstvejšie a nedržať ich v mrazničke celé roky.
Dátum minimálnej trvanlivosti znamená, že do tohto dňa si potravina udrží svoju kvalitu pri dodržaní pokynov na skladovanie. V prípade správneho skladovania je stále bezpečná na konzumáciu aj neskôr, zmeniť sa môže jej tvar, vôňa alebo štruktúra.
Potravinový odpad rieši aj Kaufland
V téme znižovania odpadu a zodpovedného prístupu k životnému prostrediu je Babsy Jagušák ako doma, najnovšie to dokazuje v obľúbenej online šou o zdravej výžive. Kaufland ju pripravuje pre všetkých, ktorých zaujíma, ako lepšie jesť, variť i nakupovať.
„Vždy som varila s rozumom, no odkedy sa naša rodina rozrástla, vidím, koľko potravín prejde našou domácnosťou. Snažím sa preto k nákupom a vareniu pristupovať veľmi zodpovedne. Zo zvyškov urobím koláč, polievku, rizoto alebo nátierku na pečivo, prihliadam aj na dátumy na obaloch, aby som mala istotu, že danú potravinu stihneme zjesť. Nebránim sa ani mrazeniu, sušeniu alebo fermentovaniu potravín, pretože aj takýmto spôsobom im vieme predĺžiť život,“ hovorí influencerka.
„Predchádzať vzniku potravinového odpadu nie je vôbec také ťažké, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Naposledy som si to na vlastnej koži vyskúšala pri natáčaní online seriálu pre Kaufland, kde mi s nákupom pomáhali majstri kuchyne aj odborník na výživu. Zhodli sme sa, že to chce iba trochu plánovania a varenia podľa obsahu chladničky, aby sa všetko minulo. Nemusíte mať hneď doma vlastný komposter, začnite radšej od drobných zmien a sami uvidíte, že sa poteší aj domáci rozpočet.“
Ak premýšľate, ako začať u vás doma, pozrite si najnovší diel s Babsy, v ktorom sa snaží variť bez zvyškov, teda podľa trendu „zero waste“. Tešiť sa môžete nielen na jej vynaliezavosť, keď musela odniesť celý nákup vo vlastných rukách, ale aj na veľa smiechu a hlavne dobrých tipov na zodpovednejší prístup k potravinám. Celé video nájdete na youtube, na stránke kaufland.sk/zdrava-vyziva a na Kaufland sociálnych sieťach.
Vyskúšajte bezzvyškové nákupy
Problém plytvania s potravinami pozná takmer každý, riešenie je pritom pomerne jednoduché. Chce to zmeniť prístup. Ak ideme do obchodu hladní a nakupujeme impulzívne, domov prinesieme viac potravín, ako potrebujeme. Základom úspechu je preto mať vždy so sebou vopred pripravený nákupný zoznam.
Zvyšky potravín nepatria automaticky do koša. Väčšina šupiek a listov z ovocia alebo zeleniny sa dá konzumovať, často dokonca obsahujú viac vitamínov ako samotný plod. Treba ich však samozrejme poriadne poumývať. Kiwi si šúpať nemusíte, z melónovej šupky pripravte chutný šalát, banánové šupky zase pridajte do banánového chlebíka. Listy z kalerábu, reďkovky a karfiolu použite na výrobu pesta alebo ich prihoďte do šalátu namiesto kapusty.
Viac tipov, ako nakupovať a plánovať si stravovanie tak, aby sme zanechávali čo najmenší potravinový odpad, spolu s kopou zábavy nájdete v Kaufland šou o zdravej výžive, nezabudnite si ju pozrieť.