Nedávny výskum vedený Floridskou univerzitou vrhol nové svetlo na optimálne množstvo extra panenského olivového oleja (EVOO) v našej strave. Táto štúdia uverejnená v časopise Journal of the American Heart Association naznačuje, že umiernená konzumácia olivového oleja môže byť kľúčom k maximalizácii jeho prínosu pre zdravie srdca. Štúdie sa zúčastnilo 40 dospelých osôb s vysokým rizikom aterosklerotického kardiovaskulárneho ochorenia, ktoré počas štyroch týždňov dodržiavali celodennú rastlinnú stravu.
Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín: jedna konzumovala veľké množstvo extra panenského olivového oleja, a to až štyri polievkové lyžice denne, a druhá minimálne množstvo, teda menej ako jednu čajovú lyžičku denne. Dr. Monica Aggarwalová, hlavná autorka štúdie, pre magazín Medical News Today zdôraznila rozdiel medzi stredomorskou a rastlinnou stravou, najmä pokiaľ ide o obsah tuku. Cieľom štúdie bolo zistiť, či je prítomnosť extra panenského olivového oleja v strave prospešná, alebo či by menšie množstvo mohlo priniesť väčšie zdravotné výhody.
Zlepšenie cholesterolu a hladiny cukru v krvi
Zistenia boli zaujímavé. Zatiaľ čo v oboch skupinách došlo k výraznému zníženiu LDL-C, známeho ako „zlý“ cholesterol, v skupinách s nízkym obsahom extra panenského olivového oleja sa počas štvortýždňovej štúdie zlepšila nielen hladina LDL-C, ale aj celkový cholesterol, HDL-C (dobrý cholesterol) a hladina cukru v krvi. Dôsledky týchto zistení sa ešte viac potvrdili počas nasledujúceho štvortýždňového obdobia, keď skupina s nízkym obsahom extra panenského olivového oleja v strave naďalej vykazovala lepšie zdravotné výsledky.