Toto obdobie teda odhalilo výraznejšie zníženie markerov kardiovaskulárneho rizika u tých, ktorí konzumovali olivového oleja menej. Výskum Dr. Aggarwalovej naznačuje, že menej môže byť skutočne viac, pokiaľ ide o olivový olej v našej strave. Toto zistenie by mohlo podnietiť prehodnotenie stravovacích odporúčaní, najmä pre osoby s rizikom srdcových ochorení.
Koľko oleja by sme mali konzumovať?
Kardiologička Jennifer Wongová a dietologička Monique Richardová sa tiež vyjadrili k výsledkom štúdie. Súhlasia s tým, že hoci je olivový olej prospešný, jeho nadmerné množstvo nemusí byť potrebné a môže byť dokonca kontraproduktívne pre optimálne zdravie srdca. Tí, ktorí zvažujú, koľko olivového oleja zaradiť do svojho jedálnička, sa môžu poradiť s odborníkom na výživu.
Ide o to, nájsť správnu rovnováhu, aby ste mohli naplno využívať túto významnú zložku stravy bez toho, aby ste jej množstvo zbytočne prekročili. „Vo všeobecnosti sa odporúča 450 až 540 kalórií z tukov (50 až 60 gramov denne) pri dennej strave 1 500 až 1 800 kalórií,“ uviedla doktorka Richardová. Varuje však pred odhadnutím správneho množstva.