Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.09.2024 20:48 | Správy | Zahraničné správy

Biely dom posiela Putinovi odkaz: S týmto podľa nich musí prestať, stačilo pár slov

Biely dom vo štvrtok vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby prestal zasahovať do prezidentských volieb USA po tom, čo Putin vyhlásil, že Moskva v novembrových voľbách vyjadruje podporu demokratickej kandidátke Kamale Harrisovej.

TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Vo štvrtok Putin na ekonomickom fóre vo Vladivostoku s jemne pobaveným výrazom v tvári povedal, že úradujúci prezident USA Joe Biden odporučil svojim stúpencom, aby v prezidentských voľbách podporili terajšiu viceprezidentku Kamalu Harrisovú, a to isté teda urobí aj Rusko.

"Jediní ľudia, ktorí by mali rozhodnúť o tom, kto bude prezidentom Spojených štátov, sú Američania. A veľmi by sme ocenili, keby pán Putin prestal hovoriť o našich voľbách a prestal do nich zasahovať," povedal hovorca Národnej bezpečnostnej rady John Kirby.

Šéf Kremľa často komentuje politické a sociálne otázky v Spojených štátoch. Vlani Putin napríklad povedal, že americký politický systém je "prehnitý" a Washington nemôže ostatné krajiny poúčať o demokracii.

Spojené štáty opakovane varovali pred snahami Moskvy zasiahnuť do amerických prezidentských volieb. V júli ministerstvo spravodlivosti USA informovalo, že narušilo na sociálnych sieťach ruskú kampaň s prepojením na ruskú televíznu stanicu Russia Today (RT), ktorej cieľom bolo šíriť správy v prospech Kremľa.

Už v súvislosti s prezidentskými voľbami v roku 2016, keď Donald Trump vo voľbách porazil demokratku Hillary Clintonovú, tvrdili americké spravodajské služby, že Rusko Trumpovi pomáhalo, za čo vtedy Trumpovi hrozila ústavná žaloba. Vyšetrovanie, ktoré následne viedol bývalý riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Robert Mueller, však nepreukázalo napojenie Trumpa a jeho tímu na Rusko. Tvrdenia, že Rusko vo voľbách pôsobí v prospech Trumpa, sa objavili potom aj v roku 2020, keď vtedajší úradujúci prezident napokon prehral s demokratom Joeom Bidenom. Moskva obvinenia zo zasahovania do amerických volieb v oboch prípadoch poprela.

Ruský prezident vo februári tohto roku povedal, že v Bielom dome uprednostňuje Bidena pred Trumpom. Súčasného prezidenta, ktorý medzitým odstúpil z boja o prezidentský post, označil za "predvídateľnejšieho".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Masívny výpadok, bez elektriny sú stále stovky domácností: Kedy dôjde k obnove dodávky?
Rainy weather
Intenzívne dažde s výdatnými zrážkami nás čakajú aj v pondelok: Najvyššia výstraha pred povodňami platí na TÝCHTO miestach
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
TRAPAS v priamom prenose! Blanárovi sa poriadne zamotal jazyk: Puknete od smiechu
Následky plastických operácií
Foto
Chcela vyzerať ako Kardashianka, teraz plače: Každodenná bolesť a... Vec, ktorá položí každú ženu
Shot of an empty university classroom after the cancellation of schools regarding covid 19
Bratislavská univerzita pre povodne posúva začiatok semestra: Kedy nakoniec začne s výučbou?
(ilustračné foto)
Mať evakuačnú batožinu je na niektorých miestach nevyhnutnosťou: Čo v nej NESMIE chýbať?
Na diaľničnom výjazde došlo k čelnej zrážke dvoch vozidiel.
Foto
Čelná ZRÁŽKA na diaľničnom výjazde v Petržalke: Štyri osoby skončili v nemocnici
Princezná Kate a princ William sú manželmi od roku 2011.
Foto
Prekvapivé odhalenie zo spálne Williama a Kate: Majú to inak? Briti sa budú chytať za hlavu
Tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss.
Slovanu hrozí štart v Lige majstrov bez kľúčového muža: Je na tom zle!
(ilustračné foto)
Aké počasie nás čaká v pondelok? Dáždniky ešte neschovávajte: TU to bude najhoršie
Veľká voda v Čadci napáchala značné škody na majetku.
Veľká voda v Čadci naďalej spôsobuje problémy: Aha, čo zaplavila! Pre dopravu to znamená…
(ilustr. foto)
Odborníci radia, ako chrániť svoje zdravie počas záplav: TOTO nech vám ani nenapadne!