Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2024 15:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Začal sa 366. ročník Radvanského jarmoku: Hrozí niekoľko rokov starej tradícii ZÁNIK?! Takto to vidí odborníčka

Chceli by ste dostať vareškou po zadočku na jarmoku? Kedysi to bol prejav záujmu o švárnu krásku, v súčasnosti skôr obťažovanie. Aspoň podľa návštevníčok. Začiatky 366. ročníka Radvanského jarmoku síce siahajú do obdobia panovania Leopolda I. Habsburského, no až od prvej polovice 20. storočia sa s ním spája radvanská vareška.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
Historik Vladimír Sklenka tvrdí, že ju muži používali na naznačenie postavenia žien v domácnosti. Plieskali ich nimi po zadočku. Ako dlho ešte vydrží táto tradícia?

Výskajúce devy utekajúce pred tlupou rozvášnených mládencov, ktorí v dlaniach zvierajú varešky kúpené v stánkoch od lokálnych výrobcov? Od prvej polovice 20. storočia realita jedného z najstarších jarmokov na Slovensku.

V súčasnosti sa však krásavice prechádzajúce sa medzi stánkami nemusia obzerať cez rameno každých pár sekúnd v strachu, že im niekto odzadu vypáli štipľavú ranu. Doba sa posunula a spoločnosť vníma takéto správanie inou optikou. Alebo žeby nie?


Obmedzia predaj?

Drevená vareška sa dá kúpiť už za 1 euro, no za vyrezávaný kúsok s ornamentmi vysolíte pokojne 20 aj viac. Historik Vladimír Sklenka prezradil, že ide o cenné dedičstvo a priam národný poklad, ktorý tvorí dôležitú súčasť európskych kultúrnych dejín a ktorý je potrebné chrániť a rozvíjať.

Podľa neho sa s ňou spája tradícia plieskania vareškami po zadočkoch dievčat a mladých žien. V knihe Radvanský jarmok - história a tradícia uvádza, že tento drevený symbol muži často používali na naznačenie postavenia žien v domácnosti.

V každom prípade tento postoj moderná spoločnosť veľmi netoleruje a podľa etnologičky Kataríny Nádaskej (56) by takéto prejavy mohli vyústiť aj v nečakaný záver. „Začiatkom 20. storočia sa varešky považovali za dar z lásky. To znamená, že slobodní mládenci kúpili alebo urobili varešky, ktoré pre dievča vycifrovali a vyrezali jej tam krstné meno a nejaké ornamenty. Takto jej dávali najavo, že sa im daná slečna páčila. Žeby však na tomto jarmoku chlapci enormne búchali dievčatá po zadnej časti tela, neevidujem, ide asi o nejaké nóvum. V každom prípade je búchanie po zadku skôr novodobá tvorivosť. Ak sa deje vo väčšej miere, nie je to ani vtipné, lebo to vie byť dosť bolestivé. Ak by sa ženy sťažovali, tak je celkom možné, že sa predaj týchto varešiek môže obmedziť,“ uviedla etnologička.


Oficiálne bez sťažností

V každom prípade vareškové útoky na Radvanskom jarmoku pokračujú aj v súčasnosti, aj keď nie v takej miere ako v minulosti. Ženy vedia uzemniť vareškárov svojimi zbraňami a poriadkovú službu na nich ešte nikto nevolal.

„Neevidujeme žiadne sťažnosti a podnety, ktoré by sa týkali tradície plieskania dievčat a mladých žien po zadku drevenými vareškami počas Radvanského jarmoku,“ informovala hovorkyňa mestskej polície v Banskej Bystrici Diana Lunterová. Z archívnych záznamov je však jasné, že drevené kuchynské náradie bolo dlhodobo populárne medzi jarmočnými účastníkmi. A kto si ho nekúpil, akoby tam ani nebol.


Čo hovoríte na vareškovú tradíciu?

Varešky predávam kvôli tradícii

Ladislav Kamaloš, Podhoroď (okr. Sobrance)

Na Radvanský jarmok chodím veľmi rád, je tu výborná atmosféra. Ponúkam vlastnoručne robený tovar od varešiek až po veľké drevené podnosy a dosky na krájanie z orechového dreva. Samozrejme, máme veľký výber varešiek hlavne kvôli tradícii na jarmoku, keď chlapci plieskajú dievčatá po zadku. Máme varešky od jedného eura, to sú tie najmenšie, až po 20 eur, to je táto z orechového dreva.

Nepáčilo sa nám to, ale boli sme šťastné

Alžbeta (27) s manželom Borisom (29) a so synom Samkom (1,5), Banská Bystrica

Chodila som do detského folklórneho súboru, takže túto tradíciu dobre poznám, kde nás chlapci tými vareškami na jarmoku bili. Hoci sa nám to vtedy veľmi nepáčilo, zároveň sme boli šťastné, keď sme sa predbiehali, ktoré dievča dostalo viackrát po zadku.


Nevadí mi to, je to zábava

Rebeka (23), Banská Bystrica

Keď som bola menšia, tak si pamätám, že chlapci plieskali varechami dievčatá po zadku, ale teraz to až tak často nevidno. Sama som to zažila a veru, vôbec mi to nevadilo. Bola to skôr zábava.

Je to nedôstojné

Paulína Fialková (31), Brezno, biatlonistka

Tradíciu plieskania vareškami žien po zadku poznám. Som tu prvýkrát, pretože inokedy som vždy bola na nejakom sústredení. V  každom prípade tradícia spojená s plieskaním po zadku sa mi nezdá veľmi dôstojná pre ženy, že by ich niekto bil varechou, ale zasa ak to je len symbolicky a v rámci tradície, tak je to, myslím, v poriadku

Najstaršie jarmoky na Slovensku

  • Bardejovský, od r. 1352
  • Trnavský, od 13. storočia
  • Ilavský, od 14. storočia
  • Michalovský, od r. 1399
  • Trenčiansky, od r. 1421
  • Brezniansky, od r. 1488
  • Galantský, od r. 1635
  • Radvanský, od 17. stor.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fab, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto.
PRVÝ záznam okamihu, keď niekto ZOMIERA: Toto majú byť naše POSLEDNÉ myšlienky! Neuveriteľné...
Počet obetí, ktoré si vyžiadali povodne v Česku stúpol
Foto
Počet obetí, ktoré si vyžiadali povodne na Morave stúpol: Ďalší sú stále nezvestní
Kamala Harrisová a Donald Trump sa stretli v boji o kreslo prezidenta.
Trump musí zúriť: Chcel ponížiť svoju súperku, tej to vynieslo desiatky tisíc dolárov!
(ilustračné foto)
Foto
Tragická správa zo sveta motoršportu: Populárny pretekár (†32) podľahol následkom nehody
Povodeň zasiahla aj závod spoločnosti Kofola.
Výrobca obľúbeného NÁPOJA pod vodou! Storočná voda zasiahla továreň v Čechách
Z televíznych obrazoviek sa stiahla po tom, čo spoznala lásku života, mafiána Karola Mella (54).
Foto
Marošovej syn je dospelák: Podobu s mafiánom Mellom nezaprie! FOTO vám vyrazí dych
Ilustračné foto
Hrôza na škole: Tínedžer priniesol kladivo a spustil krvavé besnenie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD).
Aktualizované
Premiér Fico prehovoril: Aké sú škody po povodniach a čo môžu očakávať samosprávy?
A man sitting at the end of a bed, deep in solemn thought.
Muži, nepodceňujte vaše zdravie: Ak vás trápi TOTO, okamžite navštívte lekára! Môže to mať katastrofický dopad
Budova Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave.
Nepriaznivé počasie trápi aj bratislavských zdravotníkov: Pretečenie strechy, takto to dopadlo na urgentnom príjme!
Jen Statsky, Lucia Aniello a Paul W. Downs preberajú cenu za komediálny seriál Hacks.
Ceny Emmy sú rozdané: TOTO sú dva najlepšie seriály! Videli ste aspoň jeden?
Niekoľko obci v Královohradeckom kraji zaplavilo.
Nesmierna úľava pre Čechov zasiahnutých povodňami: Okamžitá finančná pomoc a nielen to!