Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2024 00:00 | PR články
PR článok

Prečo sa slovenské parenice a nite párajú?

Hodiny ručnej práce, parný kúpeľ a tradičné receptúry, to sú najdôležitejšie ingrediencie obľúbených oštiepkov, pareníc či korbáčikov. Viete, kde hľadať tie pravé, ktoré chutia ako zo salaša?

Francúzi nedajú dopustiť na svoj camembert, Švajčiari sa pýšia ementálom, na talianskych stoloch  nechýba mozzarella  a aj my na Slovensku sa môžeme pochváliť tradičnými syrmi. Parenica, dobre zaúdený  oštiepok či čerstvé korbáčiky, aj vás ich chuť už po prvom súste prenesie na malebný slovenský vidiek medzi kopce a zelené pasienky? Ak obľúbené syrové pochúťky nakupujete v Kauflande, možno si z regálov vyberáte aj tie z Bánoveckej mliekarne, ktorá sa pri ich výrobe spolieha na tradičné remeselné postupy. Také, aké poznali generácie našich starých rodičov. „Kým zákazníci v západných krajinách viac uprednostňovali tvrdé syry, ktoré zrejú aj niekoľko mesiacov, na Slovensku bola tradícia spoliehať sa skôr na  čerstvé parené druhy. Keď si ich ľudia na vidieku vyrábali, mohli ich zjesť bez dlhého čakania na dozretie,“ vysvetľuje obľúbenosť parených syrov Bohuslav Šiko z Bánoveckej mliekarne, kde si dávajú záležať na rokmi overenej  remeselnej výrobe.  

Otvoriť galériu

Špeciality, ktoré sa rodia pod parou 

Parenice, korbáčiky či oštiepky tu prichádzajú na svet zo syrového cesta, ktoré vzniká ťahaním z mliečnej hrudky. Tá sa najskôr obleje horúcou vodou, sparí a nakoniec natiahne, aby sa z nej vyformovali rôzne tvary syra. „Táto receptúra je v našej mliekarni rovnaká už 70 rokov, pretože  vďaka nej majú čerstvé syrové špeciality vláknitú štruktúru a pri ťahaní sa párajú,“ pokračuje riaditeľ pre obchod a marketing, no pripomína, že mnohé obľúbené produkty si vyžadujú hodiny  ručnej práce. Verili by ste, že aj zaväzovanie uzlíkov na tunajších pareniciach nerobia stroje, ale šikovné  ruky piatich žien, ktoré za jeden deň dokážu uviazať uzlíky až na päť ton pareníc? Tie údené potom  v troch udiarenských komorách relaxujú na bukovom dreve, čo im dodáva nielen zlatistú farbu, ale aj príchuť ako zo salaša. Doslova alchýmiou je aj výroba  tradičného bánoveckého tvarohu. Vyžaduje si ručné miešanie vo veľkých kadiach, preto ho spoločnosť Milsy mesačne dokáže vyrobiť len okolo 45 tisíc kusov. Tak už viete, prečo výrobky  z Bánoviec nad Bebravou chutia ako jedna báseň?  

Slováci syry milujú 

Po syrových špecialitách sa v slovenských domácnostiach rýchlo zapráši, veď aj údaje  Štatistického úradu SR potvrdzujú, že v roku 2022 ich priemerný obyvateľ našej krajiny spotreboval takmer 16 kilogramov. A prečo sa v Kauflande rozhodnúť pre tie domáce? Lebo dať si na tanier syry či tvaroh so slovenskou DNA je viac ako len obyčajný nákup. „Zákazníci, ktorí si v našich predajniach vyberajú syrové a mliečne špeciality, nájdu v  regáloch široký sortiment  viac než 400 mliečnych produktov od domácich dodávateľov,“ hovorí Richard Bendík zo spoločnosti Kaufland Slovenská republika, ktorá má podľa výsledkov prieskumu spotrebiteľského panelu GfK* uskutočnenom v júli 2024 v priemere najviac vystavení slovenských výrobkov. Kaufland spomedzi všetkých maloobchodných reťazcov vedie s počtom 6 047 vystavení. Tým  však jeho podpora lokálnych producentov nekončí, práve naopak. „Pre domácich dodávateľov sme zodpovedným a férovým partnerom, ktorý si nielen načas plní svoje záväzky a garantuje im stabilný odbyt, no dokáže im poskytnúť aj príležitosť na rast a rozširovanie výroby,“ pokračuje riaditeľ nákupu Richard Bendík.  

Otvoriť galériu

Spolupráca prospieva celému regiónu  

Oštiepok či parenica z Bánoviec nad Bebravou  sa v reťazci stali aj súčasťou jeho produktového radu K- Z lásky k tradícii a ako pripomína Bohuslav Šiko, takéto stabilné partnerstvo je silným ohnivkom dodávateľskej reťaze  nielen pre mliekareň, ale tiež pre región Bánovskej kotliny, kde sa na pasienkoch medzi Strážovskými vrchmi a Považským Inovcom celé storočia darilo chovu dobytka. „Aj vďaka spolupráci s Kauflandom sme mohli dlhodobo naplánovať odbery čerstvého mlieka od fariem v okolí, kde sa o zvieratá starajú desiatky poľnohospodárov. To, že u nás  našli pravidelný odbyt, im umožňuje využívať  úrodnú oblasť tunajšieho regiónu na chov dobytka,“ zdôrazňuje dôležitosť podpory lokálnych producentov.  

Bánovecká mliekareň, kde pracuje takmer 300 zamestnancov, mesačne vyrobí približne  430 ton syrov, ale tiež jogurty či obľúbené nátierky. Mimochodom, ak ide o jogurty, náš apetít je iný ako v susedných  krajinách. Tam zákazníci obľubujú skôr výrobky s vopred rozmiešanou príchuťou, zatiaľ čo u nás vyhrávajú tie smotanové, kde si ovocnú či čokoládovú časť chceme v bielej zmesi rozmiešať sami.   

Takže ak nabudúce dostanete chuť na voňavú údenú parenicu, čerstvé korbáčiky alebo hustý jogurt, stačí ísť do Kauflandu a do košíka si vložiť  produkty so slovenským rodným listom. Je to ten najlepší spôsob, ako nakupovať z lásky. Z lásky k Slovensku.   

*Podľa prieskumu Spotrebiteľského panelu GfK o podiele vystavenia slovenských výrobkov v maloobchode v júli 2024.  

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina má pripravený VÍŤAZNÝ plán na ukončenie vojny: Zelenského kroky poputujú za jedným mužom
Kontajnerová loď v marci spôsobila zrútenie dôležitého mosta v meste Baltimore.
Americká vláda za pád mosta v Baltimore žiada odškodné: Uvidíte tú sumu, zatočí sa vám hlava
Grécky národný park Samaria na západe ostrova Kréta.
Nešťastie na Kréte! Turistke († 33) spadla na nohu masívna skala: Ani pomoc záchranárov nestačila
FBI agent working on his computer in office
FBI hlási veľký úspech: Rozložili čínsku hackerskú skupinu! Hrozné, čo mali na muške
Carmen Geissenová skončila v nemocnici.
Foto
Carmen Geissenová musela ísť pod nôž! Boháčku opäť trápi zdravie: Odkaz posiela priamo z lôžka
Na snímke kapitán ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss ml. (vpravo) a Arne Engels zo Celticu Glasgow.
Foto
Celtic Glasgow - ŠK Slovan ONLINE: Belasí po druhýkrát prehrávajú rozdielom triedy
Na snímke Michal Šimečka.
Odvolanie Šimečku vyvolalo rozruch aj v Európskom parlamente: Prstom ukazujú na Slovensko
Zomrel pri príprave jedla vo vlastnej kuchyni (ilustračná fotografia).
Muž († 57) sa omylom sám bodol do brucha: Urobil osudovú chybu! Toto sa môže stať každému
Podľa vojnového experta Vladimir Putin naozaj rozpúta 3. svetovú vojnu (ilustračné foto)
Desivá predpoveď! Európska únia sa musí pripraviť na STRET s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára
(ilustračné foto)
Zomrela legenda slovenských hitov († 77): Piesne písal Dare aj Duchoňovi
Jej telo malo byť rozštvrtené a následne rozmixované.
Foto
Krásnu miss Kristinu († 38) mal muž rozštvrtiť a rozmixovať: Ignorovali volanie o pomoc?!
18. september 2024 - V Komárne platí výstraha 3. stupňa.
Foto
Povodňové výstrahy pokračujú: V týchto okresoch sa majte na pozore