Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2024 00:00 | PR články
PR článok

Prečo sa slovenské parenice a nite párajú?

Hodiny ručnej práce, parný kúpeľ a tradičné receptúry, to sú najdôležitejšie ingrediencie obľúbených oštiepkov, pareníc či korbáčikov. Viete, kde hľadať tie pravé, ktoré chutia ako zo salaša?

Francúzi nedajú dopustiť na svoj camembert, Švajčiari sa pýšia ementálom, na talianskych stoloch  nechýba mozzarella  a aj my na Slovensku sa môžeme pochváliť tradičnými syrmi. Parenica, dobre zaúdený  oštiepok či čerstvé korbáčiky, aj vás ich chuť už po prvom súste prenesie na malebný slovenský vidiek medzi kopce a zelené pasienky? Ak obľúbené syrové pochúťky nakupujete v Kauflande, možno si z regálov vyberáte aj tie z Bánoveckej mliekarne, ktorá sa pri ich výrobe spolieha na tradičné remeselné postupy. Také, aké poznali generácie našich starých rodičov. „Kým zákazníci v západných krajinách viac uprednostňovali tvrdé syry, ktoré zrejú aj niekoľko mesiacov, na Slovensku bola tradícia spoliehať sa skôr na  čerstvé parené druhy. Keď si ich ľudia na vidieku vyrábali, mohli ich zjesť bez dlhého čakania na dozretie,“ vysvetľuje obľúbenosť parených syrov Bohuslav Šiko z Bánoveckej mliekarne, kde si dávajú záležať na rokmi overenej  remeselnej výrobe.  

Otvoriť galériu

Špeciality, ktoré sa rodia pod parou 

Parenice, korbáčiky či oštiepky tu prichádzajú na svet zo syrového cesta, ktoré vzniká ťahaním z mliečnej hrudky. Tá sa najskôr obleje horúcou vodou, sparí a nakoniec natiahne, aby sa z nej vyformovali rôzne tvary syra. „Táto receptúra je v našej mliekarni rovnaká už 70 rokov, pretože  vďaka nej majú čerstvé syrové špeciality vláknitú štruktúru a pri ťahaní sa párajú,“ pokračuje riaditeľ pre obchod a marketing, no pripomína, že mnohé obľúbené produkty si vyžadujú hodiny  ručnej práce. Verili by ste, že aj zaväzovanie uzlíkov na tunajších pareniciach nerobia stroje, ale šikovné  ruky piatich žien, ktoré za jeden deň dokážu uviazať uzlíky až na päť ton pareníc? Tie údené potom  v troch udiarenských komorách relaxujú na bukovom dreve, čo im dodáva nielen zlatistú farbu, ale aj príchuť ako zo salaša. Doslova alchýmiou je aj výroba  tradičného bánoveckého tvarohu. Vyžaduje si ručné miešanie vo veľkých kadiach, preto ho spoločnosť Milsy mesačne dokáže vyrobiť len okolo 45 tisíc kusov. Tak už viete, prečo výrobky  z Bánoviec nad Bebravou chutia ako jedna báseň?  

Slováci syry milujú 

Po syrových špecialitách sa v slovenských domácnostiach rýchlo zapráši, veď aj údaje  Štatistického úradu SR potvrdzujú, že v roku 2022 ich priemerný obyvateľ našej krajiny spotreboval takmer 16 kilogramov. A prečo sa v Kauflande rozhodnúť pre tie domáce? Lebo dať si na tanier syry či tvaroh so slovenskou DNA je viac ako len obyčajný nákup. „Zákazníci, ktorí si v našich predajniach vyberajú syrové a mliečne špeciality, nájdu v  regáloch široký sortiment  viac než 400 mliečnych produktov od domácich dodávateľov,“ hovorí Richard Bendík zo spoločnosti Kaufland Slovenská republika, ktorá má podľa výsledkov prieskumu spotrebiteľského panelu GfK* uskutočnenom v júli 2024 v priemere najviac vystavení slovenských výrobkov. Kaufland spomedzi všetkých maloobchodných reťazcov vedie s počtom 6 047 vystavení. Tým  však jeho podpora lokálnych producentov nekončí, práve naopak. „Pre domácich dodávateľov sme zodpovedným a férovým partnerom, ktorý si nielen načas plní svoje záväzky a garantuje im stabilný odbyt, no dokáže im poskytnúť aj príležitosť na rast a rozširovanie výroby,“ pokračuje riaditeľ nákupu Richard Bendík.  

Otvoriť galériu

Spolupráca prospieva celému regiónu  

Oštiepok či parenica z Bánoviec nad Bebravou  sa v reťazci stali aj súčasťou jeho produktového radu K- Z lásky k tradícii a ako pripomína Bohuslav Šiko, takéto stabilné partnerstvo je silným ohnivkom dodávateľskej reťaze  nielen pre mliekareň, ale tiež pre región Bánovskej kotliny, kde sa na pasienkoch medzi Strážovskými vrchmi a Považským Inovcom celé storočia darilo chovu dobytka. „Aj vďaka spolupráci s Kauflandom sme mohli dlhodobo naplánovať odbery čerstvého mlieka od fariem v okolí, kde sa o zvieratá starajú desiatky poľnohospodárov. To, že u nás  našli pravidelný odbyt, im umožňuje využívať  úrodnú oblasť tunajšieho regiónu na chov dobytka,“ zdôrazňuje dôležitosť podpory lokálnych producentov.  

Bánovecká mliekareň, kde pracuje takmer 300 zamestnancov, mesačne vyrobí približne  430 ton syrov, ale tiež jogurty či obľúbené nátierky. Mimochodom, ak ide o jogurty, náš apetít je iný ako v susedných  krajinách. Tam zákazníci obľubujú skôr výrobky s vopred rozmiešanou príchuťou, zatiaľ čo u nás vyhrávajú tie smotanové, kde si ovocnú či čokoládovú časť chceme v bielej zmesi rozmiešať sami.   

Takže ak nabudúce dostanete chuť na voňavú údenú parenicu, čerstvé korbáčiky alebo hustý jogurt, stačí ísť do Kauflandu a do košíka si vložiť  produkty so slovenským rodným listom. Je to ten najlepší spôsob, ako nakupovať z lásky. Z lásky k Slovensku.   

*Podľa prieskumu Spotrebiteľského panelu GfK o podiele vystavenia slovenských výrobkov v maloobchode v júli 2024.  

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto).
V ktorých firmách zarábajú Slováci najviac? Rozhodujúci je tento rok!
Útočník Jaroslav Timko bol hviezdou Slovana vo federálnej dobe a získal aj dva slovenské tituly.
Foto
Ikona futbalového Slovana: Bojujem s rakovinou a 12 rokov nepijem...
Ruský prezident Vladimir Putin a vodca KĽDR Kim Čong-un.
Hrozivé zistenia Ukrajiny: Zarážajúce, čo dodala Severná Kórea do Ruska!
Novozvolený americký prezident Donald Trump.
Rázny krok, ktorý Trump chystá ihneď po oficiálnom nástupe! Dotkne sa to týchto ŠTYROCH krajín
(ilustračná fotografia).
Ďalší nevydarený test vesmírnej rakety: Po veľkom výbuchu vypukol rozsiahly požiar!
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
Čo to KĽDR vyvádza? Vojaci sa pustili do akcie na hraniciach s Juhom! Podarilo sa im prerušiť...
Rolandovi z chrbta vytiahli 7 cm čepeľ noža.
Foto
Vrazil niekto 8-ročnému Rolandovi nôž do chrbta?! Čo mali povedať rodičia a ako incident vníma exvyšetrovateľ
Pri egyptskom pobreží sa v Červenom mori potopila turistická loď Sea Story so 45 ľuďmi na palube.
Foto
Výlet sa premenil na HOROR: Potopila sa loď s tromi Slovákmi! Znepokojivé slová jedného z turistov
V relácii Nového Času tentokrát s moderátorom horlivo diskutoval podpredseda vládneho Smeru.
Europoslanec Ľuboš Blaha: Mal podľa neho Západ nechať Ukrajinu padnúť?
 „Pečieme palacinky s prísadami i ovocím za 6 €,“ povedala usmievavá Rebeka (27).
Foto
Vianočná atmosféra na prešovských trhoch: Tieto dobroty sú LACNEJŠIE ako v Bratislave!
Po ruke má skúsenú sestru Andreu.
Foto
Príchod skúsenej lekárky do Banskej Štiavnice: Prečo pani Alena vymenila prácu na východnom Slovensku?
Cvičením a prísnou diétou sa dnes Victoria udržiava vo forme.
Foto
Extrémna diéta Victorie Beckham: Vyše 20 rokov je to isté jedlo! Prezradila DÔVOD prísnych pravidiel