Záleží na veku aj na druhu mäsa
Faktory, ako sú genetika, existujúce zdravotné ťažkosti a vek, môžu ovplyvniť spôsob, akým telo spracúva tieto chemické látky, čo môže zvýšiť náchylnosť na ich škodlivé účinky. Okrem toho záleží aj na druhu mäsa. Napriek známej tvorbe karcinogénnych látok sú dôkazy, ktoré priamo spájajú grilovanie so zvýšeným rizikom rakoviny, zmiešané.
Niektoré štúdie spájajú vysokú konzumáciu dobre prepečeného alebo grilovaného mäsa s určitými druhmi rakoviny, zatiaľ čo iné nezistili žiadne významné súvislosti. Doktorka Marion Nestleová, odborníčka na výživu, poznamenala: „Riziko z jednorazového vystavenia je pomerne malé, ale pri častom vystavení sa kumuluje.“
Takže opäť staré známe: Všetkého veľa škodí. Ak si osvojíte bezpečnejšie postupy grilovania a budete si vedomí rizík, môžete si grilovanie užívať a chrániť svoje zdravie. Dr. Detwiler vyzýva všetkých, aby sa „zamerali na minimalizáciu vystavenia škodlivým zlúčeninám prostredníctvom starostlivých postupov pri príprave jedla“.