Vôňa jedla prskajúceho na grile je charakteristickým znakom letnej pohody. Odborníci však upozorňujú, že tento obľúbený spôsob prípravy jedál môže predstavovať zdravotné riziko.
Ako bezpečne grilovať?
Aj keď grilovanie môže zvýšiť vaše vystavenie škodlivým chemikáliám, existujú spôsoby, ako tieto riziká zmierniť:
- Dajte prednosť plynovému grilu, ktorý horí čistejšie ako drevené uhlie, môže znížiť škodlivé emisie.
- Predchádzajte kvapkaniu masti do pahreby odrezaním prebytočného tuku a používaním tácok, napríklad hliníkovej fólie.
- Vyberajte si chudé kusy mäsa a vyhýbajte sa nadmernému pečeniu.
- Mäso často obracajte, aby ste zabránili jeho zuhoľnateniu, a orezávajte všetky zuhoľnatené časti.
- Zvýšte podiel grilovanej zeleniny v jedlách, pretože všeobecne je menej škodlivá.